Rusia consideră inacceptabilă inițiativa desfășurării unui contingent european în Ucraina, după ce Macron şi Starmer anunţă punerea la dispoziţia NATO a unui corp de armată

Rusia a respins Vineri orice desfășurare a unei forţe europene în Ucraina drept ”inacceptabilă”, la o zi după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a evocat o eventuală desfăşurare a unei asemenea forţe, în cazul unui armistiţiu, relatează AFP, potrivit News.Ro.
”Prezenţa unui contingent străin în apropierea frontierelor noastre este inacceptabilă”, a declarat presei un purtător de cuvînt al Preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
El a denunţat un ”militarism antirus” al liderilor europeni.
”Efectivele Forţei Expediţionare Comune francezo-britanică (CJEF) urmează să fie consolidate şi să ajungă pînă la 50.000 de oameni, care pot fi mobilizaţi într-un angajament major şi pot fi puşi la dispoziţia NATO”, a anunţat Emmanuel Macron.
”Creştem această Forţă Comună de la nivelul unei brigăzi la al unui corp de armată, adică ce poate atinge 50.000 de oameni, capabili să fie desfăşuraţi într-un angajament major”, a anunţat Emmanuel Macron, într-o conferinţă de presă comună cu premierul britanic Keir Starmer.
”Această forţă, susceptibilă să crească de cinci ori faţă de volumul său actual, va avea un nucleu, în jurul Franţei şi Regatului Unit, capabil să atragă alţi parteneri europeni şi să fie pus la dispoziţia NATO”, a precizat el.
”Această forţă, care se numește de-acum Forţa Comună Francezo-Britanică, joacă un rol important în organizarea Coaliţiei Voluntarilor”, anunţă Palatul Élysée.
Din Coaliţie fac parte aproximativ 30 de ţări care pot să desfăşoare o forţă de garantare a unui armistiţiu în Ucraina, după ce acesta este obţinut, cu scopul de a descuraja Rusia să lanseze o nouă ofensivă.
”Ea ar putea folosi ca nucleu de planificare a Forţelor de Reasigurare care ar putea să fie desfăşurate în Ucraina în cadrul unui armistiţiu atunci cînd va exista unul”, relevă Preşedinţia franceză.
Premierul britanic, Keir Starmer, şi preşedintele francez, Emmanuel Macron, au cerut, Joi, o creştere a presiunilor împotriva Rusiei, în vederea obţinerii unui armistiţiu în Ucraina, şi au dat asigurări că au fost pregătite planuri ale ţărilor Coaliţiei Voluntarilor în vederea garantării unui armistiţiu.
”Trebuie să ne reorientăm eforturile către pregătirea păcii, obligîndu-l pe preşedintele rus Vladimir Putin să vină la masa negocierilor (...). Aceste presiuni coordonate vor face diferenţa”, a subliniat Keir Staermer.
Emmanuel Macron a îndemnat, la rîndul său, la o ”creştere a presiunilor” împotriva Rusiei.
”Avem un plan care este pregătit să fie pus în aplicare şi să fie lansat în orele de după semnarea unui armistiţiu”, a anunţat Emmanuel Macron.
”Planurile sunt pregătite şi le vom înscrie într-o perspectivă pe termen lung”, a anunţat, la rîndul său, Keir Starmer.
El a anunţat că ”Coaliţia are un nou cartier general la Paris, care este deja operaţional, şi care finalizează structurile de comandament şi control în coordonare cu Kievul”.












