Rusificatul aeroport al Chișinăului

Vor avea moldovenii vreodată independență lingvistică oficială?

Mihai CONȚIU

În urmă cu niște zile, am fost nevoit să aștept două ore să mă îmbarc într-un avion care decola de pe Aeroportul Internațional Chișinău. În tot acest timp, ascultînd permanentele anunțuri comunicate prin difuzoare despre fiecare avion care urma să decoleze spre o destinație sau alte, am avut senzația că mă aflu pe un aeroport dintr-un oraș rusesc în care trăiește și o minoritate de moldoveni căreia i se respectă drepturile lingvistice.

Unele anunțuri începeau direct în rusă, mai apoi în limba română. Rusificarea totală a Aeroportului este, pentru Statul Republica Moldova, revoltătoare și lipsită de demnitate națională. Înțeleg că, în anumite sectoare, minoritarului rus rău intenționat ori incapabil să învețe limba română este justificat să-i asiguri o comunicare în limba rusă, dar ce caută limba rusă pe Aeroportul Internațional Chișinău?

În absolut orice Țară europeană, în aeroporturi, anunțurile se fac, mai întîi, în limba Statului respectiv, iar mai apoi în limba engleză. În Aeroportul Internațional Chișinău, însă, anunțurile se fac în română și rusă. La fel se întîmplă și în avioanele cu personal moldovenesc la bord! Umilință națională totală!

Cînd guvernanții vorbesc despre independența națională a Țării, trebuie să reținem că asta presupune și o independență lingvistică oficială, una care nu trebuie să depindă, în funcționarea ei, de dublarea automată în limba rusă. În consecință, autoritățile responsabile ale Statului Republica Moldova au obligația strictă de a obliga întreg personalul Aeroportului Internațional Chișinău ca absolut toate anunțurile făcute în incinta aeroportului și la bordul navelor să fie făcute în limba română și în limba engleză!