REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (2 iulie 2021)

Astăzi este comemorat Ștefan cel Mare și Sfînt

Astăzi de împlinesc 517 ani de la trecerea în eternitate a domnitorului Ștefan cel Mare și Sfînt. Cu această ocazie, în întreaga țară sînt organizate mai multe manifestări în memoria marelui voievod, care a domnit timp de 47 de ani, cea mai lungă domnie din epoca medievală. Ștefan al III-lea (n. 1438-1439, Borzești – d. 2 iulie 1504, Suceava), supranumit Ștefan cel Mare sau, după canonizarea sa de către Biserica Ortodoxă Română, Ștefan cel Mare și Sfînt, a fost domnul Moldovei între anii 1457 și 1504. Potrivit istoricilor, Ștefan cel Mare este considerat o personalitate marcantă a istoriei, înzestrată cu mari calități de om de stat, diplomat și conducător militar.

 

La Centrul ”C. Brâncuși” a fost vernisată o expoziție dedicată Chișinăului

O expoziție-concurs de artă plastică contemproană cu genericul ”Chișinău-585”, dedicată celor 595 de ani de la prima atestare documentară a urbei noastre, a fost vernisată la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” din capitală. Evenimentul a fost organizat de către Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova (UAP), în colaborare de Direcția Cultură a Consiliului Municipal Chișinău. Expoziția cuprinde 84 de lucrări ale elevilor școlilor de profil de artă și arte plastice din municipiul Chișinău, ale elevilor și studenților Liceului Academic de Arte Plastice ”Igor Vieru”, Colegiului de Arte Plastice ”Alexandru Plămădeală” ș.a.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 82 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 5.371 de teste, fiind confirmate 82 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care două de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 256.816 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri noi, două sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 174 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 44 în stare extrem de gravă. Alte 68 de persoane au fost vindecate. În total, 249.774 de persoane au fost tratate de COVID-19.

 

Moldovenii care lucrează în agricultură în Germania vor avea aceleași drepturi ca și lucrătorii locali

Ieri, 1 iulie, a fost semnat Memorandumul de cooperare între Ministerul sănătății și Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă a Germaniei, care are drept scop asigurarea drepturilor de muncă și sociale ale cetățenilor moldoveni care migrează în scop de muncă agricolă sezonieră în Germania. Acordul va stabili un mecanism clar de recrutare, bazat pe principiul recrutării etice și va asigura legalitatea procesului de migrație. Acesta prevede o serie de garanții pentru viitorii lucrători, printre care: încheierea contractului de muncă cu angajatorul direct, garantarea șederii legale, asigurarea condițiilor de muncă egale etc.

 

Peste 16 mii de șoferi s-au ales cu amenzi pentru depășirea limitei de viteză

Doar în luna iunie, inspectorii de patrulare au sancționat peste 16.400 de șoferi pentru că au depășit limita de viteză. Potrivit Inspectoratului de Securitate Publică, alți 80 vitezomani au provocat accidente rutiere soldate cu șapte persoane decedate și 98 traumatizate. În acest context, oamenii legii îndeamnă șoferii, inclusiv conducătorii de camioane de rută internațională, să înceteze să gonească pe șosele. Conform surse citate, polițiștii vor patrula în continuare pe drumuri, pentru a sancționa șoferii grăbiți.

 

Vladimir Cebotari a fost scos de sub urmărire penală

Deputatul Vladimir Cebotari a fost scos de sub urmărire penală în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), acțiunile de urmărire penală pe acest caz continuînd în privința altor cinci persoane fizice și una juridică. Potrivit Procuraturii Generale, urmărirea penală în privința lui Vladimir Cebotari a fost inițiată pe 19 septembrie 2019, după ce Parlamentul a încuviințat ridicarea imunității, deputatul fiind învinuit de abuz de serviciu la preluarea controlului asupra activelor AIC. Ulterior procurorii au ajuns la concluzia că Vladimir Cebotari a acționat în limitele atribuțiilor legal acordate.

 

Lucrările de reconstrucție a stației de epurare din Căușeni au fost finalizate

Lucrările de reconstrucție și modernizare a stației de epurare a apelor uzate din orașul Căușeni au fost finalizate. În prezent, stația se află în proces de testare şi urmează ca, în timpul apropiat, să fie dată în exploatare și pusă în funcțiune. Potrivit Olgăi Gorban, directorul ADR Sud, problematica protecției mediului și a gestionării resurselor de apă este stringentă și în atenția permanentă a ministerului de resort și ADR Sud. „Sîntem preocupați să implementăm cît mai multe proiecte de felul celui de la Căușeni și în celelalte raioane din regiune, pentru a preveni astfel degradarea mediului înconjurător și calității resurselor de apă", a spus Olga Gorban.

 

Cei mai mulți candidați la funcția de deputat au vîrste între 36 și 50 de ani

La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie participă 717 candidați la funcția de deputat care au vîrste cuprinse între 36 și 50 de ani. Pentru acest scrutin, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 23 de concurenți electorali: 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. Din totalul de 1 791 de candidați la funcția de deputat, 959 (53,5%) sînt bărbați și 832 (43,5%) femei. Profilul de vîrstă al candidaților este următorul: candidați cu vîrsta între 18-35 ani - 589 de persoane (32,89%); între 36-50 ani - 717 (40,03%); între 51-70 ani - 456 (25,46%); peste 71 de ani - 29 de candidați (1,62%).

 

R. Moldova va avea un consulat onorific în Ungaria

R. Moldova va avea un consulat onorific la Nyírbátor, Ungaria. La ceremonia de inaugurare a edificiului au luat parte membri ai guvernelor ambelor state, reprezentanți ai administrației publice locale și regionale, reprezentanți ai corpului diplomatic și consular, membri ai diasporei, precum și exponenți ai mediului de afaceri și cultural din regiune.

 

Leul s-a mai depreciat față de dolar

Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a mai cedat dolarului american circa 3 bani, dar a cîștigat de la moneda unică europeană 0,81 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 2 iulie un curs oficial de schimb valutar egal cu 18,0102 lei pentru un dolar (+2,8 bani) și 21,3700 lei pentru un euro (-0,81 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,9822 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,3781 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 2 iulie, constituie: 0,6575 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3370 lei pentru 1 leu românesc și 0,2470 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Agenția Servicii Publice a anunțat despre posibila suspendare a eliberării pașapoartelor

În stocurile Agenției Servicii Publice au rămas foarte puține formulare pentru perfectarea pașapoartelor, licitația pentru achiziționarea acestora nu a mai avut loc din cauza pandemiei. Vladislav Zara, directorul ASP, a anunțat într-o conferință de presă că stocul de formulare al instituției este mic și s-ar putea epuiza în curînd, ceea ce va face imposibilă eliberarea pașapoartelor. „Peste 300 de mii de pașapoarte vor expira în 2021. În luna iunie, numărul documentelor de identitate solicitate de populație a crescut, au fost eliberate 63.000 de pașapoarte. În cazul în care formularele se vor epuiza, ASP ar putea să-și suspende activitatea în septembrie, așteptînd finalizarea licitației respective", a spus Zara.

 

20 de ofițeri SPPS vor fi instruiți de experți din Italia și Slovenia

Un număr de 20 de ofițeri ai Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS) sînt instruiți de experți italieni și sloveni în cadrul unui atelier de lucru cu tematica „Cele mai noi metode de comunicare și negociere în situații de criză”. Instruirile au loc două zile (1-2 iunie) și se desfășoară sub egida instrumentului TAIEX al Comisiei Europene. Agenda de lucru cuprinde subiecte ce țin de managementul situațiilor critice în procesul de negociere, filozofia negocierii, managementul stresului etc.

 

Ucraina a introdus înregistrarea obligatorie a transportatorilor nerezidenţi de mărfuri

Agenţia Naţională Transport Auto (ANTA) a anunţat că operatorii care efectuează transport rutier internațional de mărfuri pe teritoriul Ucrainei, începînd cu 1 iulie curent, sînt obligaţi să se conformeze prevederilor din Codul vamal ucrainean privind înregistrarea obligatorie a nerezidenților care transportă mărfuri sub control vamal pe teritoriul Ucrainei. Potrivit ANTA, pentru efectuarea înregistrării, operatorii de transport au posibilitatea să completeze cererea specială direct la punctul de control la intrarea sau ieșirea din Ucraina.

 

Iniţiativa Central Europeană a lansat un nou apel de proiecte pentru R. Moldova

Entitățile publice, private şi organizaţiile neguvernamentale din R. Moldova sînt invitate să participe la un apel de proiecte finanțate din Fondul de Cooperare al Inițiativei Central Europene (ICE). Proiectele finanțate de ICE presupun activități de consolidare a cooperării dintre țările participante, transferul și schimbul de bune practici, în special de la statele membre ale Uniunii Europene. Propunerile de proiecte pot include: conferințe, seminare de instruire, ateliere de lucru și activități de formare, precum și asistență pentru elaborarea studiilor și sondajelor.