SEFUL STATULUI S-A FAMILIARIZAT CU ACTIVITATEA FILIALEI ZONEI ECONOMICE LIBERE „BALTI” DIN RAIONUL STRASENI

În continuarea vizitei de lucru în raionul Strășeni, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a familiarizat cu activitatea filialei locale a Zonei Economice Libere „Bălți”.

Inițial, șeful statului a mers la Colegiul de Inginerie din localitate. Această instituție și-a început activitatea în anul 2019. Procesul de învățământ se desfășoară conform unei formule germane: 50% lecții teoretice, 50% - practice.

În prezent, în anul doi de studii la colegiu învață 34 de persoane, iar pentru anul întâi au depus actele 15 elevi. În total, această instituție de învățământ este prevăzută pentru 350 de locuri, inclusiv 80 bugetare.

Igor Dodon a apreciat înalt dotarea tehnică excelentă a colegiului, unde în unul dintre blocuri sînt amenajate săli de studiu și odăi de locuit cu toate condițiile necesare pentru studenții din afara orașului.

De asemenea, șeful statului a mers în vizită la întreprinderea locală SRL „Whetec”, care activează deja de doi ani și care se ocupă de producerea utilajului electric, a cablurilor și instalațiilor electrice pentru automobile.

Întreprinderea execută comenzi ale gigantului auto „Renault – Nissan – Mitsubishi”, iar producția este exportată în Franța. În prezent, aici activează 50 de persoane, dar planurile de creștere a volumului de producție necesită extinderea statelor de personal până la 300 de persoane.

În final, Președintele s-a familiarizat cu procesul de producere de la întreprinderea „Senronet”, specializată în fabricarea paharelor din carton, care sînt exportate cu succes în Rusia și în România. Compania activează din luna februarie curent și are angajate peste 20 de persoane.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova