REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (6 februarie 2018)
Strugurii moldovenești au ajuns și pe piața Emiratelor Arabe Unite
Strugurii moldovenești au ajuns, în premieră, pe piața Emiratelor Arabe Unite. Un grup de producători de la Costești, raionul Ialoveni, au livrat, în luna ianuarie, 18 tone de struguri, pe cale maritimă, pe piața Emiratelor Arabe Unite. Contactele au fost stabilite în cadrul expoziției World of Perishables, Dubai, de către Asociația Moldova Fruct. Strugurii au fost transportați pe cale maritimă spre Dubai timp de 25 de zile și au ajuns la destinație în stare perfectă. „Cheltuielile de transport pentru livrările de fructe pe cale maritimă nu sînt cu mult mai mari decît cele pentru livrările pe piețele tradiționale. La fel ca și pentru transportarea unui TIR de struguri în Sankt Petersburg, s-au cheltuit patru mii de dolari pe un container", a afirmat producătorul Iurie Bivol. Directorul Asociației Moldova Fruct, Iurie Fală, a precizat că în anul 2017 în Republica Moldova au fost produse 110 mii tone de struguri de masă. „80 la sută din struguri au fost exportați spre Federația Rusă, România, Belarus, Irak, Polonia, Letonia”, a conchis Fală.
Republica Coreea va oferi calculatoare pentru școlile moldovenești
Cincisprezece instituții de învățămînt din douăsprezece raioane ale R. Moldova vor primi peste 150 de calculatoare, în scopul dotării claselor de informatică. Tehnica este oferită în baza Memorandumului de înțelegere privind cooperarea în domeniul tehnologiilor informaționale și comunicaționale între Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) și Oficiul Special Guvernamental pentru Educație al Provinciei Jeju din Republica Coreea. Proiectul Hotărîrii de Guvern este elaborat de MECC și prevede transmiterea calculatoarelor din gestiunea statului în gestiunea consiliilor raionale. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a format Comisii de selectare pentru repartizarea calculatoarelor fiind examinate toate solicitările parvenite din partea instituțiilor de învățămînt.
Sistemul electoral nu poate fi schimbat înainte de alegeri, afirmă Președintele legislativului
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că nu poate fi modificat sistemul electoral cu un an înaintea alegerilor programate pentru toamna anului 2018. Potrivit lui, demersurile în acest sens ”nu au cum să aibă finalitate”. „Premise pentru modificări la legislația electorală sînt în continuu. Avem însă și o limitare stabilită de către organizațiile internaționale specializate în domeniul electoral, cum este Comisia de la Veneția și OSCE”, a spus Candu. Potrivit speakerului, anume cu un an înainte de alegeri, nu se admit modificări electorale, pentru a nu schimba „regulile jocului în timpul jocului”. Scrutinul parlamentar urmează să aibă loc spre sfîrșitul lunii noiembrie, fiindcă atunci expiră mandatul actualului Legislativ.
ANRE a anunțat noi prețuri la benzină și motorină
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit, marți, 6 februarie, pentru perioada 7-20 februarie, prețul plafon de comercializare la cea mai solicitată benzină Premium-95 la nivel de 18,62 lei pentru un litru, iar la motorină de 16,48 lei. Astfel, benzina se scumpește cu 15 bani per litru, iar motorina se ieftinește cu 3 bani față de perioada anterioară. Noile prețuri la benzină și motorină vor intra în vigoare la miezul nopții, și vor fi în vigoare cu începere de la 7 februarie pînă la 20 februarie. Operatorii nu vor avea dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanții la prețuri mai mari decît cele stabilite de ANRE.
Socialiștii și-au anunțat prioritățile pentru sesiunea curentă
Fracţiunea parlamentară a Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) va înainta mai multe moţiuni simple împotriva miniştrilor din Guvernul Filip. Anunţul a fost făcut marți, 6 februarie, de către deputatul socialist, Vlad Batrîncea, în cadrul unei conferinţe de presă, în cadrul căreia conducerea fracţiunii şi-a prezentat priorităţile pentru sesiunea curentă a Legislativului. Potrivit lui Batrîncea, prima moțiune simplă va fi înaintată împotriva viceprim-ministrului pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă. În altă ordine de idei, socialiștii au enumerat mai multe proiecte de lege pe care le vor înainta în sesiunea parlamentară curentă. „Vom veni cu un proiect de lege ce prevede trecerea de la predarea „Istoriei Românilor” la predarea „Istoria Moldovei”. Este un lucru firesc ca într-un stat independent să fie studiată istoria propriei țări. De asemenea, vom înregistra un proiect de lege care prevede interzicerea marșurilor unioniste și manifestațiilor care denigrează statul Republica Moldova”, a mai adăugat Batrîncea. Totodată, fracțiunea parlamentară a PSRM va propune instituirea moratoriului asupra optimizării instituțiilor de învățămînt, dar și publicarea Raportului Kroll II.
PDM şi-a anunţat priorităţile pentru anul 2018
Partidul Democrat din Moldova își propune în anul curent să activeze în beneficiul cetăţeanului, renunţînd la luptele politice. Anunţul a fost făcut marți, 6 februarie, de purtătorul de cuvînt al formaţiunii, Vitalie Gămurari. „Pentru 2018 – PDM are o tactică clară: va munci în beneficiul cetăţeanului şi va încerca să implementeze programul de guvernămînt, fără a se implica în lupte politice. Poate va fi pentru prima dată în R. Moldova, veți vedea că este posibil ca partidul de guvernare să facă faţă promisiunilor. S-a găsit şi o soluţie prin care membrii Guvernului nu vor fi implicaţi în activitatea politică, să fie lăsaţi să-şi facă lucrul calitativ”, a spus Gămurari.
CSM a respins cererea Domnicăi Manole
Cererea Domnicăi Manole, ex-judecătoare la Curtea de Apel Chişinău, privind anularea hotărîrii CSM de declarare a incompabilităţii şi eliberare a sa din funcţie a fost respinsă de Consiliul Superior al Magistraturii. Solicitarea a fost respinsă marți, 6 februarie, în cadrul şedinţei CSM. Domnica Manole şi-a întemeiat cererea în baza deciziei Curţii Constituţionale prin care au fost declarate neconstituţionale normele legii privind verificarea titularilor şi a candidaţilor la funcţii publice, în partea ce se referă la verificarea candidaţilor la funcţia de judecător şi a judecătorilor în exerciţiu. Anume în baza acestor norme, CSM a decis eliberarea din funcţie a judecătoarei. CSM a hotărît să o elibereze din funcţie pe judecătoarea Curţii de Apel Chişinău în baza avizelor SIS, dar şi pentru faptul că ar fi comunicat cu părţi din mai multe dosare. La rîndul său, Manole a respins acuzaţiile, subliniind că este vorba despre o intimidare pentru decizia luată în legătură cu organizarea referendumului de modificare a Constituţiei.