REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (29 ianuarie 2021)

R. Moldova a învins Grecia în preliminariile Campionatului European de futsal

Echipa națională a R. Moldova de fotbal în sală a învins ieri, cu 3 la 1, naționala Greciei. Golurile au fost înscrise de Iulian Cojocaru (min. 11) Constantin Burdujel (min. 17) Andrei Negară (min. 22) și respectiv Marios Ntatis (min. 11). Meciul s-a desfășurat la Complexul Sportiv „Futsal Arena FMF” din comuna Ciorescu. Echipa de arbitri a fost condusă de Dario Pezzuto (Italia), Daniele D’Adamo (San Marino) și Olga Tanschi (R. Moldova).

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 683 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 2692 de teste, fiind confirmate 683 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care opt de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 158 309 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 44 sînt lucrători medicali: medici-6, asistenți medicali-26, personal auxiliar-12. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 2170 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 242 în stare extrem de gravă (48 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

La Bălţi a fost organizat în premieră „Tîrgul de iarnă”

Prima ediţie a Expo-tîrgului universal „Tîrg de iarnă” se desfășoară în perioada 27-29 ianuarie la Bălți. Evenimentul este organizat de filiala Bălți a Camerei de Comerț și Industrie (CCI) a R. Moldova în parteneriat cu Primăria municipiului Bălți. Prin acest expo-tîrg, organizatorii și-au propus să promoveze producătorii autohtoni, precum și să contribuie la sporirea calității și competitivității produselor, mărfurilor, la stabilirea noilor contracte de afaceri. Pe lîngă avantajul de a-și consolida pozițiile pe piață, companiile participante au posibilitatea să-și testeze produsele și serviciile noi la capitolul cerere, ca să-și îmbunătățească sortimentul.

 

În ultimele 24 de ore, drumarii au folosit peste 1422 tone de material antiderapant

În prezent, circulația rutieră pe drumurile publice naţionale se desfășoară în condiții de iarnă. În ultimele 24 de ore, pe drumurile din zonele de nord, centru și sud s-au efectuat lucrări de deszăpezire şi combatere a lunecușului. Potrivit Ministerului economiei, unitățile teritoriale ale SA „Drumuri” au utilizat 140 de unități speciale, au antrenat 163 de muncitori rutieri și au folosit 1422,3 tone de material antiderapant. Pentru moment se execută lucrări de restabilire a circulației rutiere pe următoarele drumuri naționale: G116 R30 – Ștefan Vodă – Alava – Săiți – G117; G119 G118 – Coșcalia – Plop – Baccealia – R; G68 R20 – Orhei – Susleni – Ustia – Criuleni.

 

Planul de amenajare a teritoriului municipiului Chișinău va fi gata în vara acestui an

Arhitecții ruși care lucrează asupra Planului de amenajare a teritoriului municipiului Chișinău vor veni în perioada 1-8 februarie în capitală. Primarul Ion Ceban a anunțat că specialiștii din Federația Rusă se vor întîlni cu experți din diferite domenii, după care, în cadrul celei de a doua etape a proiectului, vor elabora propunerile de proiect. Potrivit edilului, la elaborarea Planului de amenajare a teritoriului municipiului Chișinău se lucrează din luna iunie 2020, iar procesul presupune o amplă documentare în domeniu.

 

Circa 50 de școli din centrul şi sudul țării şi-au suspendat activitatea din cauza intemperiei

Mai multe instituții de învățămînt din centrul şi sudul țării şi-au sistat activitatea pe parcursul zilei de ieri, în urma căderilor abundente de zăpada și întreruperilor de curent electric. Potrivit ministerului, 48 de instituții de învățămînt general din raioanele Anenii-Noi, Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Călărași, Căușeni, Cimișlia, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Orhei, Rezina, Ștefan Vodă, Taraclia și UTA- Găgăuzia și-au suspendat activitatea cu prezența fizică a elevilor, dintre care 41 de instituții activează la distanță. De asemenea, 54 de instituții de educație timpurie din raioanele nominalizate și-au suspendat activitatea: 35 activează la distanță, 19 nu își desfășoară activitatea din lipsa energiei electrice, iar două instituții de învățămînt au regim de activitate redus.

 

Reprezentanții pieței produselor petroliere vor fi audiați în Legislativ

Parlamentul va organiza audieri publice cu privire la prețul carburanților importați în R. Moldova. Acestea vor avea loc pe 3 februarie la Comisia economie, buget și finanțe. Potrivit comisiei, temei pentru audieri a servit creșterea prețurilor la produsele petroliere, care s-ar fi produs în mod concertat. La audieri vor fi invitați reprezentanții pieței produselor petroliere, autorităților responsabile și ai societății civile. În urma dezbaterilor, urmează a fi luată decizia – fie crearea comisiei de anchetă, fie modificarea cadrului legislativ, pentru a elimina probabilitatea abuzurilor în domeniu.

 

Peste 200 de autovehicule au fost deblocate de salvatori în ultimele 24 de ore

Pe parcursul ultimelor 24 de ore, peste 200 de autovehicule din centrul și sudul țării au fost deblocate de salvatori și pompieri. Operațiunile de tractare a tehnicii care a rămas împotmolită pe traseele din țară au fost efectuate pe drumurile raioanelor Ștefan Vodă, UTA Găgăuzia, Cahul, Taraclia și Orhei. În raionul Ștefan Vodă, salvatorii au lucrat în satele Copceac și Marianca de Jos, dar și pe traseul R- 31 și R -30. Pe parcursul zilei de 29 ianuarie autoritățile urmează să întreprindă măsuri de deblocare a localităților Florica, Plopi, Ucrainca, Chircăieștii Noi și Tricolici din raionul Căușeni, dar și localitatea Joltai din UTA Găgăuzia.

 

Angajați ai ASP și instructori auto sînt cercetați de CNA

Angajați ai Agenției Servicii Publice /ASP/, instructori auto şi circa 100 de persoane sînt vizate într-o schemă de corupție cu permise de conducere, cercetată de ofițerii Centrului Național Anticorupție /CNA/. Potrivit CNA, circa 100 de persoane ar fi obținut permise, fără a fi evaluate în conformitate cu regulamentele existente, iar pentru aceasta ar fi plătit sume cuprinse între 500 şi 2000 de euro unor angajați ai Agenției Servicii Publice şi unor intermediari. Conform surse citate, suspecții organizau susținerea probelor teoretice şi practice, prin programarea prealabilă, peste rînd, şi evaluarea candidaților cu calificativul admis. Prin intermediul unor intermediari, candidații transmiteau banii care, în final, erau împărțiți între membrii schemei.

 

La Campionatul European de fotbal U21, echipa națională va juca în grupa E

La Campionatul European de fotbal U21, echipa națională de tineret a R. Moldova va juca alături de echipele de fotbal din Țărilor de Jos, Elveția, Bulgaria, Țara Galilor și Gibraltar. Federația Moldovenească de Fotbal a anunțat că la Zurich, au avut loc tragerile la sorți pentru grupele preliminariilor Campionatului European de fotbal pentru tineret, astfel R. Moldova a ajuns în grupa E.