REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (6 mai 2020)

Premierul a inspectat implementarea proiectului de aprovizionare cu apă din lunca Prutului

Prim-ministrul Ion Chicu a inspectat astăzi mersul lucrărilor de construcție a complexului de asigurare cu apă potabilă a satelor din lunca Prutului. La această etapă, proiectul are obiectivul de a aproviziona cu apă potabilă 11 localități. Capacitatea de pompare a apei a complexului poate satisface necesitățile a cca 50 mii de oameni, transmite Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

 

Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a ajuns la 4 363

Pînă astăzi, în R. Moldova au fost confirmate 4 363 de cazuri de infecție COVID-19, dintre care 541 în regiunea transnistreană. Doar în ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 au fost internați 60 de pacienți. Potrivit datelor Ministerului sănătății, 227 de pacienți sînt în stare gravă, 26 aflîndu-se la respirație asistată, și 439 au stare de gravitate medie. Din numărul total de persoane infectate, 1074 sînt angajaţi din sistemului de sănătate, printre care: medici - 260, asistenţi medicali - 390, felceri - 61, paramedici - 1, farmacişti - 17, personal auxiliar - 345 de persoane.

 

În capitală, prețul călătoriilor cu microbuzul nu va crește

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a infirmat miercuri, 6 mai, zvonurile referitoare la creșterea prețului unei călătorii cu microbuzul în capitală. Într-un apel video on-line, edilul capitalei a declarat că prețul unei călătorii cu microbuzul nu va crește. “Proprietarii de microbuze nu au făcut nici o îmbunătățire a transportului de călători, ei doar șantajează municipalitatea”, a declarat Ceban.

 

Cinci locuitori din Hîncești au fost reținuți pentru cultivarea cînepei

Cinci locuitori ai orașului Hîncești au fost reținuți de procurorii PCCOCS pentru cultivarea cînepei în condiții de seră. Cei cinci au vîrste cuprinse între 23 și 43 de ani și fac parte dintr-un grup criminal. Aceștia au fost monitorizați timp de două luni – din momentul în care au făcut rost de echipamentul necesar pentru creșterea plantelor de cînepă. Ei au fost reținuți pentru 72 de ore, iar dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă închisoare pe un termen de la 7 la 15 ani.

 

Peste 100 de veterani au solicitat ajutor la linia fierbinte

Ministerul Apărării a primit deja peste 100 de solicitări la linia telefonică „Veteran”, menită să ajute participanții la conflicte armate și familiile acestora. Într-o postare publicată pe 6 mai pe pagina sa de Facebook, ministrul Apărării, Alexandru Pînzari, a anunțat că au fost soluționate 90% dintre solicitări.

 

Primăria Chișinău a desfășurat prima rundă de discuții publice referitoare la comerțul ambulant

Primăria municipiului Chișinău a organizat discuții publice, în regim online, asupra proiectului Conceptului de desfășurare a comerțului stradal pe teritoriul municipiului Chișinău. La eveniment au participat reprezentanții municipalității, agenți economici de profil, reprezentanții ai presei și ai societății civile. Primarul Ion Ceban a precizat că aceasta este o primă discuție publică referitor la viziunea administrației locale asupra comerțului ambulant stradal.

 

Germania a oferit un lot de ajutor umanitar pentru lupta cu COVID-19

Germania a oferit miercuri, 6 mai, un lot de ajutor umanitar în valoare de 50 mii de euro pentru medicii din R. Moldova. Lotul conține costume de protecție care au fost produse de agenţi economici autohtoni. La evenimentul de predare a echipamentului au fost prezenţi ministrul sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu şi ambasadorul Germaniei în Chişinău, Angela Ganniger. Diplomatul german a specificat că echipamentul este confecţionat în R. Moldova, astfel s-a încercat şi sprijinirea agenţilor economici din industria uşoară autohtonă.

 

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc pe Sfîntul Gheorghe

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc pe 6 mai pe Sfîntul Gheorghe, martir din secolul al IV-lea pomenit de toate bisericile tradiţionale, considerat patron spiritual al forţelor armate, al unor ţări, regiuni şi oraşe. Potrivit mai multor surse, Marele Mucenic Gheorghe a fost general în armata romană pe vremea domniei împăratului Diocletian. A urcat în ierarhia militară datorită priceperii sale în arta războiului. Generalul Gheorghe a căzut şi el victimă persecuţiei, a fost închis şi torturat pentru a renunţa la creştinism, dar nu a cedat şi a fost executat prin tăierea capului.

 

Mitropolia Moldovei a recomandat respectarea condiţiilor de sănătate publică în biserici

Sfintele slujbe se vor desfăşura în aer liber, cu respectarea mai multor condiţii ce ţin de sănătate publică, conform recomandărilor Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove, făcute publice miercuri, 6 mai. „Începînd cu data de 10 mai şi pînă la luarea următoarelor decizii, slujbele ciclului liturgic (Vecernia, Utrenia şi Sfînta Liturghie) vor fi săvîrşite în aer liber, cu participarea credincioşilor şi respectarea obligatorie a distanţei sociale de minim doi metri. Lăcaşurile de cult vor fi deschise zilnic credincioşilor pe întreaga perioadă a săptămînii”, indică Secretariatul mitropolitan.

 

Locuitorii din UTA Gagauz-Yeri sărbătoresc „Hederlez”

Locuitorii din UTA Gagauz-Yeri sărbătoresc astăzi "Hederlez", marcat în fiecare an în ziua cînd creştinii ortodocşi de rit vechi prăznuiesc Sfîntul Gheorghe. Tradiţional, cu acest prilej, în autonomie se organizează mai multe activităţi culturale şi sportive, anulate în acest an din cauza stării de urgenţă dictată de pandemia coronaviruslui COVID-19. „În ultimii ani, „Hederlez” a devenit o carte de vizită a Găgăuziei. Mii de oaspeţi din toată ţara şi de peste hotare au avut ocazia să aprecieze ospitalitatea, cultura şi obiceiurile găgăuzilor, a menţionat guvernatorul UTA Gagauz-Yeri, Irina Vlah, într-un mesaj de felicitare pentru locuitorii regiunii.

 

Serviciul Fiscal a început procesul de subvenţionare a întreprinderilor necomerciale

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) informează că a fost aprobat Regulamentul privind subvenționarea întreprinderilor și organizațiilor necomerciale, rezidente ale R. Moldova, care au instituit șomaj tehnic și/sau staționare, ca urmare a situației epidemiologice, cauzată de COVID-19. „Dreptul de subvenționare a impozitului pe venit și plăților obligatorii aferente indemnizației /plăților salariale achitate angajaților îl dețin întreprinderile şi organizaţiile necomerciale, rezidenţi ai R. Moldova, care au instituit şomaj tehnic şi/sau staţionare, conform unor prevederi din Codul muncii”, indică surse de la SFS.

 

Liceul „Meșterul Manole” din satul Sălcuța, Căușeni, a fost renovat cu susţinerea Băncii Mondiale

Peste 550 de copii din satul Sălcuța, raionul Căuşeni, şi localităţile apropiate, beneficiază de condiții de învățare în conformitate cu standardele educaționale, după ce Liceul Teoretic „Meșterul Manole” din localitate a fost renovat și modernizat în cadrul Proiectului „Reforma Învățămîntului în Moldova” (PRIM), implementat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) și finanțat de Banca Mondială.

 

Monitorul Oficial va fi digitalizat

Monitorul Oficial al R. Moldova va fi editat atît în format electronic, cît și în format tipărit, cu aceeași forță juridică. Un proiect de lege în acest sens a fost examinat și aprobat astăzi de Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului. Potrivit proiectului, ediția electronică a Monitorului Oficial, părțile I-III, va fi pus la dispoziția tuturor utilizatorilor în mod gratuit, pe pagina web oficială, în varianta pentru citire și imprimare. În același timp, părțile IV și V ale ediției electronice vor fi oferite utilizatorilor în baza unui abonament cu plată.

 

Instrucțiunile de utilizare a medicamentelor vor fi în limba de stat şi cea rusă

Comisia juridică, numiri și imunități a avizat pozitiv, în ședința de astăzi, proiectul de lege care prevede introducerea cerinței obligatorii ca instrucțiunile de utilizare a medicamentelor și informația de pe ambalajele acestora să fie disponibile atît în limba de stat cît și în limba rusă. Proiectul de Lege pentru completarea Legii cu privire la activitatea farmaceutică a fost elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii Partidului Socialiștilor cu experți din domeniu. Autorii inițiativei justifică importanța acestuia prin obligația statului de a asigura tuturor cetățenilor realizarea efectivă a dreptului la sănătate.