REPUBLICA MOLDOVA DISPUNE DE VACCINURI ANTI-COVID-19 PENTRU A IMUNIZA 10% DIN POPULATIE

Republica Moldova dispune în total de 613,8 mii de doze de vaccinuri anti-COVID-19, ceea ce va permite imunizarea a 10% din populația țării. Un anunț în acest sens a făcut astăzi, 27 aprilie, Igor Curov, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în cadrul unei conferințe de presă.

Igor Curov a precizat că, la ora actuală, Republica Moldova dispune de 266 400 de doze de AstraZeneca, de 24570 de doze de ser Pfizer, de 152 de mii de doze Sinopharm, de 71 de mii de doze de vaccin Sputnik V și de 100 de mii de doze Sinovac.

Alexei Ceban, medic-epidemiolog la Agenția Națională de Sănătate Publică, a precizat că în 0,95% din cazuri au fost raportate reacții adverse după vaccinare. 96% dintre aceste reacții au fost ușoare, iar celelalte au fost reacții moderate – febră de 38-39 de grade și alergie.

Potrivit lui Ceban, peste 80% dintre lucrătorii medicali care activează în spitalele municipale s-au vaccinat împotriva noului coronavirus. În Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii s-au imunizat 95% dintre angajați, iar la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” – 90%.

Ninel Revenco, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat că oamenii nu vor putea alege vaccinul cu care să fie imunizați, toate serurile fiind sigure, iar „diferența dintre ele este procentul de eficacitate”. Responsabila a precizat că o rată înaltă de vaccinare anti-COVID-19 se înregistrează în Marea Britanie, Israel, SUA, Chile și Emiratele Arabe Unite.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a raportat pentru ziua de ieri, 26 aprilie, 246 de cazuri noi de COVID-19. În spitale sînt internați 2184 pacienți confirmați cu SARS-CoV-2, dintre care 226 sînt în stare extrem de gravă, 40 pacienți fiind sînt conectați la aparate de respirație asistată. Tot ieri, au decedat din cauza complicațiilor provocate de noul coronavirus 15 persoane.

Sursa: IPN