STIATI CA RAZELE X…?

* Razele X au fost descoperite întîmplător. Fizicianul german Wilhelm Roentgen, în anul 1895, făcea experimente cu un tub catodic, cînd a observat că un panou fluorescent din laboratorul său a început să strălucească. Fenomenul a apărut şi atunci cînd tubul era acoperit cu o hîrtie neagră şi groasă. Fizicianul şi-a dat seama că energia emisă de tub poate să treacă prin obiecte, aşa că a aşezat diverse lucruri în faţa acestuia, obţinînd acelaşi rezultat. În cele din urmă, Roentgen şi-a pus mîna în faţa tubului şi cu mare uimire a constatat că pe panoul fluorescent îşi poate vedea oasele.

* Razele X reprezintă o formă de radiaţie electromagnetică penetrantă, cu lungimi de undă mai mici decît cele ale luminii, de la 0,01 la 10 nanometri, şi frecvenţe de la 30 de petaherţi la 30 de exaherţi.

* Razele X pot cauza arsuri grave pe piele, în cazul unei expuneri îndelungate.

* Datorită densităţii foarte mari, de 11.340 kg/ metru cub, plumbul reprezintă cea mai bună şi mai folosită protecţie împotriva razelor X, în prezent.

* Razele X au fost denumite astfel chiar de către Wilhelm Conrad Roentgen, deoarece nu ştia cu exactitate de unde provin.

* În industrie, razele X sînt folosite pentru verificarea calităţii sudurilor.

* Razele X sînt utilizate şi în fotografie.

* Specialiştii scanează picturile cu aparate cu raze X pentru a observa anumiţi pigmenţi şi texturi greu perceptibile ochiului uman.

* Verificarea camioanelor în punctele de frontieră se face cu ajutorul dispozitivelor cu raze X. La fel, aparatele cu raze X sînt obligatorii pentru operatiunile de check-in şi verificarea bagajelor în aeroporturi.

* În timpul celui de-al doilea mandat prezidenţial al lui George W. Bush, armata SUA a dezvoltat o armă bazată pe utilizarea razelor X. Proiectul a fost ulterior abandonat.

* Fără microscoapele cu raze X n-am putea vedea obiectele imperceptibile pentru ochiul uman.

* Folosirea razelor X în terapia medicală se numeşte radioterapie.

* Iodura de sodiu face ca razele X să poată fi vizibile.

Sursa:doctorexpres.ro