REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (7 iunie 2021)

Pentru alegeri au fost create 2142 de secții de votare

Comisia Electorală Centrală informează că pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 au fost constituite, în total, 2142 de secții de votare. Dintre acestea, 139 de secții de votare au fost constituite pentru cetățenii R. Moldova aflați peste hotarele țării, iar 44 de secții pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stînga Nistrului, municipiul Bender şi unele localități ale raionului Căușeni. Cele mai multe secții de votare vor fi deschise în circumscripția electorală Chișinău nr.1, care cuprinde sectoarele și suburbiile capitalei, în număr total de 304 secții de votare.

 

40 de șoferi au fost depistați conducînd automobilul în stare de ebrietate

În zilele de odihnă, pe întreg teritoriul țării, ofițerii de patrulare au desfășurat acțiuni de depistare a conducătorilor auto care încalcă regulile de circulație. Peste 600 de șoferi au depășit limita de viteză, 40 de șoferi au fost depistați conducînd automobilul în stare de ebrietate, dintre care 4 au refuzat testarea alcoolscopică, 163 nu aveau trecută revizia tehnică a mașinii. Alții 186 au fost documentați pentru că nu au acordat prioritate pietonilor. Nerespectarea regulilor de circulație de către conducătorii auto au cauzat provocarea a 12 accidente rutiere grave, soldate cu o persoană decedată și 15 traumatizate.

 

Cîinele Serviciului Vamal a depistat peste 87 000 de țigarete

Angajații vamali de la Cahul, asistați de cîinele de serviciu au contracarat două tentative de scoatere ilegală din țară a peste 87 000 de țigarete nedeclarate, destinate comercializării ilicite în UE. Bunurile au fost depistate în două microbuze cu numere de înmatriculare moldovenești, ce se deplasau spre Franța. În ambele cazuri, produsele din tutun au fost descoperite după ce patrupedul Serviciului Vamal a semnalat, prin reacție, prezența acestora în regiunea tavanului.

 

Universitatea de Medicină va efectua rapelul pentru persoanele vaccinate

În perioada 12-13 iunie, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” va continua maratonul universitar de imunizare împotriva COVID-19 cu genericul „De la student la student”, pentru efectuarea rapelului cu vaccinurile Sinopharm și Pfizer. Potrivit Departamentului comunicare și relații publice al Universității de Medicină, la rapel urmează să se prezinte toate persoanele vaccinate cu Sinopharm și Pfizer în cadrul maratonului din 21-23 mai, începînd cu ziua de sîmbătă, de la ora 8:00 pînă la 21:00, și duminică, de la ora 8:00 pînă la 18:00, cu buletinul de identitate și certificatul de vaccinare primit la imunizare.

 

Grindina a făcut ravagii la nord

Grindina a făcut ravagii pe o plantaţie de 120 de hectare cu legume din satul Cunicea, raionul Florești. Astfel, ploaia puternică a distrus căpşunele şi legumele plantate. Precipitaţiile de scurtă durată au căzut în după-amiaza zilei de ieri, 6 iunie. În imaginile postate se vede că grindina a fost de mărimea unei cireşe. Ploaia a fost atît de puternică încît a distrus în totalmente legumele plantate de un producător din satul Cunicea, dar şi o parte din căpşunii care abia rodeau. Pe dealuri a fost surprins un covor alb de gheaţă care a distrus şi peliculele cu care erau acoperite plantele. Mai mult, grindina a afectat şi fructele de pe copaci, iar unii agricultori vor fi nevoiţi să planteze încă o dată legumele.

 

O trupă de dansatori a obținut zece medalii de aur

Dansatorii din trupa „Bravissimo” de la Academia de Arte din Chișinău au obținut 10 medalii de aur și 4 de argint la Festivalul – concurs „Stelele Aurii”, organizat la Constanța. Acesta a fost primul concurs în afara R. Moldova, la care au participat micuții artiști de la începutul pandemiei. La festivalul-concurs de la Constanța au evoluat peste două mii de copii din România și R. Moldova. La concurs au evoluat 12 copii de la ansamblul de dansuri „Bravissimo” de la Academia de Arte din Chişinău. Cea mai mică participantă avea doar 5 ani.

 

Ex-ministrul Sănătății a fost reținută de Procuratura Anticorupție

Procuratura Anticorupție efectuează urmărirea penală pe faptul abuzului de serviciu, comis de persoane publice din cadrul Centrului Republican de Transfuzie a Sîngelui (CRTS) și a factorilor de decizie ai Agenției Achiziții Publice, potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale. Acțiunile au loc în contextul unei bănuieli rezonabile cu privire la trucarea licitațiilor în domeniul efectuării transfuziei sîngelui. În cadrul acțiunilor de urmărire penală efectuate astăzi, procurorii au reținut trei persoane. Este vorba despre șefa CRTS, Svetlana Cebotari și juristul acesteia, precum și un vicedirector al Agenției Achiziții Publice.

 

Un bărbat a murit în spital, după ce a fost lovit de o mașină

Un bărbat a murit pe patul de spital, după ce a fost lovit de un automobil, în această dimineață, în jurul orei 09:40, la ieșirea din orașul Hîncești. Potrivit poliției, pietonul a fost lovit de un automobil de marca Dacia Sandero, iar după impact a fost transportat la spital cu diverse traumatisme. Medicii au încercat să-i salveze viața, însă din nefericire bărbatul a murit la spital. Oamenii legii au inițiat o anchetă în acest caz pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.

 

Au fost reluate activitățile de screening

Activitățile de screening prin radiografie pulmonară a persoanelor din localitățile rurale, care fac parte din grupele de risc sporit privind tuberculoza, precum și cu risc sporit de îmbolnăvire de cancer pulmonar, au fost reluate. De aceste servicii, vor beneficia atît persoanele asigurate, cît și cele neasigurate. Astfel, în perioada 1 iunie-16 iunie aceasta se va deplasa în localitățile din raionul Cahul. De la începutul demarării activităților de screening, au fost investigate 368 persoane din raionul Cahul. Următoarele două raioane în care se va deplasa instalația radiologică mobilă sînt raionul Criuleni și Soroca, iar pînă la finele anului 2021, urmează să fie supusă screening-ului pulmonar populația eligibilă din raioanele Rîșcani, Hîncești, Ialoveni, Ungheni, Sîngerei, Ștefan Vodă, Strășeni, Rezina, Briceni, Edineț, Dubăsari.