SEMANATURILE DIN TOATA TARA VOR FI INVENTARIATE IN URMATOARELE ZILE

Seceta din ultima perioadă a afectat semănăturile, iar autoritățile caută soluții pentru a ajuta agricultorii și a obține o producție stabilă. În aceste condiții, în următoarele șapte zile, toate suprafețele agricole semănate cu culturi cerealiere de toamnă și primăvară vor fi supuse inventarierii pentru a stabili acestora, a analiza gradul de afectare de secetă și a efectua măsuri agrotehnice diferențiate. Decizia a fost luată de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului după o ședință de lucru cu cei mai mari producători care cultivă cereale în țara noastră și cu reprezentanții tuturor instituțiilor științifice de cercetare.

Inventarierea va fi efectuată de direcțiile agricole din raioane, împreună cu gospodăriile agricole, pentru a cunoaște cu exactitate situația culturilor cerealiere, în fiecare raion, a anunțat ministrul Agriculturii, Ion Perju.

 „Stresul hidric și stresul termic a compromis semănăturile grînelor de toamnă amplasate în deosebi după premergătorii tîrzii așa ca: floarea soarelui și porumbul la boabe. Situație similară s-a creat și la hrănirea cu doze exagerate de azot a grînelor în primăvară. O situație mai favorabilă se atestă acolo unde grîul de toamnă a fost semănat după rapița de toamnă, mazăre și alte culturi cu termen de recoltare timpuriu”, a explicat Boris Boincean, doctor habilitat, profesor cercetător, director interimar al Institutului de Cercetări pentru Culturile de Cîmp „Selecția”.

Dacă în perioada următoare nu vor fi precipitații, situația se va agrava pe suprafețele unde grîul și orzul de toamnă au fost semănate după floarea soarelui și porumb, susține profesorul. Potrivit lui, în această situație, nu este tîrziu ca aceste masive să fie semănate cu culturi agricole ce au o perioadă de vegetație mai scurtă.

Îngrijorările autorităților sînt împărtășite și de experți, care susțin că o parte din culturile agricole ar putea fi compromise. „Pîinea ar putea fi mai scumpă la toamnă, deoarece efectele crizei economice sînt accentuate de secetă și înghețuri. O parte din culturile agricole ar putea fi compromise, iar agricultorii estimează deja pierderile. E un an complicat cu repercusiuni asupra economiei și populației”. De această părere este directorul de programe IDIS Viitorul, Viorel Chivriga.

În ultimele șase luni, cantitatea totală de precipitații atmosferice a fost cu 127,5 mm mai mică decît media anuală, temperatura medie a aerului a fost cu 3,70 C mai mare decît media anuală, iar din această cauză, în prezent, rezerva de apă accesibilă în sol (în stratul 0 -200 cm) este de trei ori mai mică decît media multianuală. Cifrele au fost prezentate de reprezentanții instituțiilor științifice de cercetare.