SCRISOARE DESCHISĂ
Preşedintelui
Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare
One Exchange SquareLondon, EC2A 2JN, United Kingdom
D-lui Suma CHAKRABARTI
8 octombrie 2014
Stimate Domnule Preşedinte!
Reprezentanţii oficiali ai Uniunii Europene, în repetate rînduri au menţionat că cea mai gravă problemă a Republicii Moldova este corupţia din sistemul judiciar, organele de drept şi organele administrării de stat de orice nivel. Conducătorii Moldovei, de nenumărate ori au declarat că întreprind toate măsurile necesare în lupta împotriva corupţiei şi, în acest sens, în ţară sînt în curs de implementare numeroase reforme, inclusiv în domeniul justiţiei.
În pofida acestor declaraţii, nivelul corupţiei în ţară doar creşte şi asta nu este deloc surprinzător, pentru că conducătorul din umbră al Moldovei este Vladimir Plahotniuc, care şi-a subordonat sistemul judiciar al ţării şi organele de drept, „reforma” cărora se desfăşoară sub controlul său personal şi în interesele sale de afaceri.
Un exemplu elocvent al fărădelegii din Moldova este situaţia din B.C. „Victoriabank” S.A.: făcînd uz de resursele sale administrative, politice şi financiare, şi fără a avea măcar calitatea de acţionar, Vladimir Plahotniuc a înlăturat conducerea legitimă a Băncii – Consiliul de Administraţie şi împiedică buna funcţionare a acestei instituţii financiare. Dumneavoastră, ca şi conducător al celui mai mare acţionar al B.C. „Victoriabank” S.A., cunoaşteţi că în anul 2014 au avut loc două adunări generale ale acţionarilor Băncii. La adunarea din 6 februarie 2014, acţionarii au ales noua componenţă a Consiliului de Administraţie a Băncii, iar la adunarea din 8 mai 2014, acţionarii au luat act de rezultatele financiare nesatisfăcătoare ale B.C. “Victoriabank” S.A. pentru anul 2013 şi, ca rezultat, au însărcinat Consiliul de Administraţie să întreprindă măsuri concrete în vederea stabilizării şi îmbunătăţirii situaţiei financiare a Băncii. De asemenea, acţionarii au dat o apreciere negativă activităţii managementului Băncii şi au decis revederea contractelor de management încheiate cu membrii Comitetului de Direcţie. În vederea executării deciziilor organului suprem de conducere al B.C. „Victoriabank” S.A., Consiliul de Administraţie a adoptat mai multe decizii necesare pentru remedierea situaţiei existente, printre care: a nu prelungi contractele de management încheiate cu membrii Comitetului de Direcţie, care expirau la 23 septembrie 2014, iniţierea unei anchete de serviciu în vederea elucidării problemelor reale care există în Bancă şi suspendarea, pe perioada desfăşurării anchetei de serviciu, a contractului de management încheiat cu Natalia Politov-Cangaş. În cadrul anchetei de serviciu iniţiate în luna august 2014, s-a constatat că situaţia financiară reală a B.C.„Victoriabank” S.A. este ascunsă atît de acţionari, cît şi de Consiliul de Administraţie a Băncii, iar prin abuzul de serviciu al managementului Băncii, aceasta a fost de fapt jefuită prin acordarea unor credite neperformante şi neasigurate în mod corespunzător, ceea ce a cauzat Băncii pierderi substanţiale care nu au fost de fapt reflectate în evidenţele contabile.Pentru a nu admite finalizarea anchetei de serviciu şi pentru a evita tragerea la răspundere, Natalia
Politov-Cangaş iniţiază cîteva procese judiciare în cadrul cărora obţine mai multe încheieri cu privire la asigurarea acţiunilor, prin care a fost suspendată executarea hotărîrilor adunărilor generale ale acţionarilor B.C. „Victoriabank”
S.A. din 6.02.2014 şi din 8.05.2014, precum şi a deciziilor Consiliului de Administraţie al Băncii cu privire la încetarea raporturilor de muncă cu N. Politov-Cangaş, C. Ghimpu şi L.Vangheli începînd cu 24.09.2014.
În baza acestor încheieri judecătoreşti fără de precedent, de la administrarea Băncii au fost înlăturaţi atît acţionarii acesteia, cît şi organul de supraveghere - Consiliul de Administraţie - ceea ce contravine principiilor fundamentale de funcţionare a instituţiilor bancare. Este indubitabil faptul că prin acţiunile sale, Natalia Politov-Cangaş a demonstrat un interes cert în a perturba şi a nu executa deciziile acţionarilor şi ale Consiliului de Administraţie, prin ce a confirmat rezultatele preliminare ale anchetei.
Respectivele încheieri judecătoreşti contravin legislaţiei în vigoare a Republicii Moldova, Statutului Băncii şi regulamentelor interne ale acesteia. Mai mult decît atît, aceste încheieri sînt absurde prin conţinutul lor şi urmăresc doar un singur scop – mijlocirea intereselor lui Vladimir Plahotniuc.
În afară de lipsa imparţialităţii şi servilismul din sistemul judiciar, este ieşit din comun şi faptul că unii conducători ai Băncii Naţionale a Moldovei susţin deschis poziţia Nataliei Politov-Cangaş şi a conducătorului din umbră a acesteia, fapt prin care împiedică stabilirea adevărului în activitatea Băncii. Considerăm că toate aceste acţiuni ilegale întreprinse de Natalia Politov-Cangaş nu ar fi fost posibile fără susţinerea organelor abilitate din Republica Moldova, care pînă în prezent nu au reacţionat nici într-un mod la apelul public al Consiliului de Administraţie a B.C. „Victoriabank” S.A, care a încercat să atragă atenţia societăţii şi a autorităţilor în privinţa atacului raider îndreptat împotriva Băncii. Modul în care sînt adoptate hotărîrile judecătoreşti la care facem referire şi caracterul acestora, dovedesc încă odată că toate aceste organe acţionează la comanda lui Vladimir Plahotniuc, scopul final al căruia este de a pune controlul total asupra Victoriabank.
Stimate Domnule Preşedinte, rugăm să interveniţi şi să întreprindeţi toate măsurile necesare în vederea neadmiterii acestui grup criminal, în frunte cu Vladimir Plahotniuc, la activele Băncii. Este evident că pe acesta nu îl interesează atît B.C. „Victoriabank” S.A. ca şi instituţie bancară separată, cît stabilirea controlului asupra întregului sistem financiar al Republicii Moldova.
Dacă nu vom opri acum raiderii B.C. „Victoriabank” S.A., în viitorul apropiat astfel de situaţii vor avea loc în toate băncile din Moldova, prin ce va fi afectată stabilitatea financiară şi securitatea economică a Statului. Mai mult decît atît, în vederea neadmiterii acţionarilor la administrarea Băncii, în baza unor hotărîri judecătoreşti similare, sau prin intermediul resurselor administrative, pot fi suspendate şi hotărîrile oricăror altor adunări ale acţionarilor, ce au avut loc în trecut sau vor avea loc în viitor, ceea ce este nu altceva decît o încălcare flagrantă a dreptului de proprietate. În aceste condiţii, orice toleranţă a acţiunilor raider ce au loc, inclusiv în privinţa B.C. „Victoriabank” S.A., poate fi calificată ca şi mijlocire a acţiunilor ilegale ale lui Vladimir Plahotniuc. Anume din acest motive, noi ne opunem public fărădelegii care are loc în acest moment şi Vă rugăm să oferiţi suportul necesar Consiliului de Administraţie ales legal, inclusiv de Dumneavoastră, prioritate a căruia este apărarea intereselor acţionarilor şi dezvoltarea de mai departe a Băncii. Considerăm că implicarea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în calitate de acţionar care deţine cea mai mare cotă în capitalul statutar al B.C. „Victoriabank” S.A., va pune capăt jefuirii Băncii, iar la conducerea acesteia vor fi numite persoane demne de încrederea acţionarilor şi care vor corespunde din punct de vedere al eticii profesionale statutului de bancher.
Cu respect,
acţionarii B.C. „Victoriabank” S.A.
02.11.24 - 13:23
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
01.11.24 - 13:41
01.11.24 - 13:40