SECRETARIATUL CE CONSIDERA CA AJUSTAREA TARIFELOR A FOST NECESARA

Ajustarea tarifelor la energia electrică pentru consumatorii finali a fost necesară pentru a evita o posibilă criză energetică, ce s-a intensificat odată cu deprecierea leului moldovenesc, potrivit Secretariatului Comunităţii Energetice. Autoritatea europeană a postat pe 28 iulie pe pagina sa web oficială un comunicat în care salută deciziile Consiliului de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

„Decizia ANRE constituie o precondiţie necesară pentru stabilizarea sectorului energetic din Republica Moldova, dar ea trebuie continuată, făcîndu-se mai mulţi paşi şi reforme fundamentale”, a declarat directorul adjunct al Secretariatului Comunităţii Energetice, Dirk Buschle.

În comunicat se mai arată că aprobarea tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice va înlătura cazul de nerespectare de către Republica Moldova a obligaţiilor sale prevăzute în Directiva 2009/72/EC cu privire la normele comune pentru piaţa internă de energie electrică.

În luna mai 2015 Secretariatul Comunităţii Energetice a expediat ANRE o scrisoare deschisă, în care a anunţat că va iniţia o procedură preliminară de sancţionare în legătura cu nerespectarea obligaţiei de a adopta tarifele de distribuţie aplicabile pentru toţi consumatorii eligibili, inclusiv pentru furnizor, precizează serviciul de presă al ANRE. Secretariatul a oferit autorităţii de reglementare de la Chişinău două luni pentru a se conforma legislaţiei Comunităţii Energetice.

ANRE a decis, la 18 iulie, majorarea cu 15,4 la sută a tarifelor la gazele naturale furnizate de MoldovaGaz, cu 36 la sută a tarifului la energia electrică livrată consumatorilor din zona deservită de Gaz Union Fenosa Furnizare Energie şi respectiv cu 30 la sută pentru RED Nord şi RED Nord Vest.

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a solicitat revizuirea hotărîrilor privind aprobarea noilor tarife la gazele naturale şi energia electrică. „Devalorizarea monedei naţionale a declanşat valul scumpirilor produselor de import. Căderea abruptă a valutei naţionale a provocat scumpirea medicamentelor, preţurile la unele tipuri de mărfuri, mai ales de import, au crescut de cîteva ori”, se constata în Declaraţia sindicatelor. În scopul evitării tensiunilor sociale, CNSM cere indexarea de urgenţă a veniturilor salariale, indemnizaţiilor şi pensiilor.

În cazul în care revendicările sindicatelor vor fi trecute cu vederea, CNSM anunţă că îşi asumă responsabilitatea de a proceda la acţiuni de protest.