REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (9 martie 2020)

Premierul ungar vine la Chișinău

Premierul Ungariei, Viktor Orban, va veni într-o vizită oficială la Chișinău, pe 12 martie. Oficialul va fi însoțit de un grup de oameni de afaceri, care au intenția să investească în R. Moldova. De asemenea, în cadrul vizitei la Chișinău a premierului ungar, va fi semnată o Declarație privind parteneriatul strategic dintre cele două țări. „Pentru suportul deschiderii noilor companii în R. Moldova, Ungaria vine cu un credit de 100 de milioane de euro pentru agentii economici care vor să dezvolte aici afaceri”, a anunțat șeful statului, Igor Dodon.

 

Trei persoane suspecte că ar fi infectate cu COVID-19 sînt examinate de medici

Doi adulți și un copil, întorși recent din Italia, sînt suspectați că ar fi infectați cu COVID-19. Medicii de la Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică le-au preluat probe. Anunțul a fost făcut astăzi de către ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, după ședința Punctului Focal. Oficialul a prezentat detalii și despre starea pacientei infectată cu Coronavirus de tip nou. Potrivit sursei citate, starea pacientei cu COVID-19 se îmbunătățește, iar prognozele sînt destul de optimiste.

 

Cetățenii care nu respectă recomandările autorităților cu privire la COVID-19 ar putea fi sancționați

Cetățenii suspecți de Coronavirus și care nu respectă condițiile impuse de autorități ar putea fi sancționați. Anunțul a fost făcut luni, 9 martie, de către șeful statului Igor Dodon, care a spus că va solicita Executivului să vină cu modificări ale legislației în acest sens. Potrivit lui Dodon, cetățenii care vin din zonele afectate și nu spun sau nu completează corect fișele și nu răspund la solicitările autoritățile, trebuie să fie amendați sau chiar trași la răspundere penală. ”Situația extraordinară necesită măsuri extraordinare. Toate persoanele care prin comportamentul lor iresponsabil pun în pericol sănătatea cetățenilor vor răspunde”, a anunțat Dodon.

 

Procurorii au cerut o pedeapsă mai aspră pentru un bărbat din Glodeni suspectat de trafic de copii

Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale /PCCOCS/ au atacat la Curtea de Apel Bălți sentința Judecătoriei Drochia, sediul Glodeni, care a respins solicitarea procurorilor pentru aplicarea pedepsei cu închisoarea față de un inculpat din raionul Glodeni, învinuit de trafic de copii, în scop sexual. Potrivit datelor PCCOCS, procurorii consideră că instanța de judecată nu a examinat suficient probele și nu a acordat un termen rezonabil pentru prezentarea în fața judecătorilor a martorului cheie pe acest dosar. Conform sursei citate, infracțiunea a avut loc în perioada iulie-august 2017.

 

În timpul săptămînii trecute au avut loc peste 70 de mii de traversări a frontierei

Pe parcursul săptămînii trecute, au fost constatate 108 de încălcări ale legislației vamale, dintre care 49 se referă la depășirea termenului de aflare pe teritoriul R. Moldova a autoturismelor cu numere de înmatriculare străine. Tot în perioada vizată, au fost întocmite 27 de procese-verbale cu privire la contravenție și aplicate amenzi în sumă de peste 88 mii lei. În perioada de referință, fluxul mijloacelor de transport a constituit 70 480 de traversări. Cele mai mari valori de trafic au fost semnalate la frontiera moldo-română, iar cele mai tranzitate posturi vamale rămîn a fi Leușeni și Sculeni, cu 14 379 și, respectiv, 11 776 de traversări.

 

Un locuitor al capitalei a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru omorul iubitei sale

Un locuitor al capitalei a fost condamnat la 12 ani închisoare pentru omorul intenționat al iubitei sale, după ce mai mult timp, cazul fusese cercetat sub aspectul determinării victimei la suicid. Tragedia s-a produs în seara zilei de 26 noiembrie 2018, într-un apartament din sectorul Ciocana al capitalei, unde inculpatul, împreună cu iubita sa, au venit în ospeție la niște prieteni. După ce au consumat alcool, cuplul s-a luat la ceartă, iar bărbatul a înjunghiat-o cu un cuțit de bucătărie. Ulterior, bărbatul a declarat că tînăra s-ar fi sinucis. Urmare unui complex de acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigații, adevărul a ieșit la iveală.

 

„Drumul Vinului Moldovei” a fost inclus în Rutele Culturale ale Consiliul Europei

Ruta oenoturistică „Drumul Vinului Moldovei” a devenit primul itinerar turistic al R. Moldova înregistrat în „ITER VITIS-Les chemins de la vigne”, rută culturală certificată de Consiliul Europei. Rutele Culturale ale Consiliului Europei cuprind peste 30 de itinerare certificate sub auspiciile forului internațional și au scopul de a promova călătoriile de descoperire a patrimoniului divers din Europa și consacrarea valorilor globale, precum drepturile omului, diversitatea interculturală, dialogul intercultural transfrontalier și dezvoltarea durabilă a turismului.

 

Astăzi este ultima zi cînd pot fi publicate rezultatele sondajelor de opinie cu tematică electorală pentru CEU nr. 38, municipiul Hîncești

Comisia Electorală Centrală atenționează că luni, 9 martie curent, este ultima zi cînd pot fi publicate rezultatele sondajelor de opinie cu tematică electorală, pentru alegerile parlamentare noi, din circumscripția electoral uninominală nr.38, municipiul Hîncești, care vor avea loc în această duminică. Potrivit legislației electorale, rezultatele acestor sondaje pot fi date publicității cel tîrziu cu 5 zile înainte de ziua alegerilor. În perioada electorală, orice sondaje de opinie privind preferinţele politice ale alegătorilor pot fi efectuate numai cu condiţia înştiinţării prealabile a Comisiei Electorale Centrale.

 

Prim-ministrul a examinat programul de repartizare a mijloacelor fondului rutier

Premierul Ion Chicu a convocat o ședință pentru a examina programul de repartizare a resurselor fondului rutier pentru drumurile publice naționale pentru 2020. Directorul general interimar al Administrației de Stat a Drumurilor a prezentat programul de investiții a fondului rutier și a oferit detalii tehnice și argumente. Cheltuielile totale programate ale fondului rutier sînt de 1.718, 8 milioane lei. 390,72 milioane lei vor fi direcționate pentru lucrări la obiectele de tranziție, printre care construcția a 19 km din drumul Chișinău – Orhei – Bălți și un segment din drumul R34 Hîncești – Leova – Cahul – Giurgiulești. Programul de repartizare a mijloacelor va fi prezentat pentru aprobare la ședința de guvern.

 

CEC a anunțat rezultatele preliminare ale alegerilor locale din localitatea Călinești

Comisia Electorală Centrală din R. Moldova a anunțat luni, 9 martie, rezultatele preliminare ale alegerilor repetate pentru turul doi de scrutin la funcția de primar în satul Călinești, raionul Fălești. Conform numărului de voturi acumulate, în satul Călinești a fost ales primar candidatul Partidului Democrat, Svetlana Pădure. Totodată, CEC a anunțat că astăzi, 9 martie, este ultima zi cînd mai pot fi publicate rezultatele sondajelor de opinie cu tematică electorală pentru alegerile parlamentare noi, din circumscripția electoral uninominală nr.38, municipiul Hîncești, care vor avea loc în această duminică, 15 martie.

 

38 de șoferi, prinși beți la volan pe parcursul weekend-ului trecut

38 de conducători auto au fost depistați beți la volan pe parcursul weekend-ului trecut, informează Inspectoratul Național de Patrulare. Ofițerii Inspectoratului Național de Patrulare pe parcursul weekend-ului trecut au înregistrat 495 de şoferi care au depășit viteza de circulație, iar 99 nu au respectat indicatoarele rutiere. Totodată, alți 45 de șoferi au încălcat regulile de oprire şi neacordare de prioritate pietonilor şi altor participanți la trafic, iar 28 au condus vehiculul fară a avea la ei permisul de conducere.