REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (6 octombrie 2020)

Ambasada SUA confirmă că Plahotniuc nu mai poate reveni în Statele Unite

Vladimir Plahotniuc nu se mai poate întoarce în Statele Unite. Informația a fost confirmată de către Ambasada SUA în Moldova. „Ambasada SUA în Moldova confirmă că Vladimir Plahotniuc a plecat voluntar din Statele Unite pe 28 august 2020. Din cauza denunțarii dlui Plahotniuc de către Secretarul de Stat în ianuarie 2020 în temeiul Secțiunii 7031(c) din Legea privind alocările bugetare referitoare la Departamentul de Stat, operațiunile externe și programe asociate, din cauza implicării sale în acte semnificative de corupție, dl Plahotniuc și în continuare nu este eligibil pentru intrare în Statele Unite”, se spune în răspunsul oferit de ambasadă.

 

Prețul miezului de nucă va fi mai ieftin în acest an

Potrivit primelor estimări, prețul miezului de nucă va fi în acest an mai ieftin cu 10-15%. Nucile în coajă se vor vinde la prețul anului trecut. Oleg Tîrsînă, președintele Asociației Nucicultorilor a menționat că scăderea prețului la miez este determinată, în mare parte, de puterea de cumpărare afectată de noul tip de coronavirus.

 

Zilele Filmului Românesc în R. Moldova a anunțat a șasea ediție

Unsprezece lungmetraje, printre care filme noi de succes, dar și clasice, vor putea fi vizionate în cadrul celei de-a șasea ediții a Zilelor Filmului Românesc (ZFR) din R. Moldova, care va avea loc online în perioada 22 - 25 octombrie curent. În acest an, proiecțiile, care aveau de obicei loc în sala de cinema, se mută online din cauza pandemiei de COVID-19. Organizatorii anunță că, timp de patru zile, cinefilii vor viziona filmele gratuit, pe noul site al evenimentului, zfrmd.ro, la orele indicate în program. Accesul la filme este limitat exclusiv la teritoriul R. Moldova.

 

Agricultorii și-au amînat protestele, dar nu renunță la revendicări

Situația culturilor agricole din grupa a doua, afectate de secetă, este mult mai gravă decît în cazul cerealelor din grupa întîi. În aceste condiții, agricultorii, care au amînat acțiunea de protest planificată, cer ajutor de la stat să le fie acordate subvenții de cel puțin trei mii de lei pentru un hectar. Declarațiile în acest sens au fost făcute de către un grup de agricultori într-o conferință de presă. Ion Plămădeală, agricultor, a declarat că pe 5 octombrie era planificată reluarea protestelor agricultorilor. Însă, aceștia au decis să amîne protestul, întrucît a plouat și trebuie să facă lucrări în cîmp, atît timp cît pămîntul are umiditate.

 

Filarmonica va fi restabilită, afirmă ministrul culturii

Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” care a fost avariată grav în urma unui incendiu produs la data de 24 septembrie 2020, va fi reconstruită. Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a declarat că nu există dubii în privința reconstrucției clădirii în urma incendiului devastator. „Filarmonica va fi restabilită. Experții urmează să-și expună punctul de vedere asupra stadiului actual al Filarmonicii. Deja există o expertiză preventivă. Se lucrează asupra proiectului de demolare a părții care a fost avariată. Filarmonică va fi reconstruită. Sub ce formă? Aceasta este a doua parte a monedei”, a menționat Igor Șarov în cadrul unei emisiuni televizate.

 

Primarul capitalei este în vizită de lucru la Geneva

Primarul general, Ion Ceban, a avut o întrevedere cu Andrei Iatsenia, coordonator de proiect „Global Smart City Partnership Program Urban, Disaster Risk Management Resilience & Land”, al Băncii Mondiale și cu E.S. Ambasadorul R. Moldova în Elveția, Tatiana Molcean. Subiectul discuției dintre oficiali s-a axat pe enunțarea de soluții la demersul municipalității, adresat Oficiului Băncii Mondiale la Chișinău, în urma mai multor ședințe de lucru comune. Potrivit unui comunicat emis de Primărie, edilul capitalei a informat că în apelul către Oficiul Băncii Mondiale s-a solicitat asistență tehnică referitor la dezvoltarea serviciului municipal de transport public. Drept răspuns la demersul adresat și a informației transmise, consultanții BM au aplicat la Programul „Global Smart City Partnership”, iar pe 24 iulie, a.c., solicitarea fost acceptată.

 

Peste 27 000 de produse contrafăcute au fost ridicate de polițiști

Poliția în comun cu procuratura, au efectuat mai multe percheziții la magazinele și depozitele unui agent economic, amplasate în municipiul Chișinău și Bălți. În rezultat, au fost depistate și ridicate mărfuri de larg consum în asortiment, utilizînd mărci comerciale în lipsa permisiunii titularilor de drepturi, în cantitate de 27 734 unități. Marfa ridicată a fost evaluată la peste șase milioane de lei. Potrivit legii penale, persoana juridică vinovată în comiterea astfel de infracțiuni riscă amendă de pînă la 250 000 lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 1 la 5 ani.

 

25 de salvatori din R. Moldova vor prelua din experienţa poloneză

25 de salvatori din cadrul subdiviziunilor IGSU au început instruiri în domeniul lucrărilor de căutare şi salvare în mediul urban. Angajaţii Inspectoratului urmează să preia experienţa poloneză pentru intervenţii de deblocare şi salvare a sinistraţilor prinşi în dărîmăturile construcţiilor avariate în caz de prăbuşire a clădirilor în situaţii excepţionale. Cursul de instruire este organizat în cadrul Programului polonez de cooperare pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei - „Polish Aid” şi are drept scop pregătirea salvatorilor din R. Moldova în desfăşurarea operaţiunilor complexe de căutare salvare urbană, conform standardelor europene în cadrul proiectului.

 

ANRE și UTM au semnat un Acord de colaborare

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) au semnat astăzi un Acord de colaborare. Scopul Acordului constă în realizarea unei cooperări eficiente în vederea ajustării procesului de studii la necesitățile mediului economic și social din R. Moldova și pentru asigurarea nivelului de formare profesională a cadrelor, orientat la standardele Comunității Europene.

 

Centrul mobil pentru instruiri anticorupţie al CNA a organizat cursuri la Primăria Chişinău

Peste 150 de angajaţi ai Primăriei municipiului Chişinău vor fi audienţii ofiţerilor Centrului Naţional Anticorupţie în cadrul unor sesiuni de informare pe subiecte ce ţin de integritatea agentului public. Timp de trei zile, reprezentanţii tuturor subdiviziunilor Primăriei, vor fi instruiţi de CNA cum să aplice şi să promoveze politicile de integritate, cum să denunţe o faptă de corupţie sau o influenţă necorespunzătoare.