Rușii majoritari sunt întruchiparea lui Putin

Națiunea rusă nici într-un secol nu se va putea civiliza democratic

Mihai CONȚIU

Monstruozitatea războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, la ordinul expres al lui Vladimir Putin, ne determină să observăm permanent și ce se întîmplă în interiorul Rusiei, cu privire la starea de spirit în rîndul populației civile. Istoria ne demonstrează că absolut orice dictator își menține Puterea și controlul asupra populației datorită susținerii de care se bucură din partea aceleiași populații în procente majoritare covîrșitoare. Tot Istoria, ne-a arătat întotdeauna cum aceiași dictatori sfîrșesc dramatic în urma unei ”scîntei” care întoarce împotriva lor populația majoritară care-i susținea. ”Scînteia”, de regulă, este declanșată de o lovitură de Stat ori prin intervenții externe, după care urmează demonizarea publică a dictatorilor. Cunoaștem cu toții cum au sfîrșit-o ”atotputernicii dictatori” Nicolae Ceaușescu, în România, Saddam Hussein, în Irak, Muammar al-Gaddafi, în Libia, și mulți alții.

Vladimir Putin, în schimb, nu poate fi comparat cu acești dictatori, el nu face parte din ”clasa lor”, ci din cea a lui Adolf Hitler. Cei trei dictatori amintiți, cu mica excepție a lui Saddam, în cazul invadării Kuweitului, își exercitau tirania asupra propriilor lor cetățeni, neavînd ”visuri mărețe” de noi și noi expansiuni teritoriale. Toți aveau susținerea majorității propriilor cetățeni, dar și-au pierdut-o peste noapte prin intervenții externe mai mult sau mai puțin fățișe – dictaturile lor afectau cumva noile cursuri evolutive ale ordinii mondiale!

Putin, însă, prin invadarea Ucrainei și nostalgia sa după fosta URSS, a declarat practic război întregului Occident democratic. Avînd un control absolut asupra Statului și rușilor, în general, Putin se bucură de susținerea majorității concetățenilor săi, la fel cum și Hitler avea sprijinul majorității germanilor cînd a invadat Europa.

Aceste rînduri mi-au fost sugerate de rezultatul unui sondaj de opinie din Rusia, realizat înainte de revolta grupului Wagner, din care aflăm: dacă Putin ar ataca din nou Kievul, 64% dintre respondenți l-ar susține, 23% nu; 58% cred că războiul merge bine, 21% cred că merge prost; doar 12% susțin o retragere a Rusiei din Ucraina; 39% vor să vadă o nouă ofensivă, alți 30% preferînd ca Rusia să rămînă pe actualele teritorii în Ucraina; 73% dintre respondenți cred că Rusia se îndreaptă acum în direcția bună; 69% cred că războiul întărește autoritatea Rusiei în lume.

Observăm, așadar, și din acest sondaj, că rușii majoritari sunt întruchiparea lui Putin, la fel cum, odinioară, germanii erau întruchiparea lui Hitler, românii a lui Ceaușescu etc. În acest context, mi se pare relevant cazul pe care o să-l relatez în rîndurile ce urmează!

Traficantul de arme rus eliberat în Decembrie anul trecut în cadrul unui schimb de prizonieri care a implicat-o pe vedeta americană de baschet Brittney Griner a fost ales candidat al unui partid de extremă-dreapta la alegeri regionale din Rusia.

Viktor Bout, supranumit cîndva „negustorul morţii” de către Statele Unite, a executat 10 ani dintr-o pedeapsă de 25 de ani în închisorile americane pentru trafic de arme, pînă la eliberarea sa în schimbul de prizonieri cu Griner, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice. Bout a fost arestat de agenţii americani în timpul unei acţiuni în Thailanda, în 2008. Departamentul de Justiţie al SUA l-a descris ca fiind unul dintre cei mai prolifici traficanţi de arme din lume, care a vîndut arme în întreaga lume teroriştilor şi duşmanilor Americii timp de zeci de ani.

Un oficial din cadrul organizaţiei locale a Partidului Liberal Democrat ultranaţionalist din Rusia (LDPR), a declarat că Bout a fost nominalizat drept candidat pentru adunarea legislativă a regiunii Ulianovsk din centrul Rusiei. Bout s-a alăturat public LDPR după întoarcerea sa în Rusia. În pofida numelui său, LDPR are opinii de extremă dreapta, ultranaţionaliste şi susţine ferm invazia Preşedintelui Vladimir Putin în Ucraina.

Așadar, la nivelul lui Vladimir Putin, Rusia a avut nevoie să-și recupereze din închisorile americane un astfel de individ spre a-l lansa în politică!

În tot acest întreg context, admițînd că Putin va fi alungat de la Putere într-un fel sau altul, își imaginează cineva că este cu putință ca Rusia să se civilizeze democratic măcar în următorii 100 de ani? Eu nu cred!

În 1990, după alungarea lui Ceaușescu de la Putere și uciderea lui, un ideolog de esență bolșevică, Silviu Brucan, care s-a alăturat clicii neocomunist-securiste a fostului Președinte român Ion Iliescu, ”profețea” că România are nevoie de 20 de ani ca să devină cu adevărat democratică, comparativ cu democrațiile occidentale. Notam atunci, cu revoltă, că ar fi o situație cu adevărat fericită dacă s-ar ajunge la această performanță în 50 de ani, deși era greu de conceput. Au trecut peste 33 de ani de ”democrație românească”, o democrație făurită de către bătrînii nomenclaturiști comuniști din anturajul politic al criminalului Ion Iliescu, consolidată și reproiectată și astăzi de către fiii, nepoții și apropiații acelor neo-bolșevici îmbătrîniți în rele.

Vorbim despre o Românie membră a NATO și a UE, cît despre Rusia reală de astăzi…, vă las să trageți singuri propriile concluzii!