SEFA MISIUNII FMI SE ASTEAPTA CA DISCUTIILE SA CONTINUE IN URMATOARELE LUNI
Şefa misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Ivanna Vladkova-Hollar, a declarat pe 6 octombrie după încheierea vizitei în Republica Moldova că se aşteaptă ca discuţiile cu autorităţile moldovene să continue în următoarele luni. Oficialul Fondului a adăugat că în cele două săptămîni cît s-a aflat la Chişinău discuţiile au avut un caracter constructiv şi s-au înregistrat progrese în identificarea priorităţilor reformelor.
„Ne aşteptăm ca discuţiile să continue în următoarele luni, astfel încît autorităţile să aibă la dispoziţie timpul necesar pentru realizarea unui şir de angajamente-cheie strategice, precum şi pentru formularea mai detaliată a propunerilor ce ţin de politicile pentru anul 2016”, se menţionează într-o Declaraţie a şefei misiunii Fondului.
Potrivit acesteia, „autorităţile s-au angajat să acţioneze în mod hotărît în vederea consolidării sistemului bancar. A fost reiterat angajamentul de a retrage cu promptitudine licenţele şi a lichida cele trei bănci insolvabile, care s-au aflat sub administrare specială, începînd cu luna noiembrie 2014”.
Stoparea oricăror injectări de lichiditate în lei în sistemul bancar prin intermediul acestor bănci este de o importanţă crucială pentru asigurarea stabilităţii macroeconomice, care a fost pînă acum menţinută prin politica monetară restrictivă, a menţionat Ivanna Vladkova-Hollar. Între timp, „vor continua discuţiile cu privire la măsurile menite să asigure consolidarea cadrului de reglementare, cadrului de supraveghere şi celui de gestionare a crizelor din Moldova”.
Autorităţile au întreprins paşi importanţi pentru a spori eficienţa energetică. Totuşi, în opinia misiunii, tărăgănarea ajustării tarifelor generează pierderi şi arierate în lanţ pe întreg sectorul energetic. Tarifele ajustate la energia electrică, gazele naturale şi energia termică trebuie să fie în vigoare pînă la începutul sezonului rece. Este important ca ajustarea tarifelor să fie însoţită de acordarea unei asistenţe sociale direcţionate, în vederea protejării celor mai vulnerabile pături ale populaţiei.
De asemenea, va fi necesar de a conveni asupra revenirii deficitului bugetar la nivelul stabilit pe termen mediu, ca să fie asigurată sustenabilitatea datoriei. Acest obiectiv va fi dificil de atins, dată fiind includerea în buget a costurilor legate de lichidarea băncilor. Discuţiile privind măsurile şi reformele menite să contribuie la realizarea pachetului de politici bugetar-fiscale pentru anul 2016 continuă, se mai spune în declaraţia şefei misiunii FMI.
O echipă de experţi a FMI condusă de Ivanna Vladkova-Hollar s-a aflat în vizită la Chişinău în perioada 22 septembrie – 6 octombrie, pentru a iniţia discuţii în cadrul consultărilor periodice în baza Articolului IV al Statutului FMI pentru 2015, precum şi discuţii cu privire la politicile care ar putea sta la baza unui program susţinut de FMI.