Situatia pandemiei de coronavirus in lume

Pandemia covid-19 s-a soldat cu cel puţin 1.685.785 de morţi în lume, relatează AFP care prezintă noi măsuri, noi bilanţuri, fapte marcante şi ultimele evoluţii ale pandemiei la nivel mondial, transmite şi news.ro.

Variantă de SARS-COV-2 ”scăpată de sub control” în Anglia

O nouă tulpină a noului coronavirus descoperită în Regatul Unit ”a scăpat de sub control”, a recunoscut Duminică Guvernul lui Boris Johnson, care a justificat astfel o reimpunere a izolării la Londra şi într-o parte a Angliei chiar înainte de Crăciun. Noua variantă a virusului – suspectată că este cu 70% mai contagioasă decît precedenta – a fost descoperită în Regatul Unit, în Africa de Sud, Italia, Olanda, Australia şi Danemarca.

Zboruri din Marea Britanie, suspendate

După ce Spania a cerut Bruxellesului un răspuns ”coordonat” al UE, mai multe ţări europene – inclusiv Germania, Franţa, Italia, Irlanda, România, Belgia, Republica Moldova şi Bulgaria – au anunţat suspendarea zborurilor care provin din Regatul Unit.

Olanda a fost prima ţară care a suspendat zborurile cu pasageri care provin de pe teritoriul britanic – pînă la 1 Ianuarie. Belgia i-a urmat exemplul şi a suspendat atît zborurile, cît şi trenurile – începînd de la miezul nopţii de Duminică spre Luni.

Decizia Germaniei, care vizează deocamdată doar zborurile, urmează să fie oficializată ”în orele următoare”, a anunţat o sursă guvernamentală.

Austria, România şi Bulgaria au anunţat măsuri similare.

În Franţa, suspendarea – începînd de la miezul nopţii de Duminică spre Luni, timp de 48 de ore – vizează toate deplasările persoanelor, ”inclusiv cu privire la transportul mărfurilor, pe cale rutieră, aeriană, maritimă sau feroviară”.

Uniunea Europeană, Arabia Saudită, Israelul şi Canada, dar şi o serie de ţări din America de Sud, ca Argentina sau Chile, au anunţat suspendarea zborurilor provenind din Regatul Unit.

Vaccinuri eficiente împotriva noii tulpini

Experţi UE au ajuns la concluzia că actualele vaccinuri împotriva covid-19 rămîn eficiente împotriva noii variante SARS-CoV-2 descoperită în Marea Britanie, a anunţat Duminică seara Guvernul german.

SUA supraveghează ”foarte atent” situația

Autorităţile americane supraveghează ”foarte atent” noua variantă a noului coronavirus, însă nu preconizează, pentru moment, să interzică deplasările privind această ţară şi nu ştiu dacă această tulpină este prezentă deja pe teritoriul american.

OMS și UE îndeamnă la consolidarea controalelor

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi agenţia europeană a bolilor ECDC şi-au îndemnat Duminică statele membre să-şi consolideze controalele în lupta împotriva răspîndirii noii variante de covid-19, mai ales prin îmbunătăţirea capacităţii lor de a depista noua tulpină.

Potrivit OMS, o serie de cazuri au fost înregistrate deja în afara teritoriului britanic – nouă cazuri în Danemarca, dar şi cîte un caz în Olanda şi Australia.

Noua tulpină prezintă mai multe mutaţii şi ar antrena, potrivit primelor evaluări, o contagiune sporită.

Italia a descoperit Duminică un prim caz, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Noi restricții la Sydney și în Kazahstan

Australia a introdus noi restricţii Duminică, la Sydney, într-o încercare de a opri apariţia unor noi cazuri în cel mai mare oraş din ţară.

La rîndul său, Kazahstanul a interzis evenimentele în masă, petrecerile corporatiste şi evenimentele sportive în timpul vacanţei de Anul Nou, pentru a împiedica răspîndirea virusului.

Algeria începe vaccinarea în Ianuarie

Această ţară din Nordul Africii preconizează să-şi înceapă campania de vaccinare în Ianuarie, a anunţat Preşedintele algerian Abdelmadjid Tebboune, care şi-a exprimat dorinţa să fie ales ”vaccinul adecvat”.

Peste 1,68 de milioane de morți

Pandemia covid-19 s-a soldat cu cel puţin 1.685.785 de morţi în lume, potrivit unui bilanţ întocmit Duminică, pe baza unor date de la surse oficiale, de către AFP.

Statele Unite rămîn cea mai afectată ţară, atît ca număr de morţi din cauza covid-19 (317.597), cît şi ca număr de cazuri înregistrate  (17.820.477), urmate de Brazilia (186.764 de morţi), India (145.477), Mexic (117.876) şi Italia (68.447).