„Squid Game” a cucerit internetul, dar provoaca ingrijorari in rindul parintilor
Serialul „Squid Game” se bucură de un succes răsunător, ajungînd să fie în trend nu numai pe Netflix, ci și pe alte platforme precum TikTok sau Twitter. Însă pentru că jocurile din serial ar putea fi imitate, școlile au început să trimită scrisori de avertizare. Astfel, un Consiliu din Sudul Angliei sfătuiește părinții să nu-și lase copiii să urmărească serialul disponibil pe Netflix, după ce au apărut informații că mai mulți copii, unii chiar cu vîrsta de pînă în șase ani, copiază scenele de violență ale producției, scrie The guardian.
O echipă din cadrul Consiliului Central al comitatului Bedfordshire, care se ocupă cu protecția educației, a trimis un e-mail către toți părinții și tutorii din district prin care i-a îndemnat să „fie vigilenți”, pentru că există date conform cărora copiii și tinerii copiază scenele de violență din „Squid Game”, noul serial al Netflix.
„Au apărut rapoarte referitoare la faptul că mulți copii și tineri se joacă Squid în timp ce se află la școală. Vă sfătuim cu tărie ca copiii să nu urmărească Squid Game, pentru că serialul are mult conținut violent”, au transmis reprezentanții Consiliului Central al comitatului Bedfordshire.
„Squid Game”, o problemă care provoacă temeri în rîndul profesorilor
BBC News subliniază că tot mai multe școli au început să îi avertizeze pe părinți să acorde o mai mare atenție la comportamentul pe care cei mici îl au și să urmărească ce ajung să vizioneze.
Reprezentanții școlii Sandown din orașul Deal, care este situat în comitatul Kent, au declarat că profesorii au ținut lecții suplimentare despre siguranța online și pericolele vizionării unui conținut care „nu este potrivit vîrstei” ca răspuns la popularitatea serialului de pe Netflix.
Goodwin Academy, o altă școală din orașul Deal, a confirmat că a transmis o scrisoare prin care părinții sunt atenționați să nu le dea voie copiilor să urmărească „Jocul Calamarului”. Un tată chiar a scris pe Twitter că a primit o scrisoare din partea școlii în care era avertizat că părinții ar putea fi sancționați, dacă cei mici sunt prinși că joacă propria versiunea a Squid Game.
Gareth Nichols, profesor la școala primară Sir Francis Hill Community din orașul englez Lincoln, le-a spus jurnaliștilor de la BBC că a surprins „un grup mic de elevi din școala unde predă, care aveau vîrsta de aproximativ șase ani, discutînd despre Jocul Calamarului și cum să recreeze unele scene”. Nichols a spus că a contactat imediat părinții pentru a-i avertiza despre fenomen, adăugînd că elevii ar putea accesa și viziona serialul fără știrea părinților lor.
Unele rapoarte sugerează că anumiți copii au folosit violența fizică la locurile de joacă pentru a-i „pedepsi” pe învinși. Metoda a fost folosită drept un înlocuitor al pierderii vieții, care se întîmplă în serial.
Luna aceasta, reprezentanții unei școli din Belgia au transmis, de asemenea, că unii dintre elevii săi i-au bătut pe alții, copiind actele de violență din Squid Game.
O drama Sud-coreeană a devenit cel mai popular serial Netflix din istorie
Squid Game a fost lansat pe Netflix în data de 17 Septembrie și este scris de Hwang Dong-hyuk. În fiecare episod, personajele participă la versiunile sîngeroase ale jocurilor tradiționale pentru copii, pe care aceștia le pot recrea cu ușurință, și trebuie să iasă învingătoare pentru a putea trece mai departe și pentru a rămîne în viață.
În doar 26 de zile de la lansare, drama Sud-coreeană a fost urmărită de 111 milioane de abonați Netflix din lumea întreagă.
Într-o provocare, inspirată de un joc coreean, personajelor li se spune să alerge către un manechin, atît timp cît acesta strigă „lumină verde”, însă în momentul în care strigă „lumină roșie”, atunci acestea trebui să se oprească, în caz contrar, dacă sunt prinse își vor pierde viața. Iar acesta este doar unul dintre exemple, potrivit The New York Times.
Serialul se bazează pe o serie de jocuri pe care personajele trebuie să le cîștige, pentru a trece la etapa următoare. Totuși nu toată lumea reușește să ducă la îndeplinire sarcinile. De fapt, cei care dau greș în îndeplinirea probelor, sfîrșesc prin a fi omorîți, conform CNN.
Mulți copii nu urmăresc serialul de pe Netflix, însă află de acesta prin intermediul provocărilor virale de pe platforma TikTok, unde utilizatorii de social media postează propriile versiuni ale jocurilor din „Squid Game”. Avînd în vedere popularitatea serialului, diverse momente din Squid Game pot fi vizualizate și prin intermediul YouTube. Totodată, dezvoltatorii serialului au realizat diverse mini-jocuri bazate pe Squid Game pe Roblox și alte platforme de jocuri.
Personajele sunt victime ale sistemului
„Squid Game” nu este un serial pentru cei care detestă să vadă oameni împușcați de aproape sau înjunghiați ori căzînd de la înălțime zdrobiți.
Sunt sute de morți în cele nouă episoade ale primului sezon, plus o scenă-bonus de disecție, dacă vrei neapărat să vezi niște intestine, transmite Washington Post.
Una din caracteristicile principale ale serialului este frica. Toți cei din serial sunt îngroziți, tot timpul, actorii tremură și plîng constant în fața unor amenințări extreme.
Squid Game este puternic diferit de alte filme în același gen prin faptul că introduce o puternică notă emoțională. Jucătorii trebuie să decidă dacă rămîn sau nu în joc.
După masacrul inițial, grupul poate profita de o clauză din contract și trebuie să voteze, cu majoritate simplă, dacă termină jocul sau merg acasă fără să primească vreun ban.
Ajung acasă pentru scurtă vreme, înainte să ajungă toți înapoi în dubă, cerînd să fie adormiți pentru a se întoarce și a încerca să cîștige premiul pentru a acoperii datoriile pe care le au. Astfel, iese în evidență, chiar în ultimul episod, o altă caracteristică principală a serialului: disperarea financiară și faptul că oamenii sunt victimele sistemului.