Răspunsul președintelui panamez la declarațiile lui Trump

Președintele statului Panama, Jose Raul Mulino, a respins, Luni, de manieră integrală, declarațiile omologului său american, Donald Trump, referitoare la intențiile noului lider de la Casa Albă de a recupera Canalul Panama, și a subliniat încă o dată că respectivul canal este și va continua să fie al Panama, informează EFE.

”În numele Republicii Panama și al poporului său, trebuie să resping, de manieră integrală, cuvintele rostite de președintele Donald Trump cu privire la Panama și la canalul său, în discursul său de învestire. Reiterez ceea ce am spus în mesajul meu către națiune, în data de 22 Decembrie: Canalul este și va continua să fie al Panama”, a transmis președintele panamez într-un comunicat.

Trump a reiterat, Luni, în timpul ceremoniei de învestire, că va prelua din nou controlul asupra Canalului Panama pentru că, potrivit lui, există o prezență chineză acolo. El s-a plîns totodată din nou de prețul mare pe care l-ar plăti navele americane pentru a traversa ruta interoceanică. ”China operează Canalul Panama. Dar nu i l-am dat Chinei. I l-am dat Panama și îl vom lua înapoi”, a spus președintele SUA.

Mulino a reiterat că ”nu există nici o prezență a vreunei națiuni a lumii care să interfereze cu Administrația noastră. Canalul nu a fost o concesie din partea nimănui. A fost rezultatul luptelor de generații care au culminat în 1999, produs al tratatului Torrijos-Carter”, a subliniat președintele din America Centrală în comunicatul citat.

”Și, de atunci și pînă acum, timp de 25 de ani, fără întrerupere, l-am administrat și l-am extins în mod responsabil pentru a servi lumea și comerțul mondial, inclusiv Statele Unite”, se adaugă în comunicat.

Canalul Panama a fost construit de Statele Unite, care l-au inaugurat în 1914 și l-au administrat pînă la transferul total către statul panamez la 31 Decembrie 1999, așa cum a fost stabilit în Tratatele Torrijos-Carter, semnate la 7 Septembrie 1977, la Washington, de către liderul panamez Omar Torrijos și președintele american Jimmy Carter, amintește EFE.

”Astfel, vom exercita dreptul care ne protejează, temeiul juridic al Tratatului, demnitatea care ne deosebește și puterea pe care ne-o oferă dreptul internațional ca modalitate ideală de a gestiona relațiile dintre țări și, mai ales, între țări aliate și prieteni, așa cum demonstrează istoria și acțiunile noastre față de Statele Unite”, a atras atenția președintele panamez.

Mulino a concluzionat, pe un ton conciliant, potrivit EFE, că ”dialogul este întotdeauna modalitatea de a clarifica punctele menționate, fără a submina dreptul nostru, suveranitatea totală și proprietatea asupra canalului nostru”.

Din Decembrie trecut, noul președinte american acuză Administrația canalului că percepe de la SUA taxe excesive și că există un pretins control al căii navigabile din partea Chinei, ambele acuzații fiind respinse în mod repetat de autoritățile panameze.

Afirmațiile reiterate ale lui Trump despre recuperarea Canalului Panama au generat o respingere pe scară largă în țara din America Centrală, în special din partea Guvernului panamez, care a afirmat, în mai multe rînduri, că acest canal este și va continua să fie panamez și nu poate fi cumpărat.

În acest context, un grup de sindicate a protestat, Luni, în fața reședinței ambasadorului SUA din Panama și a incendiat steaguri americane.

”Nici Trump, nici americanii, nici Armata lor, nici Guvernul lor nu au nimic în Panama. Ceea ce se află în Panama aparține panamezilor: canalul este panamez, suveranitatea este panameză și autodeterminarea este panameză”, a declarat liderul sindical Saul Mendez pentru EFE.

”Transferul canalului către Panama în urmă cu 25 de ani este o luptă istorică și o cucerire ireversibilă pentru suveranitatea totală a Panama, o luptă care a durat zeci de ani”, a subliniat, la rîndul, său Executivul panamez.

În urmă cu 61 de ani, pe 9 Ianuarie, circa 20 de studenți au murit într-o confruntare cu trupe americane care au rupt un steag panamez pe care tinerii încercau să-l arboreze în fosta zonă a canalului, o enclavă colonială aflată atunci sub controlul SUA, amintește EFE.

Pe lîngă Tratatele Torrijos-Carter, care au restituit canalul statului Panama, există și documente referitoare la neutralitatea permanentă și la funcționarea căii navigabile semnate de SUA și Panama în 1977, care au caracter obligatoriu și au pus capăt Tratatului Hay-Bunau Varilla din 1903, ce au acordat SUA dreptul perpetuu de a construi și utiliza canalul început de francezi, după cum a explicat, pentru EFE, fostul președinte panamez și fost negociator al Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Aristides Royo. (AGERPRES)

 

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31