SCRISOARE DESCHISĂ PROCURATURII GENERALE, INSPECTORATULUI FISCAL PRINCIPAL DE STAT, CNA, MAI, AGENŢIEI PENTRU PROTECŢIA CONSUMATORILOR ŞI SIS

De ce au devenit facultative sau selective autosesizările în cazuri ce par deosebit de grave?

Pentru prima dată, în varianta electronică a ziarului „Moldova Suverană” din data de 16.05. 2014, iar mai apoi în ediţia print a ziarului nostru din data de 20.05.2014, a fost publicat articolul intitulat „KONTORA ABAŞKINIANĂ” sau Un basm despre koroleviciul gazelor”. În continuarea investigaţiilor, am mai publicat şi intenţionăm să mai publicăm o serie de articole în care este vorba despre conexiunile acestuia.

Admitem, domnilor conducători ai Procuraturii Generale, Fiscului, CNA, MAI, Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor şi SIS, că este posibil să nu citiţi „Moldova Suverană”, dar, ca o certitudine justificabilă, bănuim că puţin vă pasă de ceea ce semnalăm noi, indiferent cît de grave ar fi chestiunile semnalate. Tradiţionala justiţie de faţadă a unor instituţii incapabile să se supună rigorilor europene, fiind mai curînd familiarizate cu haosul legislativ şi liberul arbitru specific unor state totalitare sau aflate într-o veşnică tranziţie spre… nimic!

Cu toate acestea, domnilor conducători ai Procuraturii Generale, Fiscului, CNA, MAI, Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor şi SIS, indiferent de cît ne ignoraţi, vă informăm, cu onestitate, că ambasadele occidentale şi instituţiile europene, în virtutea normalităţii şi asimilării de informaţii multiple, ne citesc destul de atent. Acesta este şi motivul pentru care vă abordăm, iar asta pentru că am fost întrebaţi de cineva dacă ne-aţi comunicat că v-aţi autosesizat în privinţa gravităţii faptelor în care este implicat deja celebrul Ghennadi Abaşkin, fost preşedinte al Consiliului de Directori al ”Moldovagaz” SA, sau dacă ne-aţi solicitat informaţii suplimentare.

Vă daţi seama în ce situaţii jenante ne puneţi, domnilor conducători ai Procuraturii Generale, Fiscului, CNA, MAI, Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor şi SIS, atunci cînd noi, jurnalişti modeşti, sîntem puşi în situaţia de a deveni turnătorii instituţiilor pe care le conduceţi? Credem că înţelegeţi că noi nu ne trădăm ţara, că nu turnăm ţara, ci că analizăm incompetenţa şi nepăsarea unor instituţii ale unui stat a cărui politică şi interes naţionale sînt integrarea europeană.

Nu este pentru prima dată, domnilor conducători ai Procuraturii Generale, Fisc, CNA, MAI, Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor şi SIS, cînd constatăm că autosesizarea este facultativă pentru instituţiile pe care le conduceţi.

Prin această atitudine, daţi naştere la cel puţin două suspiciuni cu implicaţii extrem de grave: 1) Sînteţi suspectaţi că răspundeţi la comenzi politice şi investigaţi sau documentaţi informativ doar acele persoane indezirabile şefilor politici de care depindeţi. 2) Subminaţi procesul de integrare europeană a ţării, ceea ce echivalează cu crima de înaltă trădare în contextul general actual. 3. Transformaţi în batjocură lupta cu corupţia şi reduceţi la zero toate reformele pornite în această ţară, subminînd încrederea populaţiei în supremaţia legii. Domnilor conducători ai Procuraturii Generale, Fisc, CNA, MAI, Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor şi SIS, fie că este vorba despre ignorarea voită a celor semnalate de către noi, fie că este vorba despre neţinere de minte sau, pur şi simplu, nu aţi citit articolele din „Moldova Suverană”, vă reamintim cîteva din cele relatate de noi:

„Ascensiunea în carieră a dlui Ghennadi Abaşkin, cel care a deţinut postul de preşedinte al Consiliului de Directori al ”Moldovagaz” SA din Decembrie 2002 pînă în Iulie 2008, ilustrează perfect sloganul fondatorului majoritar al întreprinderii la timona căreia s-a aflat acesta: „Visele se realizează!”. Doar că… s-a realizat numai visul dlui Abaşkin. Ajuns în fruntea unei companii atît de importante graţie relaţiilor strînse cu clanul Voronin, dl Abaşkin a fost suficient de înţelept să înţeleagă că destinul nu-ţi oferă o astfel de şansă decît o singură dată. Iată de ce Gehnnadi Alexandrovici (…) s-a apucat (…) să „ciopîrţească” de zor bugetul întreprinderii ce i-a fost încredinţată.” „…Ghennadi Alexandrovici a împărţit cu multă generozitate din „puţinul” ce-l avea la dispoziţie cu toţi guvernanţii din acea vreme.” (…)

„Bunăoară, doar costurile de construcţie a racordului pentru gazoductul de presiune înaltă „Tocuz-Căinari-Mereni” au fost majorate nefondat cu 46 464 700 de lei, inclusiv din contul mijloacelor „Moldovatransgaz” SRL cu 11 449 600 de lei şi din contul mijloacelor Bugetului de Stat cu 34 997 100 de lei.” (…) „În realitate, cîştigurile fabuloase au ajuns în conturile unor companii off-shore din Belize şi Gibraltar în spatele cărora se afla nimeni altul decît Ghena Abaşkin al nostru.” (…) „Astfel, prin concursul activ al dlui Abaşkin, Moldova a devenit prima ţară din CSI care a ajuns să stabilească preţuri de piaţă cu Societatea pe Acţiuni de tip deschis „Gazprom” – la nivelul de 400 USD pentru o mie de m cubi.” (…)

„Un simplu calcul al prejudiciului provocat de această decizie pe parcursul ultimilor 7 ani arată că pierderile sînt de ordinul MILIARDELOR DE DOLARI şi ajung la o cifră astronomică de 2 240 000 000 USD! Bineînţeles că pentru un cadou atît de generos oferit „Gazpromului” dl Abaşkin a beneficiat de noi oportunităţi pentru a-şi achiziţiona alte case, magazine, branduri, iar pe lîngă toate aceste chilipiruri grase i-au mai fost oferite la fel cetăţenia FR şi a nerecunoscutei RMN, pentru cazul în care va trebui să dea bir cu fugiţii pentru a scăpa de furia, binemeritată de altfel, a oamenilor simpli şi de eventualele acţiuni ale organelor de resort.” (…)

„Deloc întîmplător, după încheierea contractului „istoric”, care era total defavorabil Moldovei, dl Miller i-a oferit lui Abaşkin chiar şi avionul său personal pentru revenirea sa „victorioasă” în Patrie! În plus, în calitate de bonus suplimentar, dl Abaşkin şi-a obţinut şi postul de Director al Reprezentanţei Societăţii pe Acţiuni de tip deschis „Gazprom” în Moldova…”

Domnilor conducători ai Procuraturii Generale, Fisc, CNA, MAI, Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor şi SIS, chiar nu vi se par suficient de grave aceste date? Oare nu merită să fie investigate? Puteţi să le confirmaţi sau să le infirmaţi cu probe în regulă? Nici măcar nu aveţi nevoie de informaţii suplimentare de la noi pentru că sîntem siguri că ştiţi despre ce este vorba?!

Domnilor conducători ai Procuraturii Generale, Fisc, CNA, MAI, Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor şi SIS, acum chiar că aşteptăm un răspuns oficial din partea domniilor voastre la chestiunile invocate mai sus! În caz contrar, demersurile noastre, aşa cum sîntem deja siguri că aţi subînţeles, vor avea o extensie europeană firească.

În final, domnilor conducători ai Procuraturii Generale, Fisc, CNA, MAI, Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor şi SIS, primiţi, vă rugăm, asigurarea întregii noastre consideraţii!

Moldova Suverană

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31