Teroarea semanata de rusi in Ucraina cu rachete ghidate si drone sinucigase

Un grup de anchetatori identifică unitatea secretă care selectează ținte civile și marchează traiectoriile, transmite ABC Spania, potrivit RADOR.

În strategia sa recentă de distrugere a infrastructurii de stat a Ucrainei, Rusia a recurs la drone kamikaze fabricate în Iran și la propriile rachete. După cum dezvăluie acum două plîngeri separate, acest tip de atac nediscriminatoriu, care a provocat moartea a numeroşi civili și ar putea constitui crime de război, se înscrie într-o strategie conștientă aprobată de înaltele eșaloane militare ale regimului lui Vladimir Putin. Pe de o parte, un grup de cercetători a descoperit existența unei unități care a fixat traiectoria celor peste 2.000 de rachete lansate de Moscova împotriva Ucrainei. Pe de altă parte, Statele Unite denunță că există personal militar iranian la sol în zona ocupată care asistă la lansarea dronelor kamikaze.

Recent, într-o conversație cu jurnaliştii de la Washington, un oficial de la Pentagon a explicat că strategia combinată a rachetelor împotriva civililor și a dronelor sinucigașe iraniene are un obiectiv primordial pentru Moscova: „Să încerce să semene teroarea în rîndurile populației ucrainene”. Atacurile cu rachete și drone sinucigașe au distrus, potrivit SUA, o treime din centralele electrice ale Ucrainei și provoacă pene de curent masive care afectează întreaga țară.

O investigație recentă a identificat o unitate a Forțelor Armate Ruse ca fiind direct responsabilă pentru stabilirea coordonatelor atacurilor cu rachete împotriva țintelor civile, lucru care indică implicarea însuși a regimului rus în aceste crime de război. Această unitate, cu aproximativ treizeci de membri, se numește Centrul de calcul principal, iar din bazele sale se decide ce muniție să se folosească împotriva țintelor ucrainene, determinînd traseele de zbor ale proiectilelor.

Potrivit investigatorului principal al Bellingcat, Christo Grozev, echipa multinațională de anchetă care a dezvăluit existența acestei unități militare a lucrat timp de patru luni la evidențele telefonice și dosarele școlilor militare ale Armatei Ruse, pînă la găsirea inginerilor și ofițerilor militari în serviciu activ care alcătuiesc așa-numitul Centru de calcul principal. Este izbitor, potrivit lui Grozev, că printre profilurile soldaților acelui centru se numără experți în dezvoltarea jocurilor pe calculator.

Potrivit investigațiilor grupului de informații Bellingcat, publicate de ziarele „The Insider” și „Der Spiegel”, acest centru de control responsabil de atacurile cu rachete împotriva țintelor civile se află într-o clădire de birouri din Moscova, adiacentă sediului Statului Major al Armatei ruse. Comandantul acestei mici unități este colonelul Igor Bagniuk, după cum susțin aceleași surse. Anchetatorii au contactat membrii săi și doar cîțiva au recunoscut că fac parte din centrul de rachete.

Astfel de atacuri împotriva țintelor civile din Ucraina sunt de obicei efectuate cu trei tipuri de rachete: rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Kaliber, rachete balistice Iskander și rachete de croazieră lansate de bombardiere din seria Kh. Cercetătorii menționați mai sus au arătat că centrul de control al Armatei Ruse este împărțit în secțiuni care corespund fiecăruia dintre aceste tipuri de rachete, cărora le controlează traiectoria.

Luna aceasta, Rusia și-a intensificat atacurile asupra țintelor civile atît cu drone kamikaze, cît și cu rachete ghidate. Doar pe 10 Octombrie, într-una dintre cele mai dăunătoare ofensive ale sale împotriva centrelor populației, Rusia a lansat între 75 și 80 de rachete către ținte din întreaga Ucraină, lovind case, companii și infrastructură. Într-unul dintre cele mai sîngeroase atacuri cu rachete de croazieră, un proiectil lansat de un submarin rus a ucis 20 de persoane în orașul central Viniţia.

Pentru analiștii de la Departamentul de Apărare al SUA, aceste atacuri împotriva civililor, care au provocat și întreruperi de curent, se datorează nevoii Rusiei de a ieşi din impasul în care a ajuns în conflict. „Deși este încă o luptă dinamică, nu au existat schimbări mari în teritoriu. Forțele ucrainene și ruse continuă să facă schimb de lovituri de artilerie de-a lungul liniei frontului, Ucraina consolidîndu-și cîștigurile anterioare”, explică aceste surse. Forțele ruse încearcă să lanseze o ofensivă în centrul Donbasului, dar cele ucrainene îşi menţin controlul asupra terenului deocamdată.

Guvernul SUA nu numai că a identificat rămășițe de drone Shahed 136 iraniene în Ucraina, dar Casa Albă însăși a denunțat că are informații care arată că există personal al Republicii Islamice în Peninsula Crimeea care îi sprijină pe ruși în lansările lor. Recent, purtătorul de cuvînt al Pentagonului, generalul Pat Ryder, a spus că „aceste drone sunt folosite ca arme psihologice pentru a crea frică, dar din punct de vedere operațional, din punct de vedere strategic, încă nu schimbă faptul că forțele ruse de pe teren continuă să piardă teritoriu sau, în cel mai bun caz, să menţină terenul cîştigat”.

Atacurile cu drone kamikaze iraniene asupra țintelor civile s-au intensificat în luna Octombrie, a denunțat recent reprezentantul SUA la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Ambasadorul Michael Carpenter a spus că „forțat să se întoarcă de pe cîmpul de luptă din cauza moralului scăzut și a planificării slabe, Kremlinul a intensificat distrugerea infrastructurii civile cu rachete și drone, o încercare disperată de a îngheța și a înfometa populația Ucrainei”.

Statele Unite și partenerii săi i-au cerut secretarului general al ONU, Antonio Guterres, să trimită o misiune de recunoaștere în Ucraina pentru a inspecta aceste drone. În acest fel, ar putea include acele atacuri, care încalcă termenii acordului nuclear cu Iranul, într-un raport semestrial din Decembrie către Consiliul de Securitate. Kremlinul a încercat să boicoteze această încercare, iar Iranul neagă că a furnizat drone partenerilor săi ruși.

Articol de David Alandete