REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (4 mai 2018)

A fost simplificată procedura de înregistrare a bunurilor imobile

Procedura de înstrăinare şi înregistrare a bunurilor imobile a fost simplificată. Un proiect de modificare a legii cu privire la notariat a fost adoptat în lectură finală de către Parlament. Potrivit noilor modificări, persoanele fizice şi juridice nu vor mai fi obligate să prezinte notarilor certificatul eliberat de Serviciul Fiscal de Stat privind lipsa sau existenţa restanţelor faţă de buget aferente bunurilor imobile. Autorii proiectului susţin că simplificarea procedurii va reduce timpul şi costurile aferente înregistrării proprietăţii. Totodată, ei menționează că Serviciul Fiscal de Stat nu deţine un cadastru fiscal complet la nivel naţional din motiv că imobilele din sectorul rural nu au fost evaluate. Conform datelor statistice, în Moldova circa 400 mii de persoane efectuează anual operaţiuni cu bunuri imobile.

 

La Bruxelles au fost examinate reformele din R. Moldova

Prim-ministrul Pavel Filip s-a întîlnit cu Pierre Moscovici, Comisar european pentru Afaceri Economice și Financiare, Impozitare și Vamă. Întrevederea s-a desfășurat în cadrul reuniunii Consiliului de Asociere RM-UE, care a avut loc la Bruxelles. Premierul s-a referit la situația economică din țară, menționînd trendul pozitiv. Reformele și măsurile economice adoptate de Guvern în ultimii doi ani produc rezultate, iar cooperarea cu UE are o contribuție esențială în acest sens. Filip a accentuat importanța susținerii din partea UE pentru continuarea reformelor, opinînd că R. Moldova a îndeplinit condițiile pentru alocarea primei tranșe din asistența macrofinanciară. Urmează ca Agenția Națională pentru Integritate (ANI) să devină funcțională și să fie aprobate amendamente la buget care să prevadă resurse financiare pentru activitatea ANI. Comisarul Pierre Moscovici a încurajat autoritățile să asigure investigarea fraudei bancare și tragerea la răspundere a celor vinovați.

 

La Chişinău se desfășoară un Festival Internaţional

Poeţi şi traducători din R. Moldova, Azerbaidjan, Belgia, Cehia, Franţa, Lituania, România, Germania, Polonia, Rusia și Slovacia s-au întrunit la cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional „Primăvara Europeană a Poeţilor”, care se desfăşoară în capitală în perioada 3-5 mai. La festival participă poeții și traducătorii: Michaël Vandebril (Belgia), Josef Straka (Cehia), Ernest Wichner, Katharina Sigrid Eismann (Germania), Gökçehur Ç. (Turcia), Salim Babullaoglu, Ghismăt Rustamov (Azerbaidjan), Bartoz Radomski (Polonia), Zuzana Kuglerova (Slovacia), Vladimir Korkunov (Rusia), Mircea Dan Duță, Lucian Vasiliu, Nicolae Sava, Mihaela Albu, Iustin Moraru, Ana Pușcașu, Constantin Acosmei (România) ș.a. Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a menţionat că scopul festivalului este de a deschide noi orizonturi spre cultură, precum şi de a promova literatura din R. Moldova prin intermediul traducerilor.

 

Agenţii economici care vor angaja persoane cu dizabilităţi vor beneficia de subvenţii

Angajatorii care vor angaja persoane cu dizabilități şi șomeri din grupurile vulnerabile, vor beneficia de subvenţii din partea statului. Un proiect de lege cu privire la promovarea ocupării forței de muncă a fost votat în Legislativ. Potrivit proiectului, agenţii economici care vor angaja personal din categoriile indicate vor putea primi subvenţii în sumă egală cu 30% din mărimea salariului mediu pe economie pentru anul precedent, pe un termen de 6 luni, pentru fiecare angajat. Banii vor fi oferiţi pentru compensarea parţială a salariului şomerului angajat. Subvenţionarea locurilor de muncă este destinată şomerilor supuşi riscului de excluziune socială, cu scopul facilitării integrării acestora în cîmpul muncii.

 

Guvernul promite să îndeplinească toate condițiile UE

Autoritățile de la Chișinău își propun ca pînă la finele sesiunii parlamentare primăvară - vară să îndeplinească toate condițiile pentru oferirea celor trei tranșe din asistența macro-financiară. Declarația a fost făcută de către Prim-ministrul Pavel Filip în cadrul unei conferințe de presă susținute la Bruxelles în comun cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, și Comisarul european pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn. Premierul a apreciat pozitiv relațiile dintre R. Moldova și Uniunea Europeană și a opinat că acestea sînt tot mai dinamice. Federica Mogherini a insistat ca toate acordurile stabilite anterior să fie îndeplinite. ”Acestea vizează: sectorul media, cel al justiției și lupta împotriva corupției”, a spus Mogherini.

 

Magazinele vor fi obligate să vîndă mai multă marfă autohtonă

Cel puţin jumătate dintre alimentele comercializate în magazine vor trebui să fie de producţie autohtonă. Acest lucru se conține într-un document votat joi, 3 mai, de Legislativ. Lista exactă a produselor va fi întocmită de executiv şi va fi actualizată anual. Perioada de tranziție pentru aplicarea noilor norme va fi de jumătate de an din data publicării legii. Nerespectarea acestei prevederi va fi sancționată cu amenzi de pînă la 20.000 de lei.

 

Delegația R. Moldova în Comisia Unificată de Control are un nou expert

Delegația R. Moldova a prezidat joi, 3 mai ședința ordinară a Comisiei Unificate de Control, care se desfășoară tradițional în zilele de joi în orașul Bender, a comunicat Biroul politici de reintegrare. Conducătorul delegației R. Moldova în Comisie, Ion Solonenco, a prezentat-o pe doamna Angela Lupan, consultant principal în Biroul politici de reintegrare, recent numită prin hotărîre a Guvernului în calitate de expert cu statut permanent. Un alt subiect de pe agendă a constituit aprobarea raportului săptămînal privind situația din Zona de Securitate, prezentat de Comandamentul Militar Întrunit. După o pauză, conducătorul delegaţiei Federaţiei Ruse, Ilia Uvarov, a deschis o ședință neordinară a Comisiei Unificate de Control pentru examinarea problemei privind asigurarea securității în preajma podului peste rîul Nistru între localitățile Gura Bîcului și Bîcioc.

 

OSCE a salutat decizia de a înregistra autovehiculele transnistrene

Evoluțiile şi aşteptările în cadrul procesului de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean au fost examinate în cadrul reuniunii Consiliului Permanent al OSCE. Reprezentantul permanent al R. Moldova la OSCE, Victor Osipov, a prezentat detalii despre Decizia protocolară semnată pe 24 aprilie 2018 şi importanţa ei pentru politicile de reintegrare promovate de Chişinău, transmite Serviciul de presă al MAEIE. În cadrul reuniunii, Victor Osipov a menţionat că dreptul de a participa în traficul internaţional auto era garantat şi pînă acum persoanelor fizice şi juridice din regiunea transnistreană, care înregistrau legal unităţile lor de transport în R. Moldova. Președintele în exercițiu al Consiliului Permanent al OSCE din partea Italiei, Angelino Alfano, a notat progresul în negocieri obţinut de reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului, menţionînd că o nouă rundă a formatului ”5+2” va fi convocată în timpul apropiat la Roma. Delegaţia Uniunii Europene la OSCE a salutat Decizia protocolară privind participarea vehiculelor din Transnistria în traficul rutier internaţional.