REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (6 august 2019)

Doi membri ai CCA au cerut demisia președintelui instituției

Doi membri ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), Dorina Curnic și Veronica Cojocaru, au cerut demisia președintelui instituției, Dragoș Vicol. „Ați făcut un maraton de ședințe publice ale Consiliului Audiovizualului și ați programat 7 ședințe în ultima perioadă. Activitatea dvs pe parcursul ultimelor luni a fost defectuoasă”, a declarat Dorina Curnic.

 

Procuratura Generală a pornit urmărirea penală pe faptul uzurpării puterii de stat

Procuratura Generală a anunțat luni, 5 august, că a iniţiat urmărirea penală pe faptul uzurpării puterii de stat în perioada 7 – 14 iunie curent, de către fosta guvernare a Republicii Moldova. Urmărirea a fost demarată prin ordonanţa Procurorului general interimar, Dumitru Robu. Exercitarea urmăririi penale pe acest caz va fi efectuată de un grup de urmărire penală, format din procurori, ofiţeri de urmărire penală şi ofiţeri de investigaţie din diferite subdiviziuni ale organelor de drept, iar Procuratura va informa despre evoluţia investigaţiilor pe acest caz.

 

66 cazuri noi de rujeolă au fost înregistrate de specialiştii ANSP

Specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică au înregistrat 66 de cazuri de rujeolă în primele şapte luni ale anului curent. Astfel, în perioada 1 ianuarie - 2 august au fost înregistrate 66 cazuri noi de rujeolă. Cele mai multe cazuri - circa 40 s-au înregistrat în ultimele două luni. Recent, un caz de rujeolă a fost confirmat în Chișinău, la un bărbat în vîrstă de 41 ani, întors din Germania. Un alt caz suspect de rujeolă a fost înregistrat în Briceni, la un bărbat cu vîrsta de 38 ani, care circulă săptămînal în regiunea Cernăuți, Ucraina.

 

O nouă staţie de salvatori va fi deschisă la Taraclia

O nouă unitate de salvatori şi pompieri va fi deschisă, pînă la finele acestei veri, în oraşul Taraclia. Aceasta va deservi 27 localităţi din apropiere. Noua unitate este edificată în cadrul unui parteneriat dintre Statele Unite ale Americii şi Republica Moldova. Proiectul a fost finanţat cu susţinerea Comandamentului Forţelor Armate ale SUA, fiind estimat la peste 420 de mii de dolari. De asemenea, autorităţile publice locale au contribuit cu 240 de mii de lei, bani utilizaţi pentru achiziţionarea mobilierului necesar. Peste 20 de salvatori şi pompieri, precum şi angajaţi ai Serviciului Mobil de Reanimare şi Descarcerare, vor activa în cadrul unităţii. Unităţi similare, deschise cu sprijinul forţelor armate ale SUA, au fost pînă în prezent inaugurate la Căuşeni, Basarabeasca, Soroca, Edineţ şi Cahul.

 

Șeful Poliției de Frontieră a cerut MAEIE reevaluarea statutului pașapoartelor diplomatice

Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a solicitat Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) , reevaluarea statutului pașapoartelor diplomatice eliberate, cu informarea ulterioară despre existența pașapoartelor de acest tip, care au fost scoase din circulație, dar au rămas în posesia titularului, în virtutea încheierii mandatului funcției. Solicitarea a fost făcută în contextul în care au fost depistați cîţiva foşti deputaţi şi demnitari care traversează frontiera de stat în baza paşapoartelor diplomatice.

 

Corpurile neînsuflețite ale celor două persoane decedate în România au fost aduse acasă

Corpurile neînsuflețite ale celor două persoane, cetățeni ai Republicii Moldova, care și-au pierdut viața în urma unui accident de circulație în România, au fost aduse acasă. Transportarea cadavrelor a fost efectuată de o companie particulară din țara vecină. Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au întîlnit la vamă autovehicolele specializate și au acordat asistența necesară rudelor în perfectarea tuturor procedurilor necesare. La data de 31 iulie, un microbuz din Republica Moldova a fost implicat într-un accident rutier produs în România. În urma acestuia, doi bărbaţi în vîrstă de 33 și 42 de ani, și-au pierdut viața. Potrivit IGSU, în Spitalul Clinic județean de Urgență Oradea mai rămîn alți patru cetățeni ai țării noastre care la moment primesc îngrijiri medicale.

 

Vicepretorul sectorului Rîșcani a fost demis

Vasile Meriacre a fost eliberat din funcția de vicepretor al sectorului Rîșcani al capitalei. Totodată, acesta a fost numit consilier în Cabinetul primarului general al municipiului Chișinău. În locul lui Vasile Meriacre, la Pretura Rîșcani a fost numit Valentin Vdovicenco. Dispozițiile în acest sens au fost semnate de primarul general interimar al capitalei, Adrian Talmaci.

 
O persoană a murit, iar alte 35 au fost traumatizate în urma accidentelor rutiere din week-end

O persoană a murit, iar alte 35 au fost traumatizate în urma a 27 de accidente rutiere care s-au produs în zilele de odihnă. Potrivit datelor Inspectoratului Național de Patrulare (INP), în acest week-end, au fost depistate în trafic circa 1179 de încălcări ale Regulamentului Circulației Rutiere. Astfel, 647 de şoferi au depășit limita de viteză, 28 au fost depistaţi beţi la volan, iar 36 circulau fără a avea centura cuplată.