STIRI SANATOASE

Mai multă apă băută, mai multă sănătate

Un consum suplimentar de apă plată determină adoptarea unui regim alimentar mai sănătos, sugerează o echipă de cercetători americani de la Universitatea Illinois. Oamenii de știință au analizat obiceiurile nutriționale a circa 20.000 de adulți observați aproximativ zece ani. Consumul de apă plată e în medie de patru pahare pe zi, reprezentînd o parte din aportul total de apă (la el se adaugă celelalte lichide). Cînd proporția de apă plată în apa totală crește, chiar și puțin, se constată o asociere pozitivă în privința scăderii aporturilor calorice totale.

 

Problemele financiare dau dureri. La propriu!

Nesiguranța economică și financiară se poate traduce prin reale neplăceri fizice și prin scăderea pragului de toleranță la durere. Legătura poate părea surprinzătoare, însă a fost verificată prin analiza unei serii de studii ale căror rezultate cu fost coroborate de o echipă de cercetători americani de la Universitatea Virginia. Efectele constau în stres și în anxietate, consecințele nefaste întărind sentimentul de pierdere a controlului. Aceste efecte psihologice se traduc prin manifestări fizice, respectiv dureri. O pistă de cercetare pentru atenuarea acestor efecte ar putea fi tehnicile de gestionare a stresului.

 

Meningita se transmite şi pe cale sexuală

Cercetătorii au identificat o nouă tulpină virulentă de meningită, capabilă să se transmită prin tractul urogenital, transmisia acestei bacterii făcîndu-se în mod obișnuit prin secreții respiratorii sau salivare, potrivit unui studiu publicat recent. Cercetînd tulpini izolate în timpul epidemiei din Franța și din Germania, oamenii de știință de la Institutul Pasteur din Paris și de la Universitatea din Würzburg (Germania) au descoperit că aceasta e o nouă tulpină invazivă care a evoluat recent. Descoperind mecanismul genetic implicat în transmiterea sexuală a meningococului C, cercetătorii confirmă importanța campaniilor de vaccinare destinate categoriilor de populație ce prezintă cel mai mare risc.

 

Singurătatea creşte riscul bolilor cardiovasculare

Izolarea socială poate creşte riscul unui atac cerebral vascular şi al bolilor de inimă cu 30%, conform unui studiu recent publicat în revista „British Medical Journal”. Cercetarea arată că singurătatea este asociată cu un risc cu 29% mai mare de a suferi un atac de angină pectorală şi cu 32% de a suferi un accident cerebral vascular. Experţii au analizat informaţiile din 23 de studii desfăşurate pe un interval cuprins între 3 şi 21 de ani, care au implicat mai mult de 180.000 de subiecţi şi 4.628 de afecţiuni cardiovasculare.

 

Şi-a recuperat vederea după un transplant de cornee de la porc

Un adolescent chinez și-a recuperat vederea după ce s-a supus unui transplant de cornee prelevată de la porc, procedură efectuată la Universitatea Zhongshan din provincia Canton. Intervenția a fost efectuată din cauza lipsei acute de cornee umană în China. Tînărul de 14 ani, originar din provincia Jiangxi, își pierduse aproape în întregime vederea la ochiul drept după ce fusese rănit de explozia unei petarde la începutul anului. La o săptămînă după operație, pacientul a început să-și recupereze vederea, iar medicii speră ca aceasta să se amelioreze după urmarea tratamentului.

 

Probleme cu gingiile? Atenţie la riscul de demenţă!

Bolile gingiilor se află în strînsă legătură cu un declin cognitiv accentuat în rîndul bolnavilor de Alzheimer, arată un nou studiu. Oamenii de știință de la Universitatea Southampton și de la King’s College London spun că există posibilitatea ca periodontita să fie cea care, în timp, să ducă la demență din cauza inflamațiilor din organism. Dacă această legătură va fi confirmată și de alte studii, atunci o mai bună igienă orală va însemna și o evoluție mai lentă a demenței.