REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (5 octombrie 2018)

O companie chineză intenționează să investească în Aeroportul Mărculești

O companie chineză s-a arătat interesată de dezvoltarea proiectelor comune pe teritoriul Aeroportului Liber Internațional Mărculești, precum și de exportul de produse alimentare din Moldova spre China. Subiectul a fost analizat la o întrevedere dintre ministrul economiei Chiril Gaburici, cu reprezentanții companiei. Gaburici a menționat că Aeroportul Mărculești reprezintă un punct strategic pentru volumul de mărfuri ce tranzitează R. Moldova, care oferă acces imediat către transportul rutier, feroviar și aerian într-un singur nod. În prezent, în cadrul Aeroportului Internațional Liber „Mărculești” își desfășoară activitatea opt rezidenți.

 

Conducătorii instituțiilor de învățămînt din capitală vor primi îndemnizații

Conducătorii instituțiilor de învățămînt general din municipiul Chișinău vor beneficia de indemnizații. O decizie în acest sens a fost aprobată de Consiliul Municipal Chișinău, cu votul a 36 de consilieri. Potrivit documentului, decizia vizează conducătorii instituțiilor de învățămînt preuniversitar, preșcolar și extrașcolar din capitală. Indemnizația de conducere va varia între 5-50% din salariul lunar, în funcție de categoria instituției și gradul managerial. De indemnizații vor beneficia 730 de conducători din cadrul a 280 de instituții de învățămînt.

 

Primăria orașului Viena a oferit capitalei o ambulanță și o autospecială

O ambulanță și o autospecială pentru colectarea deșeurilor au fost oferite Primăriei municipiului Chișinău de către Primăria orașului Viena, Austria. Decizia privind acceptarea donației a fost aprobată de către Consiliul Municipal Chișinău. Potrivit documentului, beneficiarul ambulanței va fi Direcția generală asistență socială și sănătate a capitalei, iar autospeciala de colectare a deșeurilor va fi în subordinea Întreprinderii Municipale Regia Autosalubritate. Ambulanța de marca Volkswagen a fost fabricată în anul 2006, iar autospeciala de model MAN a fost fabricată în anul 2007.

 

Vicepremierul Iurie Leancă s-a întîlnit cu reprezentanți ai FSC PaE

Viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, a avut o întîlnire cu membrii Comitetului Coordonator al Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic (FSC PaE). În cadrul întrevederii, vicepremierul a trecut în revistă situația actuală a relațiilor moldo-comunitare, problemele cu care se confruntă țările din Parteneriatul Estic, rolul societății civile în promovarea agendei europene precum și alte subiecte de interes comun. De asemenea, oficialul moldovean împreună cu reprezentanții Forumului Societății Civile au făcut un schimb de opinii privind provocările cu care se confruntă justiția din R. Moldova și interdependența cu nivelul corupției din țara noastră. Forumul Societății Civile al Parteneriatului Estic este format din peste 600 de ONG-uri din Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Moldova, Ucraina şi Uniunea Europeană.

 

O comisie parlamentară va elucida circumstanțele de imixtiune a Fundației ”Dialog Deschis” în treburile interne ale R. Moldova

Deputaţii au constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune a Fundației ”Dialog Deschis” și fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale R. Moldova și a finanțării unor partide politice. Potrivit deciziei Parlamentului, din comisie vor face parte deputații Igor Vremea (PDM), Marcel Răducanu (PDM), Artur Reșetnicov (PDM), Vasile Bolea (PSRM), Adrian Lebedinschi (PSRM) și Simion Grișciuc (GPPE). Conform hotărîrii, Comisia de anchetă va antrena în activitatea sa toate autorităţile statului responsabile, va audia părţile şi persoanele implicate şi va prezenta Parlamentului, în termen de 30 de zile, raportul pentru elucidarea circumstanţelor.

 

Pompierii din UTA Gagauz-Yeri au beneficiat de ajutoare din Turcia

Unităţile de pompieri din UTA Gagauz-Yeri au primit ajutoare din partea Agenţiei Turciei pentru Cooperare Internaţională (TIKA). Donaţia include echipament şi materiale necesare pentru acordarea primului ajutor în caz de situaţii excepţionale. “De ajutoare au beneficiat toate localităţile în care activează puncte de pompieri şi salvatori. Acesta este un rezultat al colaborării noastre cu Agenţia TIKA. Pompierii din localităţile rurale reacţionează primii cînd este vorba de un incendiu local şi au nevoie de utilaj suplimentar”, a menţionat Vitali Cîssa, şeful Direcţiei pentru situaţii excepţionale (DSE) din autonomia găgăuză.

 

La Chișinău se desfășoară reuniunea GUAM

R. Moldova, care în acest an deține președinția GUAM, găzduiește vineri, 5 octombrie curent, reuniunea șefilor de Guverne ai statelor membre ale Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică (GUAM), din care fac parte Georgia, Ucraina, Azerbaidjan și R. Moldova. În cadrul reuniunii, vor fi abordate mai multe subiecte de interes comun, în vederea impulsionării cooperării între statele membre, inclusiv în domeniul economic. La finalul summitului, între cele patru state va fi semnat un protocol de colaborare în domeniul vamal și declarația comună a reuniunii.

 

Moldovenii care muncesc legal în Spania ar putea beneficia de pensii

Decretul pentru inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului dintre R. Moldova și Regatul Spaniei în domeniul securității sociale a fost publicat, vineri, 5 octombrie, în Monitorul Oficial al R. Moldova și astfel a intrat în vigoare. Potrivit decretului, negocierile vor fi iniţiate luna curentă. Din delegaţia care va participa la negocieri vor face parte 10 funcţionari din cadrul Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Casei Naționale de Asigurări Sociale şi ai Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene. R. Moldova are semnate 13 acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania și Turcia.

 

Autorii proiectelor inovative vor primi granturi

Proiectul „Oraşe verzi durabile” a lansat un program de granturi pentru soluţii inovative de dezvoltare urbană modernă şi prietenoasă mediului ambiant. Potrivit PNUD Moldova, valoarea totală a grantului oferit în cadrul Programului Fast Track Challenge este de maxim opt mii de dolari fiecare. Inițiativele pot fi depuse de entităţi juridice înregistrate în R. Moldova. Participanţii la concurs trebuie să asigure o contribuţie proprie de minim 30% din valoarea totală a proiectului. Propunerile acceptate în concurs vor fi din domeniile: mobilitatea urbană, gestionarea deşeurilor, eficienţa energetică şi valorificarea surselor de energie regenerabilă, dar și planificarea urbană durabilă.