REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (26 martie 2021)

Naționala de fotbal a remizat cu echipa Insulelor Feroe

În cadrul preliminariilor Campionatului Mondial de Fotbal, echipa națională a făcut egal, 1-1, pe teren propriu, într-un meci desfășurat fără spectatori. Au marcat Ion Nicolaescu, în minutul 9 și Meinhard Olsen pentru oaspeți în minutul 83. Meciul a fost arbitrat de o echipă din Țara Galilor, condusă la centru de Iwan Arwel Griffith, al patrulea oficial fiind și el galez. Scorul cartonașelor galbene este și el egal, trei la trei. În luna martie, echipa națională va mai juca încă două partide: pe 28 martie, cu Danemarca, în deplasare, de la ora 19.00 și pe 31 martie, acasă, contra echipei din Israel, de la ora 21.45.

 

Biroul pentru reintegrare dezaprobă extinderea perioadei de carantină în stînga Nistrului

Biroul Politici de Reintegrare își reiterează poziția sa, prin care dezaprobă și exprimă nedumerire în raport cu noua „decizie” a exponenților de la Tiraspol de a extinde pînă la 15 mai 2021 perioada regimului de carantină, cu menținerea acelorași restricții în calea liberei circulații a mai multor categorii de cetățeni, care durează de mai bine de un an, comunică Biroul pentru reintegrare. În această perioadă Biroul declară solidaritate cu numărul masiv de cetățeni de pe ambele maluri ale Nistrului care se află în imposibilitatea de a avea acces la servicii vitale, locuri de muncă, localități de baștină/ domiciliere.

 

A fost lansată o nouă campanie de promovare a R. Moldova pe harta turistică globală

 „Moldova: A place to find yourself” este sloganul campaniei de promovare de țară, dedicată redefinirii poziționării țării noastre pe harta turistică globală, lansată de Agenția de Investiții a R. Moldova, împreună cu partenerii săi. Organizatorii şi-au propus să renască interesul internațional față de potențialul turistic al țării, printr-o nouă expresie conceptuală și stilistică. Cu această ocazie, zilele trecute a fost lansat un videoclip cu participarea artiștilor autohtoni. „Anul 2021 deja își conturează foarte clar strategia în domeniu, țările reintră în competiție pentru titlul de destinații turistice post-pandemice (urmărim clar exemplele Turciei, Egiptului, Ucrainei, Greciei) și dorim ca Moldova să țină pasul tendințelor globale”, a estimat Rodica Verbeniuc, directorul generală al Agenției de Investiții.

 

La Kyiv s-au desfășurat consultări politice interministeriale moldo-ucrainene

În capitala Ucrainei a avut loc runda ordinară de consultări politice interministeriale moldo-ucrainene, la nivel de secretar de stat / viceministru de externe. Delegația moldovenească a fost condusă de către secretarul de stat Dumitru Socolan, cea ucraineană – de către viceministrul afacerilor externe Vasyl Bodnar. Pe ordinea de zi a consultărilor au figurat subiectele de actualitate în relațiile moldo-ucrainene, precum și o serie de chestiuni de pe agenda regională și internațională. Oficialii au constatat dinamica pozitivă a dialogului bilateral, confirmînd disponibilitatea ambelor părți pentru valorificarea pe deplin a potențialului existent de colaborare.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2132 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 6704 teste, fiind confirmate 2132 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care patru de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 222 120 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 63 sînt lucrători medicali: 14-medici, 18-asistenți medicali, 31-personal auxiliar. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 4377 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 349 în stare extrem de gravă. În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 11 798 de persoane, iar 21 133 sînt sub supraveghere la domiciliu.

 

Primăria Chișinău a lansat licitațiile publice pentru amenajarea parcărilor în zona centrală a capitalei

Primăria municipiului Chișinău a lansat licitațiile publice pentru elaborarea studiului de oportunitate privind implementarea sistemului de management al parcărilor auto și elaborarea schemelor de organizare a circulației rutiere în zona centrală a capitalei. Licitația pentru elaborarea schemelor de organizare a circulației rutiere din zona centrală, în perimetrul străzilor Ismail – str. A. Mateevici – str. M. Viteazul – str. Albișoara, va cuprinde și proiectele de amenajare a parcărilor auto în zona centru din contul benzilor de circulație rutieră. Specialiștii urmează să definitiveze designul, precum și materiale (pavaj, asfalt sau pavaj ecologic) care vor fi utilizate în procesul de execuție a obiectivelor.

 

Biblioteca Națională a deschis o expoziție retro dedicată cărții poștale

O expoziție retro dedicată cărții poștale a fost deschisă la Biblioteca Națională. Evenimentul este organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Cărții Poștale. Directorul instituției, Elena Pintilei a menționat că, de fapt, cartea poștală reprezintă o parte din moștenirea culturală a unei țări. Numite și “vederi”, cărțile poștale ne impresionează din punct de vedere vizual și estetic. Felicitările gravate cu text deschis, la începuturi, era un mijloc de comunicare foarte popular: de sărbători, pentru corespondență, alcătuirea unui album etc.

 

Primăria municipiului Bălți a intrat în carantină

Din cauza numărului mare de infectări în rîndul angajaților, primăria municipiului Bălți a intrat în carantină, pînă la 5 aprilie, iar activitatea instituției a fost suspendată temporar. Potrivit responsabililor, mai mulți angajați sînt în stare gravă, avînd plămînii afectați în proporții de 50 la sută. La moment 13 pacienți sînt în spital, iar alți 13 așteaptă rezultatul testului, doar șefii de departamente, primarul și trei viceprimari sînt prezenți la locul de muncă. Acces în instituție au doar persoanele care nu au avut contact direct cu cei infectați, iar prezența lor fizică la locul de muncă este necesară. Toți ceilalți se află în autoizolare la domiciliu.

 

Transnistrenii încep de luni vaccinarea cu AstraZeneca

Deși recent liderul administrației de la Tiraspol a anunțat că autoritățile au suspendat deocamdată campania de vaccinare împotriva COVID, ieri, 25 martie, Vadim Krasnoselski susține că procesul de vaccinare ar putea fi reluat începînd cu data de 29 martie. „Medicul sanitar șef, referindu-se la opinia experților internaționali, consideră posibilă utilizarea AstraZeneca. Se știe că acest vaccin este deja disponibil. Se propune începerea vaccinării de luni. Vaccinul Pfizer urmează să sosească în scurt timp”, a declarat Krasnoselski.

 

Trei persoane din Basarabeasca s-au intoxicat cu monoxid de carbon

În noaptea de 25-26 martie trei persoane s-au intoxicat cu monoxid de carbon. Potrivit IGSU cazul s-a produs într-o casă de locuit în orașul Basarabeasca. La fața locului au intervenit angajații Secției situații excepționale Basarabeasca, care au stabilit că în casă se aflau trei persoane, o femeie în vîrstă de 57 de ani, un bărbat în vîrstă de 34 de ani și un minor de 14 ani. Potrivit stăpînilor, copilul s-a trezit din somn din cauza insuficienței de oxigen în locuință și a anunțat de urgență cei doi maturi. Cel mai probabil persoanele s-ar fi intoxicat cu monoxid de carbon emanat de la sobă. Aceștia au fost preluați la spitalul rational. Starea persoanelor este de gravitate medie stabilă. Conform IGSU de la începutul anului 2021, 45 persoane au primit intoxicații cu monoxid de carbon, dintre care 5 au decedat.

 

Fracțiunea PSRM și deputații ȘOR au anunțat că nu vor participa la consultările cu șeful statului

Fracțiunea PSRM și deputații din Partidul ȘOR și cei din „Pentru Moldova” au anunțat că nu vor merge astăzi la consultările inițiate de șeful statului, Maia Sandu, și au solicitat amînarea lor pentru o altă data. Liderul fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, a anunțat în debutul ședinței parlamentare că formațiunea din care face parte nu se va prezenta la consultările cu șeful statului pe motiv că agenda parlamentară planificată pentru ziua de astăzi este prea încărcată. El a solicitat amînarea consultărilor pentru o altă zi. Și deputatul Marina Tauber a precizat că deputații ȘOR și cei din „Pentru Moldova” nu vor reuși să ajungă la ora stabilită pentru consultări. Ea a reiterat susținerea pentru candidatul înaintat anterior la șefia Guvernului Vladimir Golovatiuc.

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
01.05.24 - 00:07
01.05.24 - 00:06
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:36
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:27
03.05.24 - 00:16