SUMA CREDITELOR ACORDATE A AJUNS LA MAXIMA DIN OCTOMBRIE 2014

În luna mai a anului curent, băncile din Republica Moldova au reușit, după criza din 2014, provocată de frauda bancară, să atingă maxima istorică de atunci la capitolul acordarea creditelor. Suma creditelor oferite a ajuns la 47,9 miliarde de lei, similar cu maxima din octombrie 2014, cînd erau 48 de miliarde de lei. Pe întregul sistem financiar, care cuprinde și sectorul nebancar, volumul creditelor acordate pînă în prezent se ridică la aproape 59 de miliarde lei. Totuși, leul are astăzi o valoare diferită, menționează expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță. La situația reală din 2014, cînd creditele din sistemul bancar constituiau 37% din PIB, se va ajunge în cel mai bun caz peste doi-trei ani.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, economistul a declarat că, după 2014, timp de trei ani și jumătate, a fost înregistrată o scădere continuă a volumului creditelor oferite, din contul agenților economici – cu aproape 18 miliarde de lei. Creditele acordate persoanelor fizice au înregistrat o ușoară creștere, dar nu au compensat prăbușirea creditelor oferite agenților economici. Totodată, după februarie 2018, din 15,8 miliarde de lei, care a fost creșterea timp de trei ani și jumătate a portofoliului de credite din sistemul bancar, zece miliarde de lei au revin persoanelor fizice, iar 5,8 miliarde de lei – persoanelor juridice.

În opinia economistului, după criza din 2014, care a afectat sectorul bancar, pentru cel nebancar a fost o oportunitate de creștere, din contul preluării cotei de piață de la bănci. Acesta s-a ridicat în 2019 la 20%, de trei ori mai mult decît avea în general. Însă, anul în 2020 băncile au reușit să recupereze o parte din cota de piață pierdută. Creșterea volumului de credite oferite în anul 2020 se datorează exclusiv sectorului bancar, dar și faptului că în această perioadă au crescut creditele imobiliare. Unul din cinci lei oferit de către bănci în 2020 a fost acordat fie unei companii de construcții, fie unei persoane fizice la luarea unui credit imobiliar.

Veaceslav Ioniță menționează că, după criza din 2014, a apărut neîncrederea cetățenilor în tot ceea ce se întîmplă pe piața bancară și a fost înregistrată cea mai puternică creditare în valută străină. Însă, din 2018 și pînă în prezent, în urma deschiderii către cetățeni a sectorului bancar, acordarea creditelor în valută a ajuns 13,9 miliarde de lei, iar toată creșterea din ultimii trei ani și jumătate a fost asigurată exclusiv de creșterea creditelor oferite în lei moldovenești. Rata dobînzii este mică, riscul valutar nu este foarte ridicat, astfel că leul moldovenesc a devenit valuta de circulație în Republica Moldova, iar activitatea economică în Republica Moldova se concentrează pe leu.

În prezent rata de îndatorare a persoanelor fizice este egală cu 12,4% din PIB, de trei ori mai mult decît acum zece ani. Media europeană este 56%, iar cea regională variază între 16-18%. Astfel, moldovenii au un grad de îndatorare față de sistemul financiar, fie bancar sau nebancar, de aproape de cinci ori mai mic decît media europeană și cu 50% mai mic decît media regională.

Sursa: IPN