TE UMFLĂ RÎSUL PÎNĂ TE PUFNEŞTE PLÎNSUL!

Luarea în glumă a siguranţei naţionale

Autor: Mihai CONŢIU

Securitatea Moldovei, cică, nu este pusă în pericol, chiar dacă situaţia din regiune este marcată de tensiuni!Asta au spus, fraţilor, deputaţii după audierile de Vinerea trecută, desfăşurate cu uşile închise. Mai apoi, Igor Corman,preşedintele Parlamentului, a glăsuit astfel:„Autorităţile statului nostru îşi fac datoria şi toate discuţiile care au fost, sugestiile pe care noi le-am formulat, au fost orientate spre a întreprinde toate acţiunile care se impun, încît un eventual impact negativ al situaţiei din regiune asupra Moldovei să fie redus la minimum”.

Complicitatea, neprofesionalismul sau ignoranţa solemnă este completată de vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, care a spus: „Există o tensiune în regiunea din care face parte Republica Moldova şi evident că acest fapt ne îngrijorează. Deocamdată din partea autorităţilor Rusiei avem asigurări că nici un fel de scenariu care există în Ucraina nu urmează să fie aplicat în altă parte. Este o poziţie oficială şi noi avem încredere că nu va fi încălcată.”

Bancul se termină aşa: Parlamentul nu a luat nici o decizie în urma audierilor instituţiilor de forţă, pe motiv că şedinţa a avut un caracter informativ. 

Reţineţi că la toată tărăşenia asta parlamentară au prezentat rapoarte reprezentanţii Serviciului de Informaţii şi Securitate, ai Ministerului de Interne, de Externe, ai Apărării, precum şi cei ai Procuraturii Generale şi ai Biroului pentru Reintegrare.

Comuniştii, probabil informaţi din timp, sigur că nu au participat la audieri, ca să nu le legitimeze cumva vreo declaraţie hei-rupistă. Şi-au trimis doar observatorii-spioni oficiali şi... normali, cumva, pe Grigore Petrenco și Sergiu Stati. Ei, comuniştii, au vrut o şedinţă... deschisă şi jurnaliştilor.

Vedeţi că nu avem gînditori şi strategi? În primul rînd, aşa cum se întîmplă în orice ţară care se ia în serios, astfel de chestii grave nu sînt dezbătute de către nişte deputaţi amatori, ci de către un grup extrem de restrîns de experţi competenţi. Cît de senili trebuie să fim ca să admitem că astfel de chestiuni pot fi discutate şi, mai grav, determinate de către deputaţi ca Ana Guţu, Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Corina Fusu, cel care scrie poezii..., na, că îmi stă pe limbă şi nu pot să-l scuip!?

Aşa cum spuneam, aceste lucruri grave sînt analizate, anticipate şi ambalate în strategii de către o mînă de oameni serioşi. Mai apoi, aşa cum sugeram în alte împrejurări, Parlamentului i se avansează spre legiferare sau aprobare doar genericul unor demersuri sau strategii naţionale, nicidecum mecanismele lui secrete de aplicare. Ştim cu toţii care este competenţa trompetiştilor din Parlament. A unora! Vedeţi ce ţară puternică avem şi cît de competenţi sînt parlamentarii noştri? Care de care mai aSIStat!