REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (9 noiembrie 2020)

Noii miniștri au depus jurămîntul

La doar 4 ore de la anunțul prim-ministrului Ion Chicu cu privire la revocarea din funcție a celor 4 miniștri ai Partidului Democrat din Moldova (PDM), noii miniștri au depus jurămîntul. Aceștie sînt Olga Cebotari, Viceprim-ministru pentru Reintegrare, Anatol Usatîi, Ministrul Economiei și Infrastructurii, Aurel Ciocoi, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Victor Gaiciuc, Ministrul Apărării, Lilia Pogolşa, Ministrul Educației, Culturii și Cercetării. Șeful statului Igor Dodon spune că astăzi au fost făcute schimbări care „oricum urmau a fi făcute imediat după alegeri”.

 

Toate paturile de la terapie intensivă din spitalele capitalei sînt ocupate

Șeful adjunct al Direcției asistență socială și sănătate a Primăriei municipiului Chișinău, Boris Gîlcă, a declarat astăzi, în cadrul ședinței on-line a serviciilor municipalității, că sistemul municipal de sănătate se apropie de maximul capacității sale de locuri de tratament pentru COVID-19. Potrivit oficialului, incidența de îmbolnăviri în municipiul Chișinău este în creștere. ”Avem 942 de îmbolnăviri de coronavirus la 100 mii de locuitori”, a precizat oficialul. Gîlcă a declarat că în instituțiile municipale de sănătate se află internați 864 de pacienți bolnavi de coronavirus, dintre care 46 de persoane se află în stare foarte gravă.

 

Miniștrii delegați de PDM în Guvern au fost revocați

Miniștrii delegați de Partidul Democrat în Guvern au fost revocați. Anunțul a fost făcut astăzi de către premierul Ion Chicu. În cadrul unui briefing, șeful Executivului a menționat că decizia a fost luată după ce la finele săptămînii trecute, conducerea PDM a anunțat că se va retrage de la guvernare după alegerea unui nou președinte. Și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, care a fost desemnat recent ambasador în Ungaria ar urma să fie înlocuit.

 

Alegătorii vor fi asigurați cu măști de protecție și în turul doi al alegerilor prezidențiale

Comisia Electorală Centrală /CEC/ va asigura alegătorii cu măști de protecție și în turul doi al alegerilor prezidențiale. Potrivit CEC, pe 15 noiembrie, toți alegătorii vor fi asigurați gratuit cu cîte o mască de protecție la intrarea în incinta secției de votare, astfel încît dreptul la vot să fie exercitat în condiții de maximă siguranță. De asemenea, administrația electorală centrală anunță că a decis să suplinească cantitatea măștilor de protecție, integral, pînă la 100%, conform ratei de participare pe fiecare circumscripție electorală de nivelul doi la primul tur de scrutin.

 

Mai mulți angajați la stat vor primi la finele anului prime

Angajații din domeniul învățămîntului, culturii și o parte din angajați ai sistemului medical vor primi la finele anului curent prime. Anunțul a fost făcut astăzi de către premierul Ion Chicu, la finele ședinței cu conducerea de vîrf a țării. Potrivit sursei citate, circa 180 mii de angajați vor beneficia de prime în valoare de cel mult 50% din salariu. Regulamentul ce vizează acest subiect urmează să fie aprobat în ședința Guvernului de miercuri. Ion Chicu a specificat că pentru prime au fost deja prevăzuți circa 52 mln de lei.

 

Blocul avariat de la Otaci a fost demolat

Clădirea avariată din orașul Otaci a fost demolată în totalitate. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență /IGSU/, lucrările de demolare au fost finalizate ieri. La fața locului a fost creat Statul Major al IGSU, care a gestionat acțiunile și lucrările de demolare. Totodată, Postul de salvatori și pompieri de la Otaci a asigurat pulverizarea apei, care a protejat locuințele din preajmă de praful propagat în urma lucrărilor.

 

5170 locuințe au fost cumpărate prin intermediul programului „Prima Casă"

Prin intermediul Programului guvernamental „Prima Casă" au fost procurate pînă în prezent 5170 de locuințe. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2,60 miliarde de lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,30 miliarde de lei. Potrivit Ministerului Finanțelor, din numărul total de beneficiari 3559 sînt familii, iar 1611 sînt tineri necăsătoriți. Vîrsta medie a solicitanților este de 31 ani. De asemenea, 795 de persoane beneficiază de compensații din bugetul de stat în cadrul programului Prima Casă 2, 2007 – în cadrul programului Prima Casă 3, 557 – în cadrul programului Prima Casă 4, iar 6 – în cadrul programului Prima Casă 5.

 

Toți consumatorii din capitală vor fi conectați la încălzire, indiferent dacă au sau nu datorii

Termoelectrica va conecta la încălzire toți consumatorii, indiferent dacă fondul locativ are sau nu datorii. Precizarea a fost făcută astăzi de către directorul general al Termoelectrica, Veaceslav Eni. Pînă în prezent, Termoelectrica a conectat la încălzire circa 3900 de obiecte din cele 4400 racordate la sistemul centralizat de termoficare. Printre acestea se află: 2829 de blocuri locative, 143 grădinițe, 160 școli, 60 instituții medicale, 63 instituții superioare de învățămînt, 205 case particulare și 426 de agenți economici.

 

Femeile din Moldova vor fi susținute în programe de abilitare economică

Peste trei sute de femei din R. Moldova vor beneficia de programe de abilitare economică, implementate de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii înființată de către Ministerul Economiei și Infrastructurii (ODIMM) și finanțate de Japonia. De asemenea, va fi creată o rețea durabilă cu pînă la 100 de membre antreprenoare în vederea susținerii reciproce și apărării propriilor nevoi socio-economice în fața autorităților, au explicat surse de la UN Women.

 

În ţară sînt 227 de elevi infectați cu COVID-19, iar 4386 sînt plasați în autoizolare

Șase instituții de învățămînt din țară, precum şi 153 de clase, activează la distanță din cauza carantinei. Numărul elevilor testați pozitiv cu COVID-19 este de 227, iar 4386 au fost plasați în regim de autoizolare. Potrivit ministerului, trei sute de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus și 234 se află în izolare. Din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate cu noul virus 73 de persoane, iar alte 89 se află în autoizolare.

 

Dezbaterile electorale pentru turul II al alegerilor prezidențiale nu vor avea loc

Dezbaterile electorale planificate pentru turul II al alegerilor prezidențiale nu vor avea loc, după ce unul din candidații înscriși în cursă a refuzat să participle. Astăzi, candidatul PAS, Maia Sandu, a anunțat că nu va participa la dezbateri electorale cu contracandidatul său, Igor Dodon. Anterior, membrii staff-ului candidatului independent, Igor Dodon, propuseseră două dezbateri pe teritoriu neutru, pentru ca toată mass-media, dar și populația să aibă acces la ele, una la Moldova 1 și alta la ASEM.