REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (20 aprilie)

O fermă model de producere a laptelui va fi creată la Anenii Noi

O fermă modernă de producere a laptelui va fi creată în satul Maximovca, raionul Anenii Noi. Complexul zootehnic va fi creat cu participarea partenerilor din Belarus și va prelua bunele practici implementate în această țară. Miza este de a crește și în țara noastră productivitatea de lapte pînă la un nivel similar cu cel obținut de fermierii belaruși, adică o medie anuală de aproape 7000 litri de lapte pentru o vacă, dublu față de cea înregistrată, în prezent, în R. Moldova. De asemenea, fermierii moldoveni vor avea posibilitatea să asimileze tehnologiile belaruse de întreținere a vacilor, de producere a furajelor, dar și a îngrășămintelor organice. Partea belarusă va pune la dispoziția agricultorilor moldoveni și tehnologiile de producere a materialului biologic de înaltă productivitate.

 

La Tiraspol a avut loc ședința grupurilor de lucru pentru dezvoltarea transportului

La sediul Misiunii OSCE în R. Moldova din Tiraspol a avut loc astăzi o nouă ședință a grupurilor de lucru pentru dezvoltarea transportului auto și infrastructurii drumurilor, cu participarea reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului și Tiraspolului, Cristina Lesnic și Vitalii Ignatiev, și a partenerilor internaționali din cadrul formatului de negocieri „5+2”. Părțile au continuat discuțiile asupra procedurii de admitere a mașinelor din regiunea transnistreană în cadrul traficului rutier internațional, urmînd să fie identificată o variantă de compromis și în măsură să reglementeze statutul acestor unități de transport, modul de luare în evidență, de documentare și alte aspecte de ordin tehnic.

 

Programările la examenul pentru obținerea permisului de conducere vor fi făcute online

Programările la urgență pentru proba teoretică și practică la examenul de obținere a permisului de conducere în cadrul Secției calificare a conducătorilor auto mun. Chișinău se fac, începînd de joi, 19 aprilie, exclusiv online. Decizia a fost aprobată printr-un ordin de către directorul Agenției Servicii Publice (ASP), Sergiu Railean. Candidații pot beneficia de Serviciul „Programarea urgentă la examenul de obţinere a permisului de conducere” accesînd pagina web www.programari.registru.md sau prin intermediul paginii oficiale a Agenției www.asp.gov.md. Perioada maximă de programare urgentă la examen în cadrul Secţiei calificare a conducătorilor auto Chişinău nu poate depăşi trei zile. Costul serviciului este de 300 de lei. La proba practică sînt admise doar persoanele care au susținut cu succes examenul teoretic.

 

Conducerea FC Dacia Chișinău riscă pînă la 6 ani de închisoare

Factorii de decizie ai clubului de fotbal FC Dacia Chișinău riscă pînă la șase ani de închisoare sau amendă de pînă la circa 270 mii de lei în dosarul de evaziune fiscală. Purtătorul de cuvînt al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, Anișoara Botez, a specificat că, pentru recuperarea prejudiciului de 10 mln de lei, va fi aplicat sechestru asupra unui teren de 7 ha, unde se află clădirile ce aparțin clubului de fotbal. Directorul clubului de fotbal nu se află pe teritoriul R. Moldova din septembrie 2017. Procurorii au descins joi, 19 aprilie, la factorii de decizie și angajații clubului de fotbal FC Dacia Chișinău. Potrivit organului de drept, în perioada ianuarie 2014 – februarie 2017, factorii de decizie ai clubului au inclus în documentele contabile, fiscale sau financiare date denaturate privind veniturile și cheltuielile reale și au efectuat achitări neoficiale către staff-ul tehnic și jucătorii clubului în sumă de circa ‎3 mln de euro.

 

Guvernul belarus și Moldova Agroindbank au încheiat un acord de cooperare

Clienţii băncii comerciale Moldova Agroindbank vor avea acces la resurse financiare în condiţii avantajoase graţie unui acord bilateral încheiat joi, 19 aprilie, între MAIB şi Guvernul Republicii Belarus. Potrivit acordului, persoanele rezidente ale R. Moldova vor putea beneficia de credite pe un termen de pînă la 5 ani pentru achiziţia utilajelor şi echipamentelor agricole şi industriale produse în Belarus. Pentru a impulsiona comerţul bilateral, Guvernul belarus va compensa dobînda achitată de beneficiari în mărimea ratei de bază stabilite de Banca Naţională a Moldovei, dar nu mai mult de 6 la sută anual. „Obiectivul de bază al acordului este de a impulsiona cooperarea economică între R. Moldova şi Belarus prin facilitarea achiziţiei de bunuri produse în această ţară,” a menţionat preşedintele băncii, Serghei Cebotari.

 

Procurorii solicită o pedeapsă mai aspră pentru consilierul local care a accidentat mortal un minor

Procurorii din Briceni au contestat, vineri 20 aprilie, la Curtea de Apel Bălţi sentinţa primei instanțe care l-a condamnat la trei ani și două luni de închisoare, cu suspendare, pe consilierul local din satul Corjeuți, acuzat de accidentarea mortală a unui minor. Potrivit datelor Procuraturii Generale, procurorii au considerat verdictul emis de Judecătoria Edineţ, cu sediul la Briceni, ca fiind prea blînd și au cerut ca alesul local să fie condamnat la închisoare cu executare. Conform sursei citate, la 25 februarie 2018, pe strada centrală din satul Corjeuţi, raionul Briceni, deplasîndu-se în stare avansată de ebrietate la volanul propriului automobil, inculpatul a lovit copil de șapte ani, care mergea cu mama sa. Recent, Judecătoria Edineţ cu sediul Briceni l-a condamnat pe consilierul local din Corjeuți la trei ani și două luni închisoare, cu suspendare, fiind eliberat din arest preventiv chiar din sala de judecată.

 

Șapte candidați vor concura la conducerea capitalei

Șapte candidați au fost înregistrați în cursa electorală pentru conducerea capitalei, iar Consiliul electoral de circumscripție Chișinău urmează să decidă asupra înscrierii altor șase candidați. Persoanele înscrise sînt: Andrei Năstase (PPDA, PAS, PLDM), Alexandr Roșco (Partidul Casa Noastră-Moldova), Reghina Apostolova (Partidul Șor), Vasile Costiuc (Partidul Democrația Acasă), Valeriu Munteanu (PL), Ion Ceban (PSRM) și Victor Străilă (Partidul Verde Ecologist). Totodată, printre persoanele în privința cărora urmează să se expună Consiliul electoral de circumscripție Chișinău se numără: Silvia Radu (candidat independent) și Constantin Codreanu (PUN). Șeful Direcției comunicare din cadrul Comisiei Electorale Centrale, Corneliu Pasat, a menționat că ieri a fost ultima zi în care solicitanții au putut depune actele pentru înregistrarea în cursa electorală.