REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (24 ianuarie 2020)

O manifestare dedicată Anului Nou Chinezesc a avut loc în capitală

Elevi de la trei licee din capitală și de la un liceu din Ștefan Vodă, care studiază limba chineză, s-au adunat joi, 23 ianuarie, la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” la o manifestare consacrată Anului Nou Chinezesc sau Sărbătorii Primăverii, organizată în parteneriat cu Ambasada Chinei la Chişinău. Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze la Chișinău, Zhang Yinghong, a menţionat că R. Moldova și China au o prietenie tradițională, iar schimburile culturale au fost întotdeauna centura de legătură dintre cele două popoare.

 

O femeie reținută, iar alta plasată în arest, la solicitarea procurorilor PCCOCS, pentru trafic de persoane și copii în Grecia

O femeie a fost reținută, vineri, 24 ianuarie, iar o altă femeie a fost plasată în arest, pentru trafic de persoane și trafic de copii, în scop de exploatare sexuală comercială, în Grecia. Ambele femei sînt cetățene ale R. Moldova și au fost membre ale unui grup criminal organizat, despre care PCCOCS a comunicat în octombrie 2019. Victimele erau racolate de pe teritoriul R. Moldova și ulterior transportate în orașul Atena, Grecia. Dacă le va fi dovedită vinovăția, persoana reținută și cea învinuită riscă o pedeapsă cu închisoare de la 15 la 20 de ani.

 

Ministerul de Externe a emis o alertă de călătorie în China

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene recomandă cetăţenilor R. Moldova evitarea temporară a deplasărilor în provincia Hubei, Republica Populară Chineză, urmare izbucnirii focarului de pneumonie virală (coronavirus). Ca măsură de precauție, autoritățile chineze au restricționat accesul în localitatea Wuhan, cea mai grav afectată de acest virus. Bilanțul victimelor a crescut la 17 persoane decedate, iar peste 570 de persoane au fost infectate, pericolul răspîndirii virusului fiind sporit.

 

Agenţii economici sînt obligaţi să prevină prăbuşirea arborilor de pe terenurile din gestiune

Primăria municipiului Chişinău a anunţat, că agenții economici sînt pasibili de sancțiuni pentru neintervenția la timp asupra arborilor avariați sau uscați de pe teritoriile aflate în gestiune. Avertismentul vine în contextul unui caz produs în capitală, cînd un bărbat a avut de suferit din cauza prăbuşirii unei ramuri de copac. “Accidentul s-a produs în curtea unei întreprinderi din sectorul Rîșcani, iar agentul economic care este proprietar va fi sancţionat”, indică surse de la primăria capitalei.

 

Autorităţile din R. Moldova au întreprins măsuri de supraveghere a răspîndirii coronavirusului din China

Situaţia în ceea ce ţine de coronavirusuri (CoV) este supravegheată de Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică, în comun cu Serviciul Vamal, Poliţia de Frontieră, pentru a preveni răspîndirea acestui virus pe teritoriul R. Moldova, or, în acest scop au fost deja întreprinse mai multe măsuri de rigoare, a declarat Viorica Dumbrăveanu, ministrul sănătăţii. Potrivit oficialului, în ţară a fost iniţiat un amplu program de prevenire a populaţiei.

 

Ajutorul financiar de 700 de lei va putea fi ridicat pînă la finele anului 2020

Beneficiarii de suportul financiar în valoare de 700 de lei, care nu au reuşit să ridice banii în perioada stabilită între 2-20 ianuarie, vor putea face acest lucru pînă la finele anului curent. Despre aceasta a anunţat Viorica Dumbrăveanu, ministrul sănătăţii. Potrivit ministrului, pînă în prezent, ajutorul financiar a fost ridicat de 525 mii de persoane, ceea ce constituie 90,5% din numărul total de beneficiari.

 

Zece obiective din patrimoniul cultural-istoric vor fi renovate cu sprijinul UE

Zece obiective de scară mică din patrimoniul cultural-istoric al R. Moldova vor fi renovate cu sprijinul Uniunii Europene. Vor fi selectate obiective de pe ambele maluri ale Nistrului, iar suma pentru fiecare ajunge la 40 de mii de euro, anunță PNUD, care va și r implementa proiectul. În cadrul proiectului vor fi renovate atît imobile, cum ar fi clădiri istorice, monumente, situri arheologice, obiective de mediu natural, cît și opere de artă, precum filme artistice sau documentare, fotografii, tablouri, cărți, colecții, etc.

 

Circulația pe rîul Nistru, prin postul vamal de tip debarcader ”Molovata” a fost restabilită

După o întrerupere de o zi, circulația pe rîul Nistru, prin postul vamal de tip debarcader ”Molovata”, a fost restabilită. Traficul prin acest post vamal intern a fost sistat ieri, 23 ianuarie a.c., din cauza valurilor puternice. Actualmente, toate posturile vamale activează în regim normal.

 

Delegația Parlamentului R. Moldova va participa la sesiunea APCE

Delegația Parlamentului R. Moldova va participa la sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care se va desfășura pe 27-31 ianuarie curent și în cadrul căreia urmează a fi ales un nou Președinte al APCE. Din delegația Legislativului Republicii Moldova fac parte vicepreședinții Parlamentului Vlad Batrîncea, președintele delegației, și Mihail Popșoi, membru al delegației, precum și Liviu Vovc – secretarul Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Gaik Vartanean - membrul Comisiei politică externă și integrare europeană, Andrian Candu - membrul Comisiei juridice, numiri și imunități. Președintele R. Moldova, Igor Dodon, va participa la lucrările sesiunii APCE și va ține un discurs de la tribuna forului european.

 

Prim-ministrul a convocat prima ședință a grupului pentru monitorizarea prețurilor

Prim-ministrul Ion Chicu a convocat vineri, 24 ianuarie, prima ședință a grupului de lucru pentru analiza și monitorizarea evoluției prețurilor. Premierul a informat că acest grup are misiunea de a urmări prețurile la cele mai importante produse și servicii, în special la cele cu însemnătate socială mare. Ședința a început cu discutarea creșterii prețurilor pentru o gamă largă de produse social importante în luna ianuarie, printre care prețurile la carburanți. Grupul de lucru va examina eficiența reglementărilor naționale aplicate de regulatori pentru a înțelege ce aspecte pot fi îmbunătățite, astfel încît să fie împiedicate înțelegerile de cartel și creșterea orchestrată a prețurilor.

 

Doi tineri au fost înjunghiați în capitală

Doi tineri de 18 și 19 ani au fost înjunghiați pe strada Independenței din sectorul Botanica al Capitalei. Ofițerul de presă al Poliției Capitalei, Natalia Stati, a comunicat că poliția a fost alertată aproape de ora 03:00 în această dimineață. Potrivit informațiilor, cei doi adolescenți, în stare de ebrietate, s-au apropiat de un trecător și i-au cerut o țigară. La un moment între tineri și bărbatul necunoscut s-a iscat o ceartă, iar cel din urmă ar fi scos un cuțit cu care i-a înjunghiat pe cei doi tineri în regiunea abdomenului. Ulterior, făptașul a fugit de la fața locului.

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:37
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 00:29
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:22
03.05.24 - 12:37