Regulile care pot tine scolile deschise in Europa. OMS si UNICEF: E vital ca scoala sa fie cu prezenta fizica si fara intreruperi

Toate școlile din Europa și din Asia Centrală ar trebui să rămînă deschise, deoarece este vital ca școala să continue cu prezență fizică și fără întreruperi, dar cu luarea tuturor măsurilor de siguranță impuse de COVID-19, inclusiv vaccinarea celor vulnerabili și testare regulată a copiilor și a personalului didactic, transmit Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF.

„Într-un moment în care milioane de elevi reîncep școala în Regiunea Europeană, unde este dominantă tulpina Delta a SARS-CoV-2, extrem de contagioasă, Biroul Regional al OMS pentru Europa și Biroul Regional al UNICEF pentru Europa și Asia Centrală îndeamnă ca școlile să rămînă deschise în condiții de siguranță, adoptîndu-se măsurile menite să reducă transmiterea virusului”, transmit OMS și UNICEF.

Printre aceste măsuri se numără disponibilitatea vaccinului împotriva COVID-19 pentru cadrele didactice și pentru alți angajați din sistemul școlar, ca parte a grupurilor țintă în planurile naționale de vaccinare, asigurînd totodată vaccinarea categoriilor vulnerabile. De asemenea, trebuie vaccinați copiii în vîrstă de minimum 12 ani care suferă de afecțiuni medicale care îi expun unui risc crescut de a dezvolta simptome severe în cazul îmbolnăvirii de COVID-19, alte acțiuni importante sunt îmbunătățirea mediului școlar printr-o mai bună ventilare a claselor, clase mai mici acolo unde este posibil, distanțare fizică și testarea regulată a copiilor și a personalului.

Director general al OMS Europa: Încurajăm toate statele să mențină școlile deschise

„Pandemia a provocat cea mai distructivă perturbare a educației din istorie. Este așadar vital ca școala să continue cu prezență fizică și fără întreruperi în întreaga Regiune Europeană. Acest lucru este extrem de important pentru educația, sănătatea mintală și abilitățile sociale ale copiilor, ca școlile să continue să îi formeze pe copii pentru a deveni membri fericiți și productivi ai societății. Va trece ceva timp înainte de a putea lăsa în urmă această pandemie, însă educarea copiilor într-un mediu școlar sigur, cu prezență fizică, trebuie să rămînă principalul nostru obiectiv, pentru a nu-i priva de șansele pe care le merită pe deplin. Încurajăm toate statele să mențină școlile deschise și îndemnăm toate școlile să adopte măsuri de reducere a riscului de transmitere a COVID-19 și de răspîndire a diferitelor tulpini”, a transmis Hans Henri P. Kluge, director regional al OMS pentru Europa.

Extrem de contagioasa tulpină Delta a SARS-CoV-2 provoacă noi îngrijorări și complicații la începerea noului an școlar. Incidența ridicată a COVID-19 la nivel comunitar crește considerabil riscul de transmitere în școli. Datele arată clar faptul că administrarea schemei complete de vaccinare împotriva COVID-19 reduce semnificativ riscul de boală severă și de deces.  

Vaccinarea constituie cea mai bună metodă de apărare pe care o avem împotriva virusului. Pentru a opri pandemia, trebuie să extindem rapid vaccinarea echitabil în toate țările, inclusiv prin sprijinirea producției de vaccinuri și a distribuirii dozelor în vederea protejării persoanelor celor mai vulnerabile din întreaga lume. Trebuie, de asemenea, să continuăm să respectăm măsurile de sănătate publică și de distanțare socială care știm că funcționează, cum ar fi testarea, secvențierea, ancheta epidemiologică, izolarea și carantina”, a afirmat dr. Hans Henri P. Kluge.

„Pandemia nu s-a terminat. Să ne implicăm cu toții!”

Philippe Cori, Director Regional Adjunct în cadrul Biroului Regional al UNICEF pentru Europa și Asia Centrală, a afirmat:

„Pandemia nu s-a terminat. Trebuie să ne implicăm cu toții pentru a ne asigura că școlile rămîn deschise la nivelul Regiunii. Copiii și tinerii nu pot risca un nou an în care le este întrerupt procesul de învățare. Vaccinarea și măsurile de protecție ne pot ajuta să nu revenim la cele mai sumbre zile ale pandemiei, cînd populația a trebuit să treacă prin măsuri de carantină, iar copiii au avut întreruperi în procesul de învățare.

Copiii sunt victimele tăcute ale pandemiei, iar copiii cei mai marginalizați sunt printre cei mai afectați. Înainte de COVID-19, copiii cei mai vulnerabili din Regiune fie abandonaseră deja școala, fie mergeau la școală, dar nu învățau în același ritm cu colegii lor. O școală este mult mai mult decît o simplă clădire. Este un loc în care se învață, se stă în siguranță și se joacă, un loc situat în centrul comunităților noastre. Cînd școala este închisă, copiii pierd șansa de a învăța și de a-și petrece timp cu prietenii lor, putînd fi expuși violenței în familie. Pandemia a înrăutățit o situație care era deja inacceptabilă– trebuie să ne asigurăm că școlile se redeschid și că rămîn deschise în condiții de siguranță”.

Pentru a menține școlile deschise și în siguranță, OMS, UNICEF și UNESCO au adoptat un set de opt recomandări, formulate de experții din cadrul Grupului Consultativ Tehnic (GCT) pentru Regiunea Europeană a OMS, cu privire la școlarizarea pe durata pandemiei de COVID-19. Acestea se adresează celor 53 de state membre din Regiunea Europeană a OMS, după cum urmează:
1. Școlile trebuie să fie printre ultimele instituții care se închid și printre primele care se redeschid.

2. Implementarea unei strategii de testare.

3. Asigurarea unor măsuri eficace de reducere a riscurilor.

4. Protejarea bunăstării mintale și sociale a copiilor.

5. Protejarea copiilor cei mai vulnerabili și mai marginalizați.

6. Îmbunătățirea mediului școlar.

7. Implicarea copiilor și a adolescenților în luarea deciziilor.

8. Implementarea unei strategii de vaccinare care să permită copiilor să continue școala.