TOP CEI MAI INFLUENŢI 50 DE POLITICIENI AI LUNII IULIE 2014
- Comentariul Institutului de Analiză şi Consultanţă Politică „POLITICON” -
La realizarea TOP cei mai influenţi 50 de politicieni ai lunii iulie 2014au participat 28 de experţi. Fiecare expert a apreciat politicienii, din lista prezentată de 100, cu o notă de la 1 la 10 (1 – nota minimă şi 10 – nota maximă). Politicianul care nu a primit nici o notă, a acumulat zero puncte, respectiv. Criteriile obligatorii de apreciere sînt următoarele:
- influenţa reală asupra deciziilor politice majore din ţară;
- popularitatea publică;
- vizibilitatea în sursele media;
- perspectivele politice.
La baza evaluării făcute de fiecare expert stă percepţia lui subiectivă asupra vieţii politice moldoveneşti.
În luna iulie parlamentul şi-a încheiat sesiunea de primăvară-vară din anul 2014. Activitatea legislativului a determinat în modul cel mai direct ierarhia în TOP 50. Punctul culminant al activităţii parlamentului în iulie a fost asumarea răspunderii în faţa legislativului de către guvernul Leancă asupra unui Pachet de legi intens discutat în societatea moldovenească.
- Iurie Leancă – 231,6 puncte. În ultimul an, deja tradiţional, prim-ministrul Republicii Moldova şi prim-vicepreşedintele PLDM, Iurie Leancă, conduce solitar TOP 50. Această situaţie reflectă real locul pe care îl ocupă instituţia guvernului în design-ul instituţional statal al Republicii Moldova. Leancă continuă să fie bine cotat în opinia publică. Asta şi în mare parte datorită susţinerii din partea comentariilor şi opiniilor favorabile făcute de către mediul analizei politice moldoveneşti.
- Igor Corman – 216,4 puncte. Preşedintele parlamentului şi vicepreşedintele PDM, Igor Corman, în luna iulie a urcat două poziţii – de pe 4 pe 2. Urcarea lui Corman este una firească în luna cînd legislativul a deţinut prim-planul vieţii politice moldoveneşti. Corman, tot mai sigur, se transformă într-un lider notabil al PDM, cu capacitate pronunţată de locomotivă electorală la alegerile parlamentare din 30 noiembrie.
- Vlad Filat – 214,3 puncte. În această lună s-a proliferat deosebit de pregnant tendinţa de a-l preface pe preşedintele PLDM, Vlad Filat, în ţinta unor atacuri mediatice, susţinute sistematic în surse mass-media concentrate din abundenţă în mîinile adversarilor politici. Este evident că oponenţii politici ai PLDM îl atacă pe liderul liberal-democraţilor în speranţa de a micşora influenţa acestui partid în rîndurile electoratului proeuropean din Republica Moldova. Însă această tactică de denigrare regizată a lui Filat are şi efecte inverse, deoarece îl menţine pe preşedintele PLDM în centrul atenţiei opiniei publice. Totodată, această campanie mediatică lărgeşte şi fortifică impresia că fără Vlad Filat nu se întîmplă nimic important în viaţa politică din Republica Moldova.
- Natalia Gherman – 211,8 puncte. În actualul context politic şi geopolitic, ministrul de Externe şi al Integrării Europene al Republicii Moldova, prin definiţie, ocupă o poziţie foarte înaltă în ierarhia celor mai influenţi politicieni moldoveni. Prestaţia, în linii mari, fără cusur a d-nei Gherman în fruntea diplomaţiei moldoveneşti, îi întăreşte doar poziţiile în topul celor mai influenţi politicieni moldoveni.
- Maia Sandu – 191,3 puncte. Locul cinci ocupat de ministrul Educaţiei, Maia Sandu, este rezultatul prestaţiei bune în promovarea reformei în unul dintre cele mai complicate domenii din Republica Moldova – cel al educaţiei, dar şi al prestaţiei exemplare în cadrul dezbaterilor privind moţiunea de cenzură înaintată ei de către comunişti. În opinia publică, atît internă, cît şi externă, Sandu are reputaţia celui mai intransigent politician reformator din Republica Moldova.
- Nicolae Timofti – 172,4 puncte. Deja tradiţional, şeful statului, Nicolae Timofti, ne-a obişnuit cu fluctuaţii neînsemnate la mijlocului Top 10 – de pe 5 pe 6 şi invers. Nu s-a schimbat această stare a lucrurilor nici în luna iulie. Poziţiile lui Timofti nu au putut fi serios periclitate nici de controversata decizie de a acorda distincţii de stat unui mare grup de politicieni din Republica Moldova.
- Dorin Chirtoacă – 171,9 puncte. Aceeaşi afirmaţie privind şeful statului se referă la edilul capitalei, dar şi la liderul comuniştilor moldoveni. Ca şi Timofti, comparativ cu luna trecută, Chirtoaca şi Voronin au coborît în iulie cu cîte o poziţie în Top 10. Primarul capitalei şi prim-vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă, tradiţional este creditat cu avansul unuia dintre cei mai de perspectivă politicieni din Republica Moldova.
- Vladimir Voronin – 171,7 puncte. Dacă Chirtoacă valorifică creditul unui politician cu potenţial de perspectivă, atunci randamentul preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin, este unul de moment, el fiind, mai degrabă, un politician de retrospectivă. Cu toate acestea, în perspectiva alegerilor parlamentare din toamnă, Voronin rămîne a fi unul dintre cei mai influenţi politicieni moldoveni. Uşoara coborîre din luna iulie îşi are explicaţia în perioada complicată prin care trece PCRM după revolta interioară a mlada-comuniştilor.
- Vasile Bumacov – 164,9 puncte. În luna iulie, în Top 10, a reintrat ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov. Republica Moldova este o ţară cu profil agrar, iar luna trecută ţara noastră a fost supusă unui adevărat tir de lovituri aplicate produselor agroalimentare moldoveneşti de către Federaţia Rusă. În aceste condiţii ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare prin definiţie a ocupat un loc prioritar în spaţiul mediatic. Anume prin aceasta, în special, se poate explica ascensiunea lui Bumacov în Top 10, în luna iulie.
- Adrian Candu – 162,6 puncte. Pentru a doua oară, după o perioadă indelungată, în Top 10 a intrat proaspătul ministru al Economiei şi vicepreşedintele PDM, Adrian Candu. Ca şi spicherul parlamentului, Corman, Candu devine din ce în ce mai mult o locomotivă electorală pentru PDM în perspectiva alegerilor parlamentare din 30 noiembrie.
În partea imediată a Top-ului 10, se regăsesc liderul formal al PDM, Marian Lupu (poziţia a 11-ea) şi cel informal, Vladimir Plahotniuc (poziţia a 13-ea), care în luna iulie au decăzut din Top 10. Preşedintele democraţilor continuă să neglijeze apariţiile publice, ceea ce aduce prejudicii raiting-ului său politic, iar decăderea prim-vicepreşedintelui poate fi explicată prin prezenţa lui în buclucaşa listă a distincţiilor de stat. În rest, în Top 20 se regăsesc doar reprezentanţii politici ai PLDM şi PDM în structurile statale, cu excepţia liderului PL, Mihai Ghimpu (poziţia a 19-ea).
Mai departe, în linii mari, în TOP 50 cei mai influenţi politicieni ai Republicii Moldova sînt prezenţi aceiaşi politicieni ca şi în lunile precedente. Putem remarca lipsa din TOP 50, după o perioada îndelungată de prezenţă, a liderului Mişcării Antimafie, Sergiu Mocanu. Un alt lucru de remarcat este slaba prezenţă în TOP 50 a reprezentanţilor PCRM. Doar la finele topului îi găsim pe rebelii Grigorie Petrenco (poziţia a 45-ea) şi Marc Tkaciuk (locul al 47-lea) şi pe posibilul viitor Nr.1 al acestui partid – Artur Reşetnicov (poziţia a 50-ea).