REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (27 septembrie 2019)

Numărul vinăriilor participante la Ziua Națională a Vinului a crescut

Cea de-a XVIII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului, organizată în zilele de 5 și 6 octombrie curent, va întruni un număr record de vinării. 68 de producători autohtoni își vor expune vinurile în centrul capitalei. La actuala ediție, vizitatorii vor avea parte de mai multe surprize, iar turiștii străini care vor sosi în țara noastră vor primi pe telefon mesajul „Bine ați venit în Moldova. Sînteți invitați la Ziua Națională a Vinului”. Pe lîngă creșterea numărului de participanți, în acest an sărbătoarea va ocupa și un spațiu mai mare, de pînă la 25 mii de metri pătrați.

 

200 mii de doze de vaccin antigripal vor ajunge în R. Moldova

Un număr de 200 mii de doze de vaccin antigripal vor ajunge în R. Moldova la începutul lunii octombrie, jumătate dintre acestea vor fi oferite de SUA. Anunţul a fost făcut de Ştefan Gheorghiţă, şef de secţie la Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică. Potrivit sursei citate, în anul curent statul prin intermediul Companiei Naţionale pentru Asigurări în Medicină va achiziționa 100 mii doze de vaccin antigripal, tetravalent, fabricat în Franţa şi recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Costul unei doze de vaccin va fi de 120 lei.

 

Euro se va ieftini cu 13 bani

Moneda unică europeană se va ieftini cu 13 bani la sfîrșitul acestei săptămîni și va avea un preț oficial de 19 lei și 40 de bani. Dolarul american se va deprecia cu un ban, pînă la nivelul de 17 lei și 75 de bani, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Și leul românesc va fi mai ieftin în următoarele trei zile. Acesta va pierde trei bani și va costa 4 lei și 08 bani. Pentru hrivna ucraineană și rubla rusească, BNM a stabilit cotații similare celor înregistrate ieri. Astfel, rubla va costa în continuare 27 de bani, iar hrivna - 73 de bani.

 

Beneficiarii vor putea verifica online statutul certificatului de concediul medical

Beneficiarii de indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă vor putea verifica online statutul certificatului de concediul medical. Noul serviciu electronic a fost lansat de Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). Astfel, beneficiarii vor putea afla la ce etapă se află examinarea certificatului de concediu medical, dacă datele din acesta au fost recepționate sau sînt în proces de examinare, dacă decizia de stabilire a indemnizației este aprobată sau dacă banii au fost transferați spre plată.

 

Autoritățile de reglementare în energetică din R. Moldova și România au semnat un program de cooperare

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei din România au semnat Programul de Cooperare și Asistență. Programul are ca obiectiv dezvoltarea și intensificarea cooperării bilaterale, în vederea preluării celor mai bune practici în reglementarea sectorului energetic, precum și implementarea standardelor europene și internaționale.

 

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc vineri, 27 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci, cea mai veche sărbătoare închinată lemnului sfînt. În această zi, este comemorată suferința şi moartea pe cruce a lui Hristos. Această zi amintește de un moment semnificativ din viața Sfinților Împărați Constantin și Elena. Este vorba despre găsirea, la porunca împărătesei Elena, a crucii pe care a fost răstignit Mîntuitorul și înălțarea acesteia.

 

Peste 900 de tineri care și-au făcut studiile la contract au fost transferați la locuri bugetare

Peste 900 de studenți din universitățile din țară, care anul trecut și-au făcut studiile în bază de contract, în acest an au obținut locuri bugetare, în baza notelor de la precedentele sesiuni. Potrivit ministerului educației, în total, la concurs au fost scoase puțin peste 12 mii de locuri cu finanțare bugetară. Pentru ocuparea acestora au concurat 4411 studenți care-și fac studiile prin contract cu achitarea taxei de studii. În rezultatul concursului, 909 (20,60%) dintre studenți au ocupat locuri cu finanțare bugetară.

 

15 elevi și studenți au primit bursa Președintelui R. Moldova

15 elevi și studenți din țara noastră au primit bursa Președintelui R. Moldova. Decretul șefului statului care include lista beneficiarilor a fost publicat vineri, 27 septembrie, în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, burse vor primi 10 studenți din universități și cinci elevi din instituțiile de învățămînt profesional tehnic. Bursa acordată studenților are o valoare de 1385 de lei, iar cea destinată elevilor este de 1075 de lei.

 

Ministrul de externe a participat la reuniunea ministerială a Alianței pentru Multilateralism

Ministrul Afacerilor Externe, Nicolae Popescu, a participat la Reuniunea ministerială a Alianței pentru Multilateralism organizată în cadrul celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale ONU la New York. În cadrul evenimentului au fost prezentate o serie de inițiative menite să contribuie la fortificarea păcii, stabilității si prosperității. R. Moldova s-a asociat Apelului la acțiune pentru consolidarea dreptului umanitar internațional în calitate de instrument esențial pentru prezervarea păcii și securității globale.

 

Un procuror a fost suspendat din funcție

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a admis vineri, 27 septembrie, solicitarea Procurorului General interimar, Dumitru Robu, privind suspendarea provizorie din funcţie a unui procuror pentru cercetarea lui penală. Robu susţine că pe numele procurorului a fost iniţiată deja urmărirea penală, însă a evitat să comunice mai multe detalii. 

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:37
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 00:29
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:22
03.05.24 - 12:37