SPIONAJ ȘI CONTRASPIONAJ

Agenți moldoveni pro-ruși sunt peste tot, dar unde-s spionii moldoveni?

Autor: Mihai CONȚIU

Am scris, nu o dată, despre realitatea că serviciile secrete rusești au agenți moldoveni civili acoperiți în absolut toate instituțiile Statului, inclusiv în cele mai neînsemnate, despre care s-ar crede că rușii n-ar fi interesați. Este o greșeală teribilă! Rușii sunt interesați de vulnerabilitățile din absolut tot ceea ce constituie Statul Republica Moldova. Dincolo de marile instituții, serviciile secrete rusești monitorizează activitățile și stările de spirit colective din absolut toate administrațiile publice locale, din Primării, cultură, sport, firme particulare, alimentația publică, sectorul bancar, transporturi terestre, navale și aeronautice, lumea interlopă, capacitățile de reacție față de infracționalitate, calamități naturale și proteste politice etc. Absolut toate vulnerabilitățile operate de către ruși, inclusiv sau mai ales prin agenții moldoveni civili acoperiți, sunt supuse Analizei și Sintezei care, mai apoi, generează discursul politic al Kremlinului, strategii ofensive în cazuri de ”forță majoră”, argumente de șantaj politic și economic, ascendența în diverse negocieri etc.

Este deja notorie reușita contraspionajului moldovenesc în cazul deconspirării șefului Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, acuzat de trădare de Țară, precum și a unui polițist de frontieră acuzat de complot împotriva Republicii Moldova. La aflarea acestei informații, reacția mea nu a fost una de mirare sau una ”șocantă”, ”senzațională”, așa cum scriu înfierbîntați și ”stupefiați” unii ”jurnaliști de tranziție”, ci mi-a generat o întrebare simplă: doar ăștia, doar atît? Să reținem că Ion Creangă a lucrat în Parlament timp de 32 de ani, că, din 1999 și pînă cînd a fost încătușat, a fost reprezentantul permanent al Legislativului la Curtea Constituțională, că, între anii 1993 și 2012, a fost lector la Universitatea de Stat din Moldova, dar și că este extrem de bogat dacă e să-l raportăm la clasa economică mijlocie a oamenilor!

Cine-și imaginează că acest individ a ajuns agent civil al serviciilor secrete rusești ”din întîmplare sau de dată recentă” se înșeală amarnic. Creangă, în opinia mea, are o mare vechime în domeniul informativ sau de loialitate față de ruși, iar asta încă de la ”începuturile sale conștiente”. Celălalt trădător, despre care nu știu cam nimic, dar despre care suntem informați că a făcut-o pentru bani, cred că este de aceeași sorginte, poate ceva mai tînăr decît Creangă, dar la fel de ticălos.

Este sigur că acești doi trădători, în afară de informațiile pe care le furnizau curatorului lor (ofițerul rus de legătură și instructorul lor), aceștia mai aveau două misiuni clare – să recruteze, la rîndu-le, noi agenți civili, dar și să dea curatorului rus nume de persoane cunoscute care pot fi racolate de către agenți operativi terți. Sunt absolut sigur că măcar una dintre aceste două sarcini au îndeplinit-o. Contextul racolări e clar: ei consimt că sunt ”patrioți moldoveni pro-ruși”, iar asta în schimbul unor sume de bani, de regulă dolari, pe care ”îi merită deoarece sunt oameni foarte importanți pentru Țara lor și viitorul acesteia, într-o lume amenințată de anticreștinismul și depravarea occidentală destinată pieirii”. Sunt întru totul de acord ca cei doi trădători să fie bine ”strînși în menghine” pînă cînd vor ”vomita” totul!

Problema SIS și a celorlalte servicii moldovenești constă în aceea că, deși au proprii lor informatori în diferite structuri, serviciile secrete rusești sunt mai puternice, aici, în Republica Moldova! Contraspionajul moldovenesc, care ar trebui să fie o adevărată vedetă națională în materie de deconspirări pentru că are ”marfă umană pro-rusă” din belșug, întîmpină probleme serioase pentru că nu a operat cronologic fapte, indivizi și ”continuatori ai acestora” încă de prin 1991. Nu a fost cu putință deoarece Ministerul Securității care, mai apoi, a devenit SIS a avut în fruntea-i conducători pro-ruși sau temători de ruși. Totodată, în SIS au fost tot timpul ofițeri sau chiar angajați civili care transmiteau informații rușilor, neputînd să exclud faptul că astfel de agenți acoperiți mai există și astăzi în această instituție.

Omniprezența agenților moldoveni pro-ruși a fost și este certificată mai ales de evoluția clasei politice moldovenești, începînd cu Iurie Roșca și culminînd, astăzi, cu personaje ca Vlad Filat, Marina Tauber, Irina Vlah, Boris Volosatîi (AUR), Renato Usatîi, Natalia Morari, Victoria Furtună, fostă procuroare anticorupție și candidată la prezidențiale, etc., etc. În acest context, oarecum colateral, dar semnificativ, îmi amintesc un episod în care un fost ofițer al KGB și SIS îmi destăinuia niște ticăloșii ale unui lider politic, iar eu l-am întrebat de ce nu-l ”oferă” instanțelor de judecată dacă tot l-a operat atît de bine. Răspunsul lui m-a năucit – mi-a spus că n-o face deoarece ar putea să ajungă la Putere! A și ajuns, cumva! Era vorba despre Iurie Roșca!

Oarecum ilustrativ, cu contraspionajul moldovenesc ne-am făcut, probabil, o imagine de ansamblu, dar unde-i spionajul SIS în Rusia lui Putin? În Federația Rusă, există o puzderie de moldoveni care lucrează acolo în cele mai diferite domenii de activitate. Fără să ne dorim, în ruptul capului, vreun răspuns, ne-ar plăcea să credem că SIS ar trebui să aibă acolo tot o puzderie de agenți acoperiți. Totuși, nu prea îmi vine să cred că SIS ar avea acolo vreo ”rețea” adevărată de spionaj așa cum o au rușii în Republica Moldova. Moldovenii care au plecat în Rusia au făcut-o pentru bani și din dragoste supusă pentru această Țară.

Ca un paradox, în urmă cu mulți ani, am constatat/operat agenți moldoveni civili acoperiți care acționau informativ în România și Europa nu pentru SIS, ci pentru serviciile secrete rusești. Eficiența spionajului moldovenesc ar trebui să se manifeste strict în spațiul ruso-belarus. Agenți civili s-ar găsi, numai că, intuiesc, nu sunt bani pentru ”cointeresarea lor”, dar ar mai fi o problemă și cu patriotismul moldovenesc al acestora.

Pentru că am citit opinia fostului președinte Igor Dodon, care, parcă scuzîndu-i și disculpîndu-i pe indivizii trădători despre care scriam mai devreme, acuza Europa și Occidentul, în general, că spionează Republica Moldova, avînd agenți infiltrați în toate structurile Statului. Credeți-mă că știu ce scriu! UE ori SUA nu au ce să spioneze în Republica Moldova. UE și SUA ”spionează” în Republica Moldova doar lipsurile sociale, economice și vulnerabilitatea Țării în fața Rusiei care vrea să o cucerească politic ori pe cale armată, iar asta pentru a-i sprijini independența, integritatea și demnitatea națională.

Rusia este singura Țară care spionează masiv Republica Moldova pentru a-i tăia cordonul ombilical care o unește, natural, cu lumea civilizată și democratică a Europei. Republica Moldova este parte a continentului european, nu a celui eurasiatic! Atît!!!

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
02.09.24 - 00:04
03.09.24 - 01:47
02.09.24 - 00:06
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39