REPETABILELE ACTE POLITICE SINUCIGASE ALE GUVERNANTILOR

Nu PSRM, PCRM și Șor sunt cei mai mari inamici ai guvernanților, ci ei înșiși

Autor: Mihai CONȚIU

Constatăm, iarăși, o ”strategie” extrem de interesantă aplicată (și) în Republica Moldova! Este bine știut că în spatele fiecărui partid politic triumfător în alegeri, așa cum, de fapt, este și firesc, există o ”armată” sau chiar ”armate” de consultanți, consilieri, strategi politici etc. care nu sunt membri de partid, ci, pur și simplu, experți plătiți. Asta se întîmplă în toate democrațiile reale din lume. Astfel, normalitatea existenței unor astfel de experți electorali anonimi din ”spatele electoral” al partidelor politice moldovenești nu trebuie să ne revolte. Pînă la un punct!

Experții electorali anonimi, în cazul partidelor politice moldovenești, pot fi sau sunt români, ruși, americani, germani, francezi, turci etc. Toți au un numitor comun teribil de izbitor – realizînd că politicienii moldoveni nu pot fi scoși din matca lor rîvnitoare de a cîștiga imediat Puterea, le fac pe ”placul lor local”, se pliază ambițiilor lor nerăbdătoare, furnizîndu-le strategii cîștigătoare și sigure ”de moment”, adică de un mandat. Nu dăm exemple pentru că fiecare cititor atent își poate aminti despre ce este vorba. De exemplu atoateștiutorul Igor Boțan le spunea celor de la PAS, înainte de alegeri, să promită tot, dar absolut tot! Oricare dintre aceste partide vrea să cîștige Puterea cu orice preț, deși absolut toate nu sunt pregătite pentru asta. Toate partidele moldovenești care au ajuns la Putere au improvizat guvernări pe criterii clientelare, au racolat aderenți presupuși a fi specialiști într-un Minister sau altul, iar în final moldovenii au Țara pe care… o au! Chiar și comuniștii care au avut două mandate au fost în aceeași situație falimentară politic!

Cît de responsabil poate fi acel partid care după ce s-a înființat preia Puterea după un an sau doi? Consultanții, consilierii ori strategii politici de care aminteam știu deja ”boala politicienilor moldoveni”, motiv pentru care le fac pe plac, cîștigă și ei un ban bun și o iau de la capăt cu alții. Și-au făcut o afacere bună din asta. Acum să (re)vedem de ce credem că, în primul rînd, nu PSRM, PCRM și Șor sunt cei mai mari inamici ai guvernanților, ci ei înșiși!

De fapt, în diferite abordări, am mai scris despre pericolul real care planează asupra actualilor guvernanți, iar aici este vorba despre exclusivismul politic pe care și l-au asumat, așa cum au făcut-o, odinioară, comuniștii, PLDM și PL secvențial, precum și PDM-Plahotniuc. Oricît de relativ este adevărul, realitatea politică moldovenească actuală este datorată faptului că Igor Dodon a vrut să se răzbune pe Plahotniuc unindu-se electoral cu PAS și PPDA. Oricît de relativ este adevărul, PAS nu ar fi existat dacă nu ar fi fost PPDA care a fost ”proiectat” să intre-n penumbră.

În contextul războiului din Ucraina, Puterea are o poziție corectă, însă, din păcate, doar la nivel declarativ, nu și lucrativ, pe interior, în raport cu populația și cu restul partidelor, mai ales cu cele rusofone. Chiar nu are cine să le spună guvernanților că vor pierde Puterea din pricina propriilor greșeli? Am convingerea fermă că PAS ”ar avea ce să ofere” socialiștilor și comuniștilor, nu și mafiotului Șor, ca aceștia să se gîndească mai întîi la Moldova ca Țară europeană, nu gubernie rusească, iar aici nu mă refer la ”cedări de frînturi din Putere”. Dar președinta Maia Sandu s-a grăbit să-i catalogeze drept corupți cu care, desigur, nu ai ce vorbi. Astfel, un dialog politic între principalele forțe politice la nivel național nu se prevede.

La ora actuală, la nivele politice și cetățenești, Puterea trebuia de mult să declanșeze o amplă campanie națională de protejare împotriva propagandei rusești. În interesul siguranței naționale, guvernanții ar fi trebuit să identifice nominal orice partid, ONG, organizație mass-media și persoane publice care se opun agresiunii rusești în Ucraina, să și-i facă efectiv aliați, iar aici nu mă refer la aceea că ar trebui să și-i facă parteneri de guvernare, ci să conlucreze cu ei pe același ton de contracarare a propagandei rusești. Aceasta, în interes național, e cea mai necesară investiție pe care PAS trebuie s-o facă pe termen lung, dacă cei din acest partid vor să fie ”oameni buni” de viitor. Unde-i ”consilierea europeană” în această direcție?

Vorbesc despre această necesitate în contextul în care, dincolo de ”tradiționalismul pro-rusesc” al unor partide (PSRM, PCRM și Partidul Șor), propaganda rusă a sedus cu mult peste 50% din populația Țării. Actualmente, dacă ar avea loc alegeri anticipate, PSRM, PCRM și Partidul Șor le-ar cîștiga cu detașare. Cu mult mai multă detașare vor cîștiga alegerile și în termen legal din pricinile sugerate ceva mai sus. Astfel, PAS pierde ”pe propria-i mînă”, din aproximativ aceleași motive ”exclusiviste”, e drept că altfel nuanțate, pentru care au pierdut Puterea comuniștii și PDM-Plahotniuc.

Chiar dacă rușii pierd în Ucraina, există pericolul ca să cîștige în Moldova, iar asta pe cale strict democratică, ”iar cu democrația nu te pui”! Vrea PAS să aibă soarta PLDM sau PDM? O s-o aibă dacă va continua tot așa! Acum, mai mult ca niciodată, în condițiile necesităților arătate, PAS este obligat să-și păstreze, firește, Puterea, dar să guverneze consensual cu Țara!

PAS este obligat să-și păstreze Puterea, dar, ca să n-o piardă umilitor și dramatic pentru Țară, trebuie să demareze, în regim de urgență, strategii unificatoare și informative de conștientizare, la nivel național, din care moldovenii să înțeleagă pericolul de moarte care-i paște din partea Rusiei prin PSRM, PCRM și Partidul Șor! În caz contrar, furtul miliardului va fi un ”mărunțiș” în comparație cu o Țară pierdută din cauza unor ”oameni buni” care, din trufie stupidă, își învață singuri adversarii politici cum să-i înfrîngă!