THE HILL: CAPTURATA DE UN CERC MIC DE OLIGARHI, MOLDOVA STAGNEAZA ECONOMIC

Capturată de un cerc mic de oligarhi dezvoltarea economică a Republicii Moldova stagnează. Minoritatea coruptă controlează partide politice, ramurile legislativă și executivă, mass-media, organele de aplicare a legii și sistemul judiciar, scrie cercetătorul ştiinţific superior la Consiliul Atlantic SUA, Ariel Cohen, într-un articol publicat de portalul The Hill.

„În timp ce tensiunile dintre SUA și Rusia escaladează, cîteva țări din fosta Uniune Sovietică s-a pomenit între două focuri”. Este vorba despre Ucraina, Georgia, și Republica Moldova, scrie Ariel Cohen.

Potrivit acestuia, „odată cu apropierea alegerilor prezidențiale, este timpul ca autoritățile americane să acționeze. Situația paradoxală în care a ajuns Moldova este multilaterală și complexă, deoarece implică provocări strategice, financiare și penale în numeroase jurisdicții”.

„FMI ar trebui să-și suspende asistența și să investigheze dispariția fondurilor din Republica Moldova în urma „jafului bancar al secolului”, pînă cînd banii furați nu vor fi identificați pe conturile off shore și întorși în țară.

Guvernul SUA ar trebui să extindă investigația pentru a examina legăturile politicienilor și oligarhilor moldoveni cu spălarea banilor rusești, inclusiv interogarea fostul ministru Filat, bancherului Ilan Shor și fostului partener în afaceri al lui Plahotniuc, Veaceslav Platon.

În cele din urmă, obținînd dovezi de implicare la nivel înalt al bancherilor, politicienilor și oligarhilor în „jaful secolului” suspectați de complicitate la spălare masivă de bani, Congresul SUA ar putea lua în considerare impunerea de sancțiuni cu caracter personal împotriva vinovaților, inclusiv impunerea de interdicții de călătorie și înghețarea activelor”, propune autorul articolului.

Republica Moldova are nevoie de ajutor occidental pentru înfrunta Moscova, căreia îi place să înoate în mlaștina lugubră a corupției post-sovietice. Acest ajutor ar putea include interoperabilitatea NATO, implementarea statutului de asociat al UE, dar, de asemenea, asistență la luptă împotriva criminalității, purificarea sistemului bancar, și desființarea insistentă a statului oligarhic care devastează Moldova, a conchis Ariel Cohen.

Radu BURDUJAN (agora.md)