STUDII ALE BANCII MONDIALE ARATA CA PROGRESUL NEUNIFORM IN IMBUNATATIREA CLIMATULUI INVESTITIONAL IN MOLDOVA PERICLITEAZA DEZVOLTAREA

Republica Moldova a realizat un progres substanţial în amplificarea reglementării activităţii economice, îmbunătăţirea climatului investiţional şi a mediului de afaceri, însă progresul a fost neuniform, ca urmare este periclitată dezvoltarea. Acestea sînt constatările a trei rapoarte şi studii prezentate astăzi în cadrul mesei rotunde „Climatul investiţional în Republica Moldova”, organizată de Oficiul Băncii Mondiale la Chişinău.

„Apreciem înalt parteneriatul constructiv cu Grupul Băncii Mondiale şi sprijinul pentru Republica Moldova, ceea ce contribuie la dezvoltarea economică a ţării. Pe de altă parte, sînt necesare multe reforme de importanţă vitală pentru creşterea economiei ţării, în special în sectorul privat, pentru sporirea competitivităţii acestuia”, a declarat vicepremierul Stephane Bride, ministru al Economiei.

Potrivit ministrului, „instituţiile publice şi de stat trebuie să realizeze mai multe pentru a ajuta sectorul privat să depăşească dificultăţile curente şi să construiască o bază durabilă de creştere”.

Raportul ”Doing Business 2015”, prezentat în cadrul mesei rotunde arată că Republica Moldova a urcat pe locul 63 de pe 78, ca urmare a mai multor reforme, însă are performanţe slabe la obţinerea permiselor pentru construcţii, comerţul transfrontalier, plata impozitelor. Percepţia mediului de afaceri s-a înrăutăţit în 2014 faţă de 2013, conform Studiului privind costul afacerilor. Studiul privind mediul de afaceri şi performanţa întreprinderilor denotă, în general, „o îmbunătăţire a sentimentului de afaceri în toate 16 domenii ale climatului de afaceri, cu excepţia a două domenii cu cele mai proaste scoruri – corupţia şi instabilitatea politică”.

„Este mai uşor de desfăşurat activitatea economică astăzi decît era cinci ani în urmă”, a menţionat Alexander Kremer, director de ţară al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova. Dar, a adăugat el, „îmbunătăţirile în unele domenii au pus în evidenţă lipsa de progres în domeniul stabilităţii şi corupţiei. Este trist faptul că numărul oamenilor de afaceri, care consideră că mituirea este importantă, a fost de patru ori mai mare în 2014 decît în 2005”.

„Dacă vorbim despre climatul investiţional, nu pot să nu menţionez dinamica mai puţin încurajatoare a investiţiilor străine directe pe parcursul ultimei perioade, care nu este chiar atît de bună cum ne-am fi dorit noi”, a subliniat Ana Maria Mihaescu, manager regional al Corporaţiei Financiare Internaţionale. Se datorează aceasta „nu numai factorilor interni, dar şi „situaţiei dificile din întreaga regiune”.

„Echipa noastră este profund îngrijorată şi este gata să facă faţă acestor provocări împreună cu partenerii de dezvoltare şi în special cu Grupul BM”, a mai spus Mihaescu. Ea a declarat că este „mai mult decît optimistă”, indiferent de circumstanţele interne sau regionale.

În opinia ambasadorului Suediei în Republica Moldova, Ingrid Tersman, „o ţară care vrea să atragă investiţii trebuie să fie mai atractivă decît concurenţi şi pentru Moldova acest lucru este şi mai important, avînd în vedere că este o ţară mică”.

„Republica Moldova a urcat în clasamentul „Doing business”, de la 85, acum cîţiva ani în urmă, la 63. Dacă tendinţa va continua, în cîţiva ani Republica Moldova va fi pe locul 15 printre ţările cele mai atractive pentru afaceri”, apreciază Wicher Slagter, reprezentant al Delegaţiei UE. Potrivit acestuia, semnarea Acordului de liber Schimb cu UE va face mai atractivă Moldova.

De la aderarea Republicii Moldova la Banca Mondială în 1992, aproximativ 1 miliard de dolari SUA au fost alocaţi pentru circa 50 de proiecte în ţară. În prezent, portofoliul BM include opt proiecte active cu angajamentul total de 245,74 milioane de dolari SUA.