STATUL VA ACORDA UN AJUTOR DE 2775 DE LEI TUTUROR SOMERILOR

Cetățenii Republicii Moldova care nu au un loc de muncă, inclusiv cei care au revenit de peste hotare, pot beneficia de un ajutor de șomaj în valoare de 2775 de lei lunar, indiferent de faptul dacă au realizat sau nu stagiu de cotizare pe teritoriul țării în ultimele 12 luni. Ajutorul va fi acordat tuturor șomerilor doar pe perioada în care Republica Moldova se află în stare de urgență.

„Dreptul la ajutorul de șomaj se stabilește în baza cererii care este depusă la subdiviziunea teritorială a Agenției Naționale Pentru Ocuparea Forței de Muncă și este în cuantum de 2775 de lei. Această sumă reprezintă echivalentul minim garantat în sectorul real”, a declarat ministra sănătății, muncii și protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. „În scopul consolidării măsurilor de protecție a șomerilor, persoanelor care deja sînt beneficiari de această prestație, li se garantează un plafon minim în mărime de 2775 de lei”, a adăugat Viorica Dumbrăveanu.

Directorul ANOFM, Raisa Dogaru, a menționat că cei care vor să beneficieze de acest ajutor trebuie să se adreseze la cea mai apropiată subdiviziune a agenției. „Avem două categorii de persoane care beneficiază de ajutor de șomaj: persoanele care nu au un stagiu de cotizare și persoanele care au un stagiu de cotizare. Persoanele care au un stagiu de cotizare sînt deservite și li se acordă acest drept conform legii. Persoanele care au revenit de peste hotare sau care sînt fără un loc de muncă, există o derogare de la regula generală, astfel că nu este necesar să aibă acel stagiu de cotizare sau vechime în muncă care le-ar fi dat dreptul la ajutorul de șomaj. Este o măsură care vine în susținerea persoanelor care nu au un loc de muncă și necesită o sursă de venit pentru că sînt în imposibilitatea angajării pe perioada stări de urgență”, a adăugat directoarea ANOFM.

Pentru a beneficia de ajutorul de șomaj, cetățenii trebuie să prezinte o cerere prin care solicită statutul de șomer. Formularul poate fi descărcat de pe site-ul ANOFM. Cererea va fi semnată și expediată la o subdiviziune teritorială, conform vizei de reședință, domiciliu sau loc de trai. La cerere, suplimentar, persoana trebuie să anexeze copia buletinului de identitate și să prezinte documentul de studiu sau calificare. Pe lîngă aceste documente de bază, fiecare persoană trebuie să prezinte o declarație prin care precizează că nu are un loc de muncă și nu are alte venituri.

Pentru a simplifica procedurile birocratice, persoanele care nu au posibilitatea să prezinte actele care demonstrează că nu au venituri, vor semna o declarație pe proprie răspundere cu privire la autenticitatea datelor prezentate.

Sursa: IPN