STATUL PIERDE ANUAL 5,6 MILIARDE DE LEI DIN CAUZA SALARIILOR ACHITATE „IN PLIC”
În perioada aprilie-august curent, Inspectoratul de Stat al Muncii a depistat 648 de persoane care munceau la negru, în comparaţie cu 246 depistate pe parcursul întregului an 2014. Un anunţ în acest sens a făcut Dumitru Stăvilă, directorul Inspectoratului, în cadrul unui seminar privind economia informală, organizat de Confederaţia Naţională a Sindicatelor.
Potrivit lui Stăvilă, creşterea se datorează controalelor inopinate, efectuate de Inspectoratul de Stat al Muncii la 215 agenţi economici. "Drept urmare, agenţii economici care au angajat persoane la negru au plătit amenzi de 7-10 mii de lei fiecare (350-500 de euro). Aceste sancţiuni însă nu sînt eficiente. Pentru a responsabiliza angajatorii, trebuie modificată legislaţia, astfel ca agenţii economici să fie obligaţi de a achita, pentru fiecare angajat la negru, contribuţii la bugetul asigurărilor sociale pentru o perioadă de şase luni. Asta pe lîngă amenda de pînă la 10 mii de lei", a menţionat Stăvilă.
În acelaşi timp, sindicatele propun majorarea de 10 ori a sancţiunilor pentru persoane juridice, care admit achitarea salariului în plic, adică amenzi de pînă la 100 mii de lei. "Bugetul public naţional pierde anual 5,6 miliarde de lei, pentru că salariile achitate în plic nu sînt impozitate. Conform estimărilor unor instituţii de cercetare, inclusiv a unor experţi germani, valoarea salariilor neformale în Republica Moldova constituie circa 15,5 mlrd de lei sau aproximativ jumătate din fondul anual al retribuirii muncii", a subliniat la seminar Petru Chiriac, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor.
Conform Inspectoratului de Stat al Muncii, anual decedează în accidente de muncă două sau trei persoane, iar alţi doi-trei oameni îşi pierd capacitatea de muncă. De obicei, aceste persoane activează în lipsa unui contract de muncă. Date ale Biroului Naţional Statistică arată că o treime dintre persoanele ocupate în economie anul trecut au avut un loc de muncă informal. Fiecare al zecelea angajat a declarat că primeşte parţial sau chiar în întregime salariul în plic. Cel mai des acestea se achită în domeniile agricultură, comerţ, construcţii şi transport.