REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (29 iunie 2018)

Meteorologii au anunţat Cod Galben de instabilitate atmosferică

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a schimbat Codul Galben de averse, descărcări electrice, vijelie şi grindină, prin Cod Galben de instabilitate atmosferică ce va fi valabil în perioada 28-30 iunie. Potrivit meteorologilor, începînd cu seara zilei de vineri, 29 iunie, pe întreg teritoriul ţării, se prevăd mai multe fenomene periculoase. “În intervalul 28-30 iunie se prevăd averse însoțite de descărcări electrice temporar puternice (15-25 l/m2 în 12 ore și mai puțin), cu grindină și intensificări ale vîntului cu aspect de vijelie de pînă la 15-20 m/s”, indică surse de la SHS. Totodată, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a retras Codul Galben de inundaţii locale. Totuşi, în condiţiile de vreme schimbătoare, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului a atenţionat agenţii economici, în subordinea cărora se află lacuri de acumulare, să verifice starea barajelor şi să le aducă în ordine, acolo unde este necesar.

 

Ploile torenţiale au distrus culturi agricole şi au inundat mai multe gospodării

Ploile torenţiale din seara zilei de joi, 28 iunie, au distrus zeci de hectare de culturi agricole şi au inundat beciurile şi subsolurile mai multor gospodării din ţară. Liliana Puşcaşu, ofiţer de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, a menţionat că în urma intemperiilor, salvatorii au fost solicitaţi să intervină la pomparea apei din mai multe gospodării private din strada Uzinelor, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfînt, dar și de pe străzile Băcioii Noi și Gherman Pîntea din capitală. Conform datelor furnizorilor de energie electrică, nouă localități din raioanele Ialoveni, Criuleni, Anenii Noi și municipiul Chișinău au rămas parțial deconectate de la energia electrică.

 

În UTA Gagauz-Yeri au fost desemnaţi primii beneficiari de subvenţii

Primii producători agricoli din UTA Gagauz-Yeri, care vor beneficia de subvenţii pentru dezvoltarea afacerilor, au fost desemnaţi în cadrul şedinţei unei comisii speciale de la Comrat. Astfel, cinci companii agrare din autonomie vor primi peste 420 de mii de lei. Membrii comisiei au examinat mai multe cereri de la întreprinderi agricole care au solicitat ajutor de la stat. Ca urmare, au fost selectate patru gospodării care au investit în plantaţii multianuale, precum şi o firmă care a procurat tehnică agricolă. Subvenţionarea producătorilor agricoli din UTA Gagauz-Yeri se efectuează conform unei decizii regionale, aprobată în 2017, precum şi a unui regulament privind modalitatea de distribuire, aprobat de executivul de la Comrat în februarie 2018.

 

Două universități din R. Moldova și Italia vor coopera în domeniul cardiologiei

Un acord de colaborare internaţională între Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din R. Moldova şi Universitatea Bicocca din Milano, Italia, a fost semnat la Chișinău. În calitate de parteneri ai părților semnatare sînt Grupul Spitalicesc Policlinico di Monza, Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moşneaga”, Institutul de Cardiologie, Spitalul Internaţional ”Medpark”, Universitatea ”Titu Maiorescu” şi Spitalul ”Monza” din Bucureşti, precum şi Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale al RM. Ministrul Sănătății Svetlana Cebotari a menționat că sistemul național de sănătate trece actualmente prin mai multe reforme prin care preconizează să atingă standarde recunoscute la nivel mondial.

 

Funcționarii publici vor primi certificate de integritate

Candidaţii la ocuparea unor funcţii publice şi funcţionarii de stat vor putea solicita certificate de integritate la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), potrivit unor modificări legislative, care au fost publicate vineri, 29 iunie, în Monitorul Oficial. Conform documentului, certificatul de integritate va include informația ce ţine de averile nejustificate constatate, conflictele de interese, restricțiile încălcate, incompatibilitățile nesoluționate, limitările încălcate și interdicțiile valabile de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică.

 

Educatorii au raportat în 2017 peste 10 mii de cazuri de abuz sau violență împotriva copiilor

Educatorii din grădiniţele din ţară au raportat în 2017 peste 10 mii de cazuri de abuz sau violență împotriva copiilor. Potrivit datelor oferite de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, cele mai multe cazuri raportate vizează pedepsele corporale, abuz psihologic şi neglijare emoțională. Totodată, datele Inspectoratului General al Poliției arată că din cele 275 de cazuri de violenţă înregistrate anul trecut în instituțiile de învățămînt din ţară, 38 de cazuri au implicat violența profesorilor împotriva elevilor, iar în 227 violenţa a fost aplicată între colegi. Tot poliţia a înregistrat circa 300 cazuri de violență în familie îndreptată asupra minorilor şi peste 300 de minori au ajuns în vizorul organelor de drept după ce au fost abuzaţi sexual.

 

Ministrul economiei s-a întîlnit cu reprezentanți ai companiei Ericsson

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a încurajat reprezentanții companiei Ericsson să-şi dezvolte afacerile în R. Moldova, referindu-se, în context, la oportunitățile oferite în cadrul parcului IT. De asemenea Gaburici i-a îndemnat să sprijine pregătirea tinerilor specialiști de calificare înaltă pentru sectorul TIC. Îndemnul a fost făcut în cadrul unei întrevederi cu reprezentanții companiei Ericsson – Dragoș Mircea Rebegea, președintele Ericsson România, responsabil pentru echipele de vînzări ale României și Moldovei, și Gheorghe Stamate, președinte Ericsson Moldova. Compania Ericsson are peste 140 de angajați în R. Moldova și cooperează cu toți operatorii de telefonie mobilă din țară, oferindu-le echipamente și asigurîndu-le soluții și servicii tehnologice.

 

Va fi revizuită lista medicamentelor compensate

Consiliul pentru medicamente compensate a anunțat iniţierea procesului de revizuire a listei de medicamente compensate pentru anul 2018 „în scopul sporirii accesului populaţiei la preparatele acoperite din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală (AOAM) în condiţii de ambulatoriu”. În acest context, solicitanţii, orice persoană fizică sau juridică sînt invitaţi să depună pînă la 1 iulie 2018 cereri pentru evaluarea preparatelor în vederea includerii acestora în lista de medicamente compensate. Cererea urmează a fi însoţită de argumentări bazate pe studiile clinice, raportul farmaco-economic, inclusiv analiza impactului bugetar, materiale relevante din ghiduri/protocoale clinice internaţionale/naţionale.

 

Curtea de Conturi a depistat nereguli la ANRE

Curtea de Conturi a depistat mai multe nereguli la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) după ce a examinat proiectul Raportului auditului situațiilor financiare ale instituției pentru anul 2017. Auditul a relevat că ANRE nu aplică corespunzător normele de contabilitate, precum și cadrul de raportare financiară. Mai exact, deși potrivit prevederilor legale, ANRE urma să organizeze și să țină evidența contabilă în conformitate cu Standardele Naționale de Contabilitate, aceasta a aplicat normele de evidență contabilă și raportare financiară specifice sistemului bugetar. Bugetul ANRE pentru anul 2017 a prevăzut venituri de 30,8 mln de lei și cheltuieli de 44,1 mln de lei, cu un deficit bugetar de 13,2 mln de lei.

 

Guvernul a examinat pregătirile pentru demararea construcției gazoductului Ungheni-Chișinău

Stadiul actual al îndeplinirii condițiilor prevăzute de contractul de vînzare-cumpărare a întreprinderii de stat „Vesmoldtrasgaz”, necesare pentru lansarea construcției gazoductului Ungheni-Chișinău, a fost analizat vineri, 29 iunie, într-o ședință prezidată de premierul Pavel Filip. Potrivit informațiilor prezentate, actualmente sînt îndeplinite șase condiții, altele trei se vor considera automat realizate odată cu finalizarea procesului, iar asupra implementării a patru dintre condiții se lucrează în comun cu partea română. Astăzi a demarat și procedura de reorganizare a „Vesmoldtrasgaz” din întreprindere de stat în societatea cu răspundere limitată. Pavel Filip a solicitat autorităților responsabile să intervină eficient pentru soluționarea tuturor impedimentelor pentru îndeplinirea condițiilor și lansarea în termen a lucrărilor de construcție a gazoductului.