REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (6 august 2019)

Meteorologii prognozează caniculă pînă la 12 august

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat pentru perioada 7-12 august Cod Galben de caniculă. Potrivit meteorologilor, după cîteva zile de răcoare, temperaturile toride revin. Astfel, pînă la începutul săptămînii următoare, pe întreg teritoriul ţării temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33-35 grade Celsius. De asemenea, conform SHS, pînă la 15 august este în vigoare şi Codul Galben de secetă hidrologică.

 

Perioada electorală pentru alegerile locale va începe la 19 august

Perioada electorală pentru alegerile locale generale din 20 octombrie va începe la 19 august. Acest lucru este stipulat în programul calendaristic aprobat de Comisia Electorală Centrală (CEC). Totodată, campania electorală va începe după înregistrarea candidaților la alegeri. Programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a alegerilor locale generale din data de 20 octombrie 2019 mai prevede că buletinele de vot vor fi tipărite pînă la 16 octombrie, acestea urmînd a fi remise consiliilor electorale pînă la 18 octombrie. Secțiile de votare vor fi constituite pînă la 14 septembrie, în baza propunerilor primarilor, iar birourile electorale ale secțiilor de votare vor fi create pînă la 24 septembrie.

 

Peste șase mii de familii din Chișinău vor primi ajutoare materiale unice la începutul noului an școlar

Un număr de 6300 de familii defavorizate din municipiul Chișinău, care educă copii de vîrstă școlară, vor primi ajutoare materiale unice, în valoare de 700 de lei. Banii vor putea fi utilizați pentru pregătirea elevilor către noul an de studii. Potrivit Primăriei capitalei, beneficiarii au fost selectați în baza listelor perfectate de instituțiile de învățămînt, coordonate cu Direcțiile educație, tineret și sport din sectoare. Ajutorul material este destinat persoanelor care educă copii cu vîrsta de pînă la 18 ani. Banii vor putea fi ridicați de astăzi și pînă la începutul lunii noiembrie curent.

 
CSM a desemnat trei candidaţi pentru funcţiile de preşedinţi de judecătorii

Consiliul Superior al Magistraturii /CSM/ a selectat marţi, 6 august, trei candidaţi pentru a fi numiţi la conducerea judecătoriilor din Comrat, Soroca şi Cimişlia. Candidaturile vor fi propuse Preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, pentru numire în funcţie. În şedinţa de astăzi, membrii CSM au prezentat rezultatele mai multor concursuri pentru suplinirea funcţiilor de preşedinţi de judecătorii raionale. Astfel, după dezbateri, membrii CSM au decis să propună şefului statului candidaturile lui Igor Botezatu pentru funcţia de preşedinte al Judecătoriei Comrat, cea a lui Vadim Belous pentru postul de președinte al Judecătoriei Soroca şi a Sofiei Aramă pentru conducerea Judecătoriei Cimişlia.

 

Cetățenii vor putea vizualiza online date privind executarea bugetului

Cetățenii vor putea vizualiza online date privind executarea bugetului de stat. Ministerul Finanțelor a lansat marți, 6 august, portalul de transparență bugetară www.buget.mf.gov.md. Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a declarat la lansarea portalului că acesta reprezintă un pas înainte pentru transparentizarea felului în care este colectat și cheltuit banul public. Aceasta este prima aplicație de vizualizare a datelor bugetare în Republica Moldova. Utilizatorii au posibilitatea să analizeze datele bugetare și să selecteze diferite forme grafice de vizualizare; să genereze diverse rapoarte de executare a bugetului în funcție de perioadă, instituții, domenii, localități, raioane, și/sau în funcție de anumiți indicatori tematici.

 
Planul de Acțiuni al Guvernului pentru 2019-2020 va fi supus consultărilor publice

În perioada 8-9 august, vor avea loc consultările publice propuse de ministere și Cancelaria de Stat la proiectul Planului de Acțiuni al Guvernului pentru 2019-2020. La ședințele de consultare publică vor participa membri ai guvernului, reprezentanți ai autorităților publice centrale și ai societății civile. Planul de acțiuni este elaborat în baza priorităților Programului de activitate al Guvernului și a prevederilor Acordului de Asociere RM-UE, dar și a prevederilor Memorandumului cu FMI/BM, care au drept scop ghidarea activității întregului guvern.

 

Guvernul elaborează un Plan de acțiuni care va veni să sprijine domeniul afacerilor

Prim-ministrul Maia Sandu a declarat că executivul este în proces de elaborare a unui Plan de acțiuni care va veni să sprijine domeniul afacerilor și a invitat reprezentanții businessului din țara noastră să participe la consultările proiectului acestuia. Declarația a fost făcută luni, 5 august, de Maia Sandu la o întrevedere cu reprezentanții Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova, care reprezintă aproximativ 3500 de agenți economici.

 

Un bărbat din capitală a fost reţinut după ce a extorcat 15 mii de lei de la o femeie

Un bărbat din capitală a fost reținut în flagrant de oamenii legii în timp ce primea 4000 de lei de la o femeie pe care o ameninţa că va publica imagini cu caracter intim în care aceasta apare. Potrivit poliţiei, bărbatul a intrat în posesia unor poze intime ale femeii de 23 de ani şi a început să o şantajeze că le va publica pe reţelele de socializare. În schimbul tăcerii acesta solicita 15 mii de lei. În urma plîngerii depuse de victimă a fost pornită o cauză penală pentru șantaj. Suspectul a fost anterior condamnat pentru comiterea infracțiunilor de viol, jaf și furt. Dacă i se va demonstra vinovăția, acesta riscă o pedeapsă cu privațiune de libertate pe un termen de la şapte la 10 ani.