REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (4 octombrie 2019)

Fostul ministru al Transporturilor, Iurie Chirinciuc, a fost dat în căutare

Fostul ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, a fost dat în căutare de Inspectoratul General de Poliție. Informaţia a fost confirmată de ofițerul de presă al Inspectoratului General al Poliției, Mariana Bețivu. Potrivit sursei citate, ex-ministrul a fost anunţat în căutare naţională joi, 3 octombrie. Fostul demnitar de stat a fost condamnat în 2019 la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă şi abuz de serviciu, cu privarea de dreptul de a exercita funcţii publice timp de 5 ani.

 

Proiectul social de construcție a Complexului sportiv din Comrat a fost scutit de taxe

Proiectul social de construcție a Complexului sportiv ”V. Mumjiev” din municipiul Comrat, UTA Găgăuzia, a fost scutit de taxe. Parlamentul a adoptat, vinery, 4 octombrie, în lectura finală, Legea privind scutirea de taxa vamală, taxa pentru efectuarea procedurilor vamale și de TVA, fără drept de deducere, a mărfurilor și serviciilor importate și/sau livrate în scopul construcției acestui obiectiv. Proiectul de construcție este finanțat de Turcia.

 

Secretarul de stat al Consiliului de Securitate al Republicii Belarus efectuează o vizită în R. Moldova

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Stanislav Zasi, secretar de stat al Consiliului de Securitate al Republicii Belarus, care întreprinde o vizită de lucru în țara noastră. Potrivit Serviciului de presă al instituției prezidențiale, în cadrul dialogului, oficialii au discutat mai multe subiecte din agenda bilaterală, dar și situația cu privire la securitatea regională. Șeful statului a salutat nivelul înalt de cooperare cu autoritățile belaruse, stabilit, în special, în rezultatul vizitelor reciproce ale Președinților celor două țări.

 

Procurorii au pus sechestru pe bunurile fostului deputat Constantin Țuțu

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale /PCCOCS/ a pus sechestru pe bunurile fostului deputat Constantin Țuțu. Acesta este suspectat de îmbogăţire ilicită. Potrivit datelor PCCOCS, dosarul în care este cercetat fostul deputat a fost iniţiat la 1 octombrie în baza investigațiilor comune ale procurorilor PCCOCS și ofițerilor Inspectoratului Național de Investigații din cadrul IGP al MAI.

 

Moneda națională se va deprecia față de euro

Leul moldovenesc se va deprecia față de euro, care va costa în următoarele trei zile 19 lei și 42 de bani, cu șase bani mai mult decît ieri. Dolarul american își va păstra prețul de 17 lei și 73 de bani, potrivit ratelor de schimb valutar prezentate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Totodată, leul românesc se va scumpi cu doi bani și va avea o valoare oficială de 4 lei și 09 bani. Valoarea hrivnei ucrainene va rămîne 71 de bani. Și rubla rusească va avea în continuare o cotație de 27 de bani.

 

Prima tranșă din asistența macrofinanciară a UE va fi debursată în următoarele săptămîni

Uniunea Europeană va debursa prima tranșă din asistența macrofinanciară pentru R. Moldova în următoarele cîteva săptămîni. Anunțul a fost făcut la Chișinău de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini. Oficialul european a comunicat că cea de-a doua tranșă din asistența macrofinanciară va fi debursată pînă la sfîrșitul anului curent, însă nu a precizat care este valoarea tranșelor. Mogherini a reiterat că suportul financiar acordat de UE va fi condiționat de progresul atins în implementarea reformelor.

 

Procurorii au aplicat sechestru în valoare de 670 milioane de lei pe bunurile „Air Moldova”

Agenţia pentru recuperarea bunurilor infracţionale a Centrului Naţional Anticorupţie /CNA/ şi Procuratura Anticorupţie au anunţat joi, 3 octombrie, că au aplicat sechestru în valoare de circa 670 milioane de lei pe bunuri care aparţin Î.S. “Air Moldova”. Acţiunile s-au desfăşurat în cadrul unui dosar de spălare de bani în proporții deosebit de mari la privatizarea întreprinderii. Potrivit datelor CNA, printre activele indisponibilizate sînt automobile, imobile, dar şi două aeronave.

 

APCE a votat o rezoluție referitoare la funcționarea instituțiilor democratice din R. Moldova

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), reunită la Strasbourg, a votat joi, 3 octombrie, o rezoluție referitoare la funcționarea instituțiilor democratice din R. Moldova. Documentul salută reformele lansate de noua majoritate parlamentară, mai ales în domeniul justiție și a combaterii corupției, dar atrage atenția că aceste modificări trebuie făcute respectînd standardele democratice.

 

Transportatorii de pasageri anunță un nou protest

Transportatorii de pasageri anunță că vor organiza un nou protest în capitală pe 9 octombrie curent, fiind nemulțumiți de modul de soluționare a solicitărilor lor de ajustare a tarifelor de călătorie. Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) a anunțat astăzi că protestul va întruni circa 200 de participanți, în mare parte șoferi de autobuze. Totodată, APOTA a precizat că în aceeași zi vor fi suspendate mai multe curse auto.

 

Firmele din off-shore nu vor mai putea privatiza companii în R. Moldova

Proiectul de lege privind modificarea și completarea unor acte legislative – așa-numită ”Lege a deoffshorizării” a fost aprobat vineri, 4 octombrie, în primă lectură de legislativ. Proiectul prevede modificări ce vizează definirea noțiunilor de participant la privatizare, ofertant în domeniul parteneriatului public-privat, operator economic, participant la procedurile de achiziție publică, precum și la concesiunile de lucrări și servicii. Pentru a deveni lege, proiectul trebuie adoptat în lectură finală.

 

Termoelectrica a anunțat că este pregătită să livreze căldură chișinăuienilor

Termoelectrica a finalizat lucrările de modernizare și mentenanță anunțate la începutul acestei veri și este gata să ofere chișinăuienilor servicii de termoficare. Anunțul a fost făcut vineri, 4 octombrie, de directorul general al Termoelectrica S.A., Veaceslav Eni. Veaceslav Eni a comunicat că procedura de conectare la căldură a rămas aceeași.

 

Legislativul a aprobat mai multe amendamente la Acordul de finanțare cu Asociația Internațională pentru Dezvoltare

Parlamentul a aprobat vineri, 4 octombrie, o serie de amendamente la Acordul de finanțare cu Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID) și la Acordul de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) în vederea realizării Proiectului de modernizare a administrării fiscal. Amendamentele aprobate de deputaţi prevăd o nouă abordare de finanţare bazată pe rezultate. Astfel, mai mulţi bani din proiect vor fi alocaţi în 2020 pentru consolidarea capacității operaționale a Serviciului Fiscal de Stat.