Romanul care a cistigat de 14 ori la loto. A gasit algoritmul perfect si l-a aplicat in intreaga lume
Despre Stefan Mandel nu se mai știe mare lucru. Ultimele zvonuri spun despre el că trăiește încă, într-o casă de vacanță pe o insulă tropicală din Vanuatu. Evident, are o viață liniştită şi a transmis că s-a „retras” în glorie din loterie, după ce biletele lui au luat marele premiu de 14 ori.
Povestea lui începe încă din anii 60, ani în care bărbatul pasionat de matematică trăia destul de greu într-o Românie subjugată de comunism. A decis să joace la loterie în speranța că viața i se va schimba.
Deși ai șanse mai degrabă să cucerești o medalie olimpică decît să cîștigi la loto, Mandel a continuat să analizeze lucrări despre probabilități pe care le-a scris celebrul Leonardo Fibonacci în secolul XIII.
După ani buni de cercetare, Mandel a scris un algoritm pe care l-a botezat „condensare combinatorică”. Acesta a transmis că poate oricînd să ghicească 5 din cele 6 numere cîştigătoare la o extragere loto. „Sunt un matematician de weekend, un contabil cu prea multă educaţie, dar matematica aplicată corect poate garanta o avere”, spunea Mandel, în 1994, în singurul interviu acordat presei româneşti, apărut în Ziarul Bursa.
În 1964, bărbatul a dat prima mare lovitură și a cîștigat marele premiu în România. 78.783 de lei reprezentau o adevărată avere, în condițiile în care el lucra pentru cîteva sute de lei lunar.
Cu banii ar fi mituit oameni importanți și a reușit să fugă din țară. „Acest prim cîştig al meu se datorează mai mult norocului. Totuşi, banii cîştigaţi mi-au oferit posibilitatea de a fugi din ţară. Nu o să vă spun cum am fugit, nici măcar acum, după atîţia ani”, a declarat Ştefan Mandel, pentru revista „Night & Day”, în anul 1992.
S-a plimbat cîțiva ani prin Europa, apoi s-a stabilit în Australia, acolo unde și-a transformat algoritmul într-o afacere. Acesta a înțeles repede că și dacă ar cumpăra toate variantele posibile la 6 din 40, adică 3.838.380 la număr, premiul oferit era peste ce avea el de plată, plus taxele aferente.
Doar că, în realitate, nu avea acești bani. Așa că a înființat un sindicat loto în care au intrat mai mulți investitori. Și imediat cum o loterie națională ajungea la un jack pot impresionant apăreau ei. Așa ar fi dat lovitura de alte 12 ori, dar şi în alte 400.000 de ocazii, premii mai mici.
După ce împărțea totul, nu rămînea cu prea mult, așa că s-a mutat în SUA. Aici a reuşit să cîştige alături de alţi investitori premiul de 27 de milioane de dolari pus la bătaie de loteria din statul Virginia. A cumpărat atunci nu mai puțin de 5,5 milioane de bilete, deși planul lui era să achite 7 milioane.
Statul Virginia l-a numit trișor, s-a judecat cu românul preț de 4 ani, dar acesta a fost găsit nevinovat, deși a fost anchetat de 14 agenţii internaţionale, inclusiv CIA, FBI şi Fiscul american.
„Nu există această formulă, singura cale de cîştig cert stă în acoperirea tuturor posibilităţilor. Nu toate loteriile sunt rentabile din punctul de vedere al jucătorului. Dar cea de la Sydney mi-a dat posibilitatea să investesc 7 milioane de dolari şi să cîştig 27 milioane. Un fapt pe care l-am putut prevedea prin calcul matematic. În ultimă instanţă, teoria rămîne doar teorie, faptele vorbesc!”, spunea Mandel, în 1994.
Mai trebuie spus că cine vrea să reproducă algoritmul lui Mandel, trebuie să știe că acest lucru nu mai este posibil. „Numărul de combinaţii a crescut prea mult, nu aţi fi capabil să imprimaţi biletele, nu aţi putea să le cumpăraţi în timp şi, probabil, nici măcar nu aţi putea face matematica corectă fără să faceţi o greşeală”, scrie publicaţia Business Insider