REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (6 noiembrie 2019)

Fostul șef al IGP bănuit de contrabandă cu arme de foc a fost reținut la aeroport

Fostul șef al Inspectoratului General de Poliție (IGP), Ion Bodrug, suspectat de contrabandă cu arme de foc, a fost reținut miercuri, 6 noiembrie, pe Aeroportul Chișinău. Informația a fost confirmată de serviciul de presă al Poliției de Frontieră. „Confirmăm că astăzi, la ora 8.55, în baza consemnului național, a fost reținut domnul Bodrug”, a comunicat Olesea Dunas, ofițer de presă în cadrul Poliției de Frontieră. Fostul șef al IGP este bănuit de contrabandă cu arme, după ce ar fi facilitat trecerea peste frontieră, în timp ce se afla în funcție, a mai multor arme din R. Moldova în Ucraina.

 

Un bărbat a fost condamnat la șapte ani pentru furtul a 21 de lănțișoare din aur

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță obținerea în instanță de judecată a condamnării la 7 ani de închisoare a unui cetățean, care a sustras dintr-un magazin de bijuterii 21 de lănțișoare din aur în valoare de peste 185.000 lei. Inculpatul cu vîrsta de 32 ani a acționat cu alți 2 membri ai grupului criminal organizat, care au fost condamnați pentru aceste fapte ceva mai devreme.

 

Socialistii au cerut demisia ministrului Justitiei, Olesea Stamate

Fractiunea PSRM cere demisia ministrului justiției, Olesei Stamate, dupa ce aceasta a anuntat anularea concursului pentru functia de procuror general. "PSRM a luat act de decizia Olesei Stamate de a anula concursul. Dupa mai multe momente confuze, avem parte de un final comico-tragic care aduce cu sine cel mai mare esec a actualei guvernari. Ministra isi anuleaza propriul concurs. Prin neprofesionalism, prin modul în care a afectat credibilitatea Guvernului, ministra trebuie sa demisioneze cu scuze publice”, a declarat vasile Bolea, deputat PSRM.

 

Adrian Talmaci va executa funcția de primar interimar de Chișinău

Andrei Năstase a semnat o dispoziție prin care interimatul funcției de primar interimar de Chișinău, pînă la validarea mandatului lui Ion Ceban, îl va exercita Adrian Talmaci. Andrei Năstase a semnat dispoziția în calitate de primar general, ales în 2018 și a cărui mandat a fost validat recent de Curtea de Apel. Năstase însă a anunțat că revine la funcția de ministru de Interne.

 

Un asasin din R. Moldova a fost arestat în Germania

Un cetățean al R.Moldova, în vîrstă de aproximativ 40 de ani, a fost reținut ieri de poliția din Germania. Acesta se presupune că ar fi Victor Apostoliuc, bărbatul care este suspectat că în luna iulie anul curent ar fi omorît o femeie în vîrstă de 32 de ani, iar trupul neînsuflețit al victimei l-a lăsat să zacă într-un microbuz pe o stradă din sectorul Botanica al Capitalei. Sursele din MAI au comunicat că Apostoliuc a fost reținut ieri de către poliția germană și că despre acest fapt au fost anunțate organele de drept din R.Moldova, iar în prezent s-ar pregăti toate actele necesare pentru extrădarea acestuia.

 

Ministrul Apărării s-a întîlnit cu Ambasadorul Turciei

Ministrul Apărării Pavel Voicu a avut o întrevedere cu ambasadorul Turciei la Chişinău, Gürol Sökmensüer. La discuţii a participat şi comandantul Armatei Naţionale, general de brigadă, Igor Gorgan. Principalele subiecte abordate de cei doi oficiali au vizat stadiul actual al cooperării bilaterale pe segmentul apărării şi perspectivele de consolidare a acesteia prin noi proiecte care să aibă ca finalitate dezvoltarea capabilităţilor Armatei Naţionale.

 

Rezultatele concursului pentru selectarea candidaţilor la funcţia de Procuror General vor fi anulate

Rezultatele concursului pentru selectarea candidaţilor la funcţia de Procuror General vor fi anulate. Anunţul a fost făcut miercuri, 6 noiembrie în cadrul unui briefing de către ministrul Justiției, Olesea Stamate. Şeful de la Justiţie a specificat că nu poate înainta lista celor patru candidaţi selectaţi de comisia specială către Consiliul Superior al Procurorilor și va emite un ordin privind anularea rezultatelor acestui concurs.

 

Președinții de Parlamente din Statele Nordice și Baltice vor întreprinde o vizită la Chișinău

Reforma justiției este una foarte importantă și o vom susține cu respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, a declarat Președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, la întrevederea de miercuri, 6 noiembrie cu membrii Grupului pentru relații interparlamentare cu R. Moldova din cadrul Parlamentului (Seimas-ului) Republicii Lituania. Potrivit speakerului, este necesar de a respecta recomandările experților internaționali pentru a nu admite trecerea sistemului sub influența unor forțe politice. La iniţiativa Lituaniei, în perioada 2-4 decembrie curent, la Chișinău va fi organizată vizita oficială comună a Președinților de Parlamente din Statele Nordice și Baltice (NB8).

 

Premierul vrea să se implice în desemnarea Procurorului General

Premierul va selecta doi candidați pentru funcția de procurorul general, pe care îi va propune Consiliului Superior al Procurorilor. Guvernul și-a asumat astăzi răspunderea în fața Parlamentului pentru un proiect de lege privind modificarea legii cu privire la Procuratura Generală. Proiectul a fost inclus pe agenda de astăzi a Guvernului, la propunerea premierului Maia Sandu.

 

Șeful statului a avut o întrevedere cu Guvernatorul Autonomiei Găgăuze

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere de lucru cu Irina Vlah, Guvernatorul Autonomiei Găgăuze. Oficialii au discutat agenda social-economică actuală din regiune. Igor Dodon și Irina Vlah au examinat perspectivele adoptării de către Parlamentul R. Moldova a pachetului de proiecte de legi care vizează armonizarea actelor juridice ale Autonomiei cu legislația națională. Totodată, interlocutorii au discutat programul manifestărilor prilejuite de aniversarea a 25-a a adoptării Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz Yeri). Evenimentul este preconizat pentru 23 decembrie și se va desfășura sub patronajul șefului statului.