TOT CE TREBUIE SA STII DESPRE PLATA INDEMNIZATIILOR IN MOLDOVA

Ce trebuie să cunoașteți despre plata indemnizațiilor stabilite în sistemul public de asigurări sociale: mărimea acestora, termenul în care se acordă și condițiile în care se refuză.

Din 1 iulie, au fost efectuate un șir de modificări ce vizează stabilirea, calcularea și plata indemnizațiilor din sistemul public de asigurări sociale. Departamentul protecție social-economică al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova a elaborat o notă analitică care conține explicații pe marginea stabilirii, calculării și plății indemnizațiilor în sistemul public de asigurări sociale în contextul modificărilor cadrului legal.

Cele mai importante modificări care vizează drepturile și interesele salariaților se referă la următoarele aspecte: modalitate de eliberare a certificatul medical; acordarea indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă din mijloacele angajatorului; prezentarea certificatului medical pentru acordarea indemnizației de maternitate; stabilirea cuantumul lunar al indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă plătite din mijloacele financiare ale angajatorului; stabilirea indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă, de maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav.

Datele din certificatul medical transmise Casei Naționale de Asigurări Sociale se examinează în termen de pînă la 15 zile calendaristice de la data recepționării acestora. În cazul în care informația necesară pentru stabilirea indemnizației este incorectă/incompletă sau în cazul în care se constată lipsa unor date, termenul de examinare se extinde pînă la apariția informației corecte/complete, dar nu mai mult de 30 de zile.

În cazul în care persoana nu întrunește condițiile de stabilire a indemnizațiilor, casa teritorială ia decizia de a refuza stabilirea indemnizației. În acest caz, în termen de 5 zile calendaristice, după aprobarea deciziei de refuz, persoanei i se comunică motivul refuzului.

Totodată, cuantumul indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă se va stabili de către casele teritoriale de asigurări sociale, diferențiat, în funcție de durata stagiului de cotizare. Este vorba despre 60% din baza de calcul – în cazul unui stagiu de cotizare de pînă la 5 ani, 70% din baza de calcul – în cazul unui stagiu de cotizare cuprins între 5 și 8 ani, iar 90% din baza de calcul – în cazul unui stagiu de cotizare de peste 8 ani.

Mama sau tata (beneficiar de indemnizație lunară pentru îngrijirea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 2 ani) care își reia activitatea, se angajează, desfășoară activități în scopul obținerii de venit sau se eliberează are dreptul la indemnizație lunară. Din 1 iulie 2019, persoane care beneficiază de indemnizație pentru creșterea copilului vor putea ridica în paralel și indemnizația, și salariul, dacă au revenit la muncă.

Începînd cu 1 ianuarie 2020, asiguratul poate solicita concediu pentru îngrijirea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani avînd dreptul la indemnizație lunară conform uneia dintre următoarele opțiuni:

I opțiune – de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și pînă la vîrsta de 3 ani ( indemnizația – 30% din baza de calcul).

II opțiune – pînă la împlinirea vîrstei de 1 an al copilului (indemnizația – 60% din baza de calcul); de 1 an și pînă 2 ani și 2 luni a copilului (indemnizația – 30% din baza de calcul); de la 2 ani și 2 luni și pînă la 3 ani (10 luni fără plată).

Opțiunea solicitată inițial pentru stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului nu poate fi modificată ulterior.

Sursa: sputnik.md