RĂZBOIUL DE LÎNGĂ NOI

Rusia intensifică ofensiva pe linia frontului din Ucraina

În timp ce Donald Trump se erijează în „solul unei păci” durabile și continuă frenetic negocierile cu părțile beligerante, pentru a pune capăt conflictului ruso-ucrainean, care durează deja de trei ani, Moscova nu dă semne că va renunța ușor la agenda sa privind „operațiunea specială” lansată asupra Ucrainei. Din contră. Se observă o intensificare a ofensivei armatei ruse pe linia frontului, conform postărilor pe rețelele sociale din partea ofițerilor ucraineni, unei analize a informațiilor furnizate de Statul Major General de la Kiev, dar și soldaților care au vorbit pentru CNN.

Nu este, deocamdată, clar dacă acesta este începutul unei ofensive majore de primăvară a forțelor lui Vladimir Putin, despre care Ucraina avertizează de ceva timp. Însă pare să sugereze că liderul rus nu este preocupat de nemulțumirea președintelui american Donald Trump, care se va decide, „într-o chestiune de săptămîni”, dacă Kremlinul este serios în privința păcii, a declarat, săptămîna trecută, secretarul de stat Marco Rubio.

 

Unde se duc luptele actuale

De mai multe luni, unele dintre cele mai violente lupte au loc la sud de orașul Pokrovsk - cîndva un centru logistic-cheie pentru forțele armate ucrainene din regiunea Donețk.

Armata ucraineană a obținut cîteva mici succese tactice de la începutul anului, respingînd o parte din înaintarea rusă spre Pokrovsk, care a ajuns la doar cîțiva kilometri de centrul orașului.

Dar un ofițer de recunoaștere ucrainean, trimis în misiune în zonă, a declarat pentru CNN că, în ultimele 10 zile, forțele armate ale Rusiei au devenit din nou foarte active.

„Vedem asta pe imaginile filmate de drone și îi auzim vorbind despre asta în interceptările radio”, a declarat ofițerul.

Dar, avînd în vedere că Pokrovsk este puternic apărat și că proviziile militare situate anterior acolo au fost, în mare parte relocate, principalul efort al Rusiei în zonă ar putea fi să se îndrepte spre vest, mai degrabă decît spre nord, remarcă analiști militari citați de presa americană.

Postările de pe rețelele sociale ale soldaților ucraineni din ultimele zile descriu temeri legate de o posibilă încercuire într-o locație și de încălcarea unei linii defensive într-o altă locație.

„Linia frontului din această zonă a intrat într-o fază activă. Rușii nu se vor opri”, a scris, pe Telegram, un ucrainean cu indicativul „Muchnoi”.

„Scopul avansului este un oraș numit Novopavlivka”, a spus el. „Ei vor intra în regiunea Dnipropetrovsk - aceasta este una dintre sarcinile-cheie stabilite de comandamentul rus”.

Înaintarea în Dnipropetrovsk ar fi un moment semnificativ, deoarece ar fi pentru prima dată cînd trupele ruse pun piciorul acolo. Într-adevăr, ar fi prima regiune ucraineană nouă care ar intra sub ocupație parțial rusă, din primele săptămîni ale invaziei la scară largă, de acum mai bine de trei ani.

Serviciul ucrainean de cartografiere DeepState plasează forțele lui Putin la doar șase kilometri distanță de regiune, în timp ce oamenii care locuiesc de-a lungul graniței sînt deja evacuați, spun oficialii din Dnipropetrovsk.

Pentru Putin - și, foarte probabil, și pentru negociatorii americani - orice control rusesc asupra unei părți din Dnipropetrovsk ar putea fi văzut ca o monedă de schimb utilă într-o viitoare negociere.

 

„Informatori” de-a lungul liniei frontului

Lugansk este cea mai estică regiune a Ucrainei și cea în care forțele lui Putin dețin cel mai mare control - doar cîteva „buzunare” de teren rămîn în mîinile ucrainenilor. Aici, de asemenea, trupele ruse au făcut progrese constante în ultimele săptămîni, în special la nord de orașul Liman, un nod feroviar și o bază de sprijin pentru trupele ucrainene.

„Este greu, trebuie să lucrăm la stabilizarea frontului și să eliminăm metodic inamicul, altfel cangrena se va extinde”, a scris un ofițer ucrainean pe Telegram.

Analiza datelor de către CNN a angajamentelor de luptă înregistrate de Statul Major al Ucrainei arată o creștere a activității ruse în ultimele două săptămîni, de-a lungul tuturor părților liniei frontului. Deși CNN nu poate confirma cifrele și este puțin probabil ca acestea să fie definitive, datele oferă dovezi clare ale unei schimbări ascendente începînd cu 23 martie.

Înainte de această dată, numărul mediu de ciocniri zilnice în luna martie a fost de aproximativ 140. De atunci, deși cifrele au fluctuat, media a fost de aproximativ 180 de ciocniri pe zi, o creștere de aproximativ 30%.

Datele includ regiunea Kursk din Rusia, unde Ucraina deține în prezent doar cîteva sate de-a lungul frontierei, după o retragere rusă lentă, dar cu succes, a cîștigurilor surprinzătoare ale Kievului din vara anului trecut. Avansurile terestre permit, de asemenea, Rusiei să facă incursiuni în regiunea vecină Sumî, din Ucraina, creînd mici zone gri, în care niciuna dintre părți nu deține controlul complet.

Situația de-a lungul frontierei de nord este complicată și de incursiunea Ucrainei într-o fărîmă din regiunea rusă Belgorod, confirmată, luni, pentru prima dată, de Kiev.

 

Cum luptă rușii

Soldații ucraineni raportează o varietate de tactici rusești în ultimele săptămîni.

În sudul regiunii Donețk, un ofițer ucrainean cu indicativul „Alex” a descris trupele ruse, care avansează în coloane, formate atît din vehicule blindate, cît și din vehicule cu piele moale - aproximativ patru sau cinci vehicule de luptă ale infanteriei și tancuri, în timp ce „restul sînt camioane, mașini și cărucioare de golf”.

El nu și-a ascuns scepticismul față de perspectivele unor progrese majore ale Rusiei, dacă manevrele actuale dezvăluie o lipsă reală de blindate.

„Da, au mulți oameni, de cîteva ori mai mulți decît noi, dar, orice s-ar spune, într-un război din secolul XXI, este imposibil să te bazezi pe orice succes și să lansezi o ofensivă rapidă fără mijloace mecanizate de transport și sprijin pentru infanterie”, a scris Alex pe Telegram.

De asemenea, tot pe Telegram, comandantul ucrainean Stanislav Buniatov a scris că forțele ruse de acolo au suferit pierderi grele, dar au continuat nestingherite. „O unitate din această zonă pierde între zece și 50 de ruși pe zi”, a spus el.

Mai la vest, aproape de rîul Dnipro, unde forțele rusești au preluat săptămîna trecută controlul asupra micii așezări Lobkove, un comandant ucrainean cu o echipă de drone de atac a declarat pentru CNN că observă o creștere a forței de muncă între 10-15 kilometri în spatele liniei de contact.

"Rușii operează în grupuri tactice mici de cinci pînă la șapte oameni, maximum 10 persoane. De îndată ce este ceață sau ploaie, ei încep să avanseze folosind vremea rea ca acoperire de dronele noastre".

Pe măsură ce primăvara avansează și vremea devine mai uscată, tacticile se vor schimba, spune comandantul dronei.

"Ei nu pot folosi vehicule grele în acest moment. Este prea umed, vor rămîne blocate. De îndată ce terenul se usucă, vor face o mișcare; nu există niciun dubiu, vor ataca cu siguranță."

 

Verificări ale realității de la fața locului

În ciuda evaluărilor pesimiste, este important să se păstreze o anumită perspectivă, remarcă analiștii militari citați de CNN. Teritoriul capturat de Rusia rămîne mic. De exemplu, forțele sale de la sud-vest de Pokrovsk, care se îndreaptă spre regiunea Dnipropetrovsk, au avansat doar cu aproximativ 45 de kilometri față de acum un an.

De fapt, Ministerul britanic al Apărării, împreună cu alți analiști, estimează că rata de avans a Rusiei a fost în scădere constantă timp de șase luni, de la aproximativ 730 de kilometri pătrați capturați în noiembrie anul trecut, la doar 143 luna trecută.

Este posibil ca o parte din această situație să se datoreze provocărilor luptei din timpul iernii, deși comandantul superior al armatei americane în Europa, generalul Christopher Cavoli, într-o declarație optimistă în fața Congresului, săptămîna trecută, a dezvăluit că forțele Kievului „și-au asumat poziții defensive foarte puternice” și erau „bine adăpostite”.

„Este foarte greu de imaginat o prăbușire a Ucrainei și pierderea acestui conflict”, a concluzionat Cavoli.

Chiar și așa, analistul de război terestru Nick Reynolds, de la Royal United Services Institute din Londra, avertizează să nu se creadă că, deoarece Rusia nu a ocupat mult teritoriu, nu realizează nimic.

Revendicările teritoriale ale Rusiei, spune el, nu vor fi obținute prin avans militar, linie de copac după linie de copac, sat după sat.

"Scopul este uzura, iar obiectivul nu este imediat. Scopul este de a ucide oameni, de a distruge echipamente, de a absorbi resurse, de a falimenta statul ucrainean și de a-i frînge voința de a lupta".

Chiar și ofensivele slabe ale Rusiei, spune el, au nevoie de o anumită apărare din partea Ucrainei, care, la rîndul său, permite o mai bună cartografiere a pozițiilor defensive ucrainene, oferind ținte pentru atacurile de artilerie sau cu muniție.

 

Estimările analiștilor militari privind evoluția pe front

Chiar și în cel mai optimist scenariu, eforturile intensificate ale Europei de a reînarma Ucraina, pe fondul îndoielilor cu privire la sprijinul militar al SUA, vor necesita, probabil, cîțiva ani pentru a da roade. Deși industria de apărare proprie a Ucrainei a făcut mari progrese, aceasta rămîne mai dependentă din punct de vedere economic de aliații săi decît de Rusia, spun analiștii citați de presa americană.

Sub presiunea Washingtonului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski rămîne angajat public să pună capăt războiului, atît timp cît respectivul acord de pace ar fi unul just și sigur și nu ar permite Rusiei să reia luptele ulterior.

La rîndul său, Kremlinul afirmă că dorește și el pacea, dar numai dacă sînt abordate „cauzele profunde” ale conflictului, ceea ce înseamnă, în esență, că Ucraina trebuie să revină fără echivoc în sfera de influență a Moscovei.

Însă anunțul lui Vladimir Putin de săptămîna trecută privind cea mai mare rundă de recrutare din ultimii 10 ani și ambiția sa declarată de a construi o armată cu 1,5 milioane de militari activi, împreună cu un atac aerian care nu dă semne de încetinire, indică, mai degrabă, o campanie de uzură decît vreo intenție de a se opri.

Pentru luptătorii de pe linia frontului, chiar și pentru ofițerii de rang înalt, discuțiile de pace înseamnă puțin.

"Credeți-mă, din experiența mea, atunci cînd stai acolo pe front, nu te gîndești la ele. Există un ordin de urmat și există dorința de a supraviețui", a concluzionat unul dintre ei pentru CNN.

01.04.25 - 00:57
01.04.25 - 00:56
01.04.25 - 00:59
01.04.25 - 00:54
03.04.25 - 00:37
03.04.25 - 13:17
06.04.25 - 00:50
05.04.25 - 15:52
03.04.25 - 00:39
02.04.25 - 21:17
07.04.25 - 00:38
03.04.25 - 01:29
02.04.25 - 01:59
02.04.25 - 21:14
02.04.25 - 01:54