REFACEREA URSS ȘI PRIN SUBORDONARE RUSEASCĂ A ÎNVĂȚĂMÎNTULUI

Ministerul moldovenesc al Educației nu este în alertă și nu ia măsuri?

Autor: Mihai CONȚIU

Visul megaloman al lui Vladimir Putin este readucerea sub comanda Kremlinului a tuturor Statelor care au făcut parte din componența teritorială a fostei URSS. Acolo unde este nevoie, dictatorul rus recurge la forțele armate, așa cum este în cazul cotropirii criminale a Ucrainei. Firește că ”binoclul militar” al lui Putin este îndreptat și spre Țările baltice, chiar dacă sunt membre ale NATO și ale UE. În toate Statele ex-sovietice, politicienii și serviciile secrete din Rusia operează în absolut toate structurile politice, sociale și instituționale ale acestora pentru ”a le ajusta rusește”. Dintre toate acestea, firește, nu putea lipsi Învățămîntul. La ora actuală, sistemul de Învățămînt din Republica Moldova continuă să fie destul de vulnerabil, fie și prin aceea că absolut toți elevii ori studenții cunosc limba rusă chiar mai bine decît limba lor oficială, națională. Sub acest aspect, Republica Moldova este ”rusească”. Nu știi limba rusă, nu ești moldovean!

Nu de mult, Kremlinul a demarat o operațiune masivă, bine finanțată și analizată în cele mai mici detalii, în scopul subordonării educaționale a unor Țări ex-sovietice despre care vom vorbi. Vă invit să citiți cu mare atenție, ca să înțelegeți mai bine cum politicienii și serviciile secrete rusești vor să aducă nivelul de Învățămînt din Țările vizate nu la nivelul celui ex-sovietic, ci în concordanță cu cel existent în Rusia lui Putin și cu cel din Iran!

Spre sfîrșitul lunii Iulie, timp de patru zile, peste 100 de profesori din Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Republica Moldova, Tadjikistan și Uzbekistan au participat la forumul internațional ”Schimbare Eurasiatică”, care s-a desfășurat la Moscova. În timpul acestui eveniment, organizația non-profit ”autonomă” a anunțat lansarea a două proiecte de amploare – Liceul Eurasiatic și Consiliul Pedagogic Eurasiatic.

Prin proiectul Liceul Eurasiatic, ”AO Eurasia va oferi școlilor din țările EAEU sprijin sistematic: financiar, de proiect, infrastructural. (…) Profesorii, pentru a-și îmbunătăți competențele de specialitate și metodice, vor urma stagii în cele mai bune centre educaționale din Rusia, iar pentru ei va fi elaborat un program de burse”.

Cu acest prilej, așa-zisul filantrop interlop Ilan Șor, membru al Consiliului de Supraveghere al AO Eurasia și liderul Blocului politic ”Victorie”, a spus: ”Occidentului i-a luat 30 de ani să distrugă sistemul de educație în țările post-sovietice, astfel încît să nu avem avantaje competitive față de el. (…) Vom moderniza infrastructura școlilor, le vom echipa și amenaja, vom îmbunătăți calificarea profesorilor, vom acorda burse. Această muncă va fi realizată de AO Eurasia, bazîndu-se pe experiența programelor guvernamentale și naționale ruse de top”.

La această întrunire politico-mafiotă-agresivă, Aliona Arshinova, deputată în Duma de Stat și președintă a Consiliului AO Eurasia, a anunțat ”crearea Consiliului Pedagogic Eurasiatic – o comunitate profesională care va deveni o platformă eficientă pentru dezvoltare, îmbunătățirea calificărilor și schimbul de experiență al profesorilor. În planurile AO Eurasia, este crearea de centre de resurse în diferite țări ale spațiului post-sovietic”. Printre altele, ea a spus că ”profesorii au o misiune foarte importantă: să educe copiii care vor prelua conducerea țărilor lor și vor fi responsabili pentru securitatea și prosperitatea popoarelor continentului nostru, Eurasia”.

Acest forum s-a finalizat cu premierea cîștigătorilor concursului de proiecte socialmente semnificative ”Eurasia – continentul oportunităților”. Cele mai bune inițiative ale profesorilor vor primi sprijin financiar și de expertiză.

Nădăjduind că ați citit cu atenție intențiile malefice ale acestui așa-zis forum, la care au participat profesori, politicieni și mafioți ca Ilan Șor. Alinierea la standardele Învățămîntului rusesc de acum, printre altele, presupune: învățarea obtuză a unei Istorii falsificate de către impostorii de la Kremlin; prioritatea absolută a limbii ruse în defavoarea limbilor naționale; militarizarea elevilor și studenților pentru a fi pregătiți să lupte împotriva întregului Occident democrat, civilizat și prosper; îndoctrinarea, prin programe școlare, a elevilor și studenților ca să urască animalic Occidentul, așa cum elevii, în Iran, la începutul orelor de școală, strigă ”moarte Americii”; dispreț și ură animalică față de tot ceea ce nu-i rusesc sau pro-rus și altele.

Este clar pentru orice om liber și civilizat cît de periculoasă, pînă la extrem, ar fi aplicarea acestor două proiecte pe teritoriul Republicii Moldova! O mirare revoltătoare este iscată de lipsa de reacție publică a Ministerului Educației și Cercetării de la Chișinău față de aceste proiecte, mai ales că la forumul de la Moscova au participat și profesori din Republica Moldova! Cine i-a delegat și le-a permis deplasarea acolo? Au plecat de capul lor? Cine le-a suportat cheltuielile de deplasare, mîncare, cazare, protocol etc.? Au fost premiați ori răsplătiți ilegal de către Șor? A fost inițiată de către Minister, măcar de formă, o anchetă internă pe acest caz revoltător? Prezența lor la Moscova este sau nu o palmă usturătoare aplicată ”obrazului european” al Ministerului Educației și Cercetării?

În această chestiune extrem de sensibilă, Ministerul Educației și Cercetării era obligat instituțional să se autosesizeze în acest caz, să ofere o poziție publică oficială din prima zi, dar și să dea publicității numele tuturor profesorilor moldoveni care s-au deplasat la Moscova pentru a participa la acest forum agresiv și antinațional. Nu ne-am mira ca pe lîngă unii profesori de la școlile rusești din Republica Moldova să aflăm că au fost și alții din Găgăuzia, Orhei, Bălți etc., care sunt moldoveni-moldoveni, doar că pro-ruși trădători!

Cum explică Ministerul Educației și Cercetării această situație și această tăcere atît de suspectă de parcă ar fi aprobatoare față de cele arătate mai sus? Avem sau nu de-a face cu o acțiune de subminare a Statului Republica Moldova? Suntem sau nu în fața unei situații care reclamă demiteri pe capete și inculpări dintre cele mai serioase? Ce ziceți?

01.10.24 - 00:41
01.10.24 - 00:52
01.10.24 - 00:43
01.10.24 - 00:50
02.10.24 - 00:22
03.10.24 - 15:32
04.10.24 - 00:15
03.10.24 - 15:30
03.10.24 - 15:29
04.10.24 - 00:11
04.10.24 - 00:13
06.10.24 - 13:29
02.10.24 - 00:13
02.10.24 - 00:20
02.10.24 - 00:11