REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (26 iunie 2020)

Petrocub Hîncești s-a calificat, în premieră, în finala Cupei Moldovei Orange la fotbal

Echipa Petrocub Hîncești a promovat ieri seara, la Tiraspol, în premieră, în finala Cupei Moldovei Orange la fotbal. Ea s-a calificat în actul decisiv al competiției chiar dacă a suferit în meciul retur înfrîngere (1-2) în fața echipei Sheriff. Asta pentru că în tur a învins cu 1-0 și a marcat gol în partida din deplasare. Al doilea meci retur semifinal, Speranța Nisporeni – Sfîntul Gheorghe Suruceni s-a încheiat la egalitate (2-2). În tur a învins cu 5-2 Sfîntul Gheorghe.

 

Mai mulţi producători autohtoni au început certificarea GLOBALG.A.P. și GRASP

Douăzeci de producători agricoli din ţara noastră au început procesul din acest an de certificare GLOBALG.A.P. și GRASP. Cireșele sînt primele fructe care urmează să fie certificate, iar auditul respectării standardelor GLOBALG.A.P. este în derulare. Certificatele GLOBALG.A.P. și GRASP confirmă respectarea cerințelor de siguranță alimentară a produselor, precum și responsabilitatea socială a companiilor agricole. Totodată, aceste certificate constituie o cerință obligatorie pentru fermierii care vor să comercializeze produsele lor rețelelor din Uniunea Europeană și pe alte piețe internaționale.

 

Opt ofițeri SIS sînt infectați cu COVID-19

În cadrul Serviciului de Informații și Securitate se înregistrează în prezent opt cazuri active de infectare cu COVID-19 în formă uşoară, toate tratate la domiciliu. Potrivit Serviciului de presă al SIS, instituția activează în regim normal cu respectarea recomandărilor autorităţilor competente din domeniul sănătăţii publice. Conform sursei citate, 15 ofițeri infectați cu COVID-19 de la începutul pandemiei s-au recuperat pe deplin.

 

O expoziție de costume tradiționale este vernisată în Parlament

În ajunul Zilei Naționale a Portului Popular, Parlamentul a lansat o expoziție de costume tradiționale. Admiratorii pot urmări, în regim online, turul virtual al celor 16 costume populare, oferite de Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a Moldovei și vernisate în incinta instituției. Prezentă la ceremonia de inaugurare, președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a menționat că portul popular, alături de obiceiuri și tradiții, este parte a istoriei noastre naționale, precum și a fiecărei familii în parte.

 

Uniunea Europeană finanţează amenajarea unui parc cu panouri fotovoltaice în comuna Feşteliţa, raionul Ştefan Vodă

În comuna Feşteliţa, raionul Ştefan Vodă, urmează să fie amenajat un parc cu panouri fotovoltaice, cu o capacitate de 300 kilowaţi. Astfel, energia solară va fi transformată în energie electrică, iar din vînzarea acesteia bugetul local va obţine un venit suplimentar. Iniţiativa este finanţată de Uniunea Europeană prin programul Convenţia primarilor – Est, al cărei semnatară este localitatea.

 

Poșta Moldovei anunță redeschiderea traficului poștal internațional spre alte 4 țări

Poșta Moldovei anunță redeschiderea traficului poștal internațional spre alte 4 țări. Este vorba despre Armenia, Canada, Georgia și Uzbekistan, care se alătură celor 51 de destinații spre care puteți expedia trimiteri poștale. Trimiterile internaționale vor ajunge la destinație atît pe cale terestră cît și pe cale aeriană, conform orarului stabilit de către companiile cu care Î.S. ”Poșta Moldovei” deține contracte de colaborare.

 

Aleea Mircea cel Bătrîn din sectorul Ciocana va fi gata pînă la 13 august

Aleea Mircea cel Bătrîn din sectorul Ciocana al municipiului Chișinău va fi restaurată pînă la 13 august. Pretorul sectorului Ciocana, Sinilga Școlnic, a declarat vineri la ședința on-line a serviciilor municipalității că aleea Mircea cel Bătrîn va fi restaurată pînă la 13 august, cînd se vor împlini 35 de ani de la inaugurarea sectorului. Potrivit informației prezentate, aleea va include o pistă pentru cicliști, teren de fitness, teren de joacă pentru copii.

 

Salvatorii au construit diguri de protecție la Soroca și Vadul lui Vodă pentru a evita inundațiile

În ultimele 24 de ore, salvatorii au întreprins mai multe acțiuni pentru preîntîmpinarea inundațiilor. La Soroca ei au construit un dig de protecție în regiunea autogării, iar la Vadul lui Vodă au instalat un dig metalic cu înălțimea de 1 metru, pentru protejarea zonei de odihnă. Lucrările vor continua și pe parcursul zilei de 26 iunie, iar lungimea zidului va fi de 1000 de metri.

 

Primarul sectorului șase din București va veni la Chișinău

Primarul sectorului șase din București, Gabriel Mutu, va veni la începutul lunii iulie la Chișinău. Pretorul sectorului Buiucani al capitalei, Vadim Brînzaniuc, a anunțat la ședința on-line a serviciilor municipalității de astăzi, 26 iunie, că primarul Gabriel Mutu, va sosi la Chișinău cu ocazia lansării lucrărilor de renovare a parcului Alunelul din acest sector. Primăria sectorului șase din București a finanțat, cu 16,6 milioane de lei, lucrările de reconstrucție a parcului.

 

Aproape o treime din persoanele infectate cu COVID-19 sînt din Chișinău

În ţară sînt înregistrate în prezent 15 453 cazuri de infectare cu COVID-19, dintre care aproape o treime sînt din municipiul Chișinău. Anunțul a fost făcut vineri de conducerea Ministerului sănătății. În prezent, în stare gravă sînt 449 de pacienți, iar 510 persoane, printre care și 25 de lucrători medicali, au pierdut lupta cu virusul. Cel mai des suferă de COVID-19 femeile, iar cel mai afectat este mediul urban. Conform sursei citate, pînă la ziua de astăzi, 2348 de angajați din sistemul medical s-au infectat cu noul coronavirus. Din aceștia, peste 600 sînt medici, iar peste 1000 asistenți medicali.

 

China este printre principalii partenerii comerciali ai R. Moldova

Promovarea produselor moldovenești pe piața chineză depinde mult de contextul cultural, iar o vizibilitate mărită pe rețelele de socializare locale și poveștile de succes ale antreprenorilor moldoveni activi pe piața chineză contribuie la creșterea cererii și a consumului. Aceasta este concluzia celei de-a 7-a sesiuni, cu genericul „Busola spre Asia și Pacific”, desfășurată în cadrul programului „Export morning”, organizat de Agenția de Investiții.

 

Salvatorii și polițiștii de frontieră au găsit debarcaderul de 40 de tone, luat de apele Nistrului

În dimineața zilei de 26 iunie debarcaderul de 40 de tone a fost găsit de salvatori și polițiștii de frontieră pe rîul Nistru între satele Vasilcău-Vărăncău, raionul Soroca. Echipele de salvatori din cadrul Direcției Situații Excepționale Soroca, dar și Detașamentului Regional Căutare Salvare nr.2 urmează să efectueze lucrări de stabilizare a acestuia pentru a evita deteriorarea podurilor din localitățile Camenca și Rîbnița și altor prejudicii.

 

Primul laborator pentru însămînțarea artificială a reginelor de albine a fost deschis în raionul Cimişlia

Primul laborator pentru însămînțarea artificială a reginelor de albine și-a început activitatea în satul Sagaidacul Nou, raionul Cimișlia. Laboratorul a fost dotat cu suportul proiectului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM), care a oferit cele mai moderne echipamente ce permit dezvoltarea materialului genetic de calitate superioară, capabil să producă cantităţi importante de miere. Proiectul USAID/APM a investit circa 400 mii de lei în noul laborator.

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 00:29
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:22
03.05.24 - 12:37